home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A kor kihívásainak megfelelve
Tóth Lívia
2020.03.24.
LXXV. évf. 12. szám
A kor kihívásainak megfelelve

Hatvanéves a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola

A zentai és a Tisza menti középfokú oktatási kínálat egyik jellegzetes, kialakult arculatú intézménye a közgazdasági és kereskedelmi iskola, mely az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Az iskola fennmaradásához az is hozzájárult, hogy mindig sikerült alkalmazkodnia az aktuális igényekhez — vallja Tóth Kornél, aki 2013 szeptembere óta tölti be az igazgatói tisztséget.


Tóth Kornél igazgató

— A Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolát 1960-ban alapították, amikor a Tisza mentén virágzásnak indult a gazdaság, de az adminisztratív munkákhoz és a vezető pozíciókra nem voltak megfelelő szakkáderek. Az első tanári kar tagjai közül többen ma is jó egészségnek örvendenek, közéjük tartozik például Tőke Verona és Belec Piroska — elevenítette fel a múltat beszélgetésünk kezdetén az igazgató. — Az iskola önállóan működött a reformig, mely a 9. és a 10. osztály bevezetését foglalta magában, valamint azt, hogy Zentán minden középiskolát beolvasztottak az Október 8. Iskolaközpontba, viszont a közgazdasági oktatás ebben az időszakban is folyamatos volt. 1991-ben alakult újra az intézmény, amikor ismét szétválasztották a középiskolákat, és azóta tart a jelenlegi státusza. A Fő tér 12. alatti épületben van a székhelyünk, a Zentai Gimnáziummal és az Egészségügyi Középiskolával együtt. Az elmúlt hatvan évben rengeteg változás történt nálunk, hiszen a gazdaság a társadalom legélőbb része, és tudjuk, hogy amit a pénz mozgat, ott a történések is gyorsan követik egymást. A következő mérföldkő az iskola életében az volt, amikor belevágtunk az oktatási reformba. A régi, több tíz évig aktuális közgazdasági technikus szakirányt új, modernebb szakirányokra cseréltük. A „kommercialista” (kereskedelmi szakember), az ügyintéző titkár, a pénzforgalmi ügyintéző, valamint a banki és biztosítási ügyintéző képzéseket váltogatjuk, hiszen ezek közül mindegyik olyan tudást ad, amelyre szükség van a gazdasági szférában. Az érettségizőink mintegy 60 százaléka iratkozik be felsőoktatási intézményekbe, amire nagyon büszkék vagyunk. A következő tanévben három osztályt tervezünk, a banki és biztosítási ügyintézőt szerb és magyar, illetve a pénzforgalmi ügyintéző szakot magyar nyelven.


Pillanatkép az iskolából


Az iskola jubileumi logója

* Mennyire népszerű az iskola a pályaválasztó fiatalok körében?

— Tavaly jó iratkozási körünk volt, mind a két magyar osztály teljes létszámmal indult, és a szerb tagozat is félig megtelt. A diákok értékelik, hogy mi azt szeretnénk, ha ebben az intézményben minden diák és munkavállaló elsősorban jól érezné magát. Ehhez járul hozzá a nemrégiben felújított, csodálatos épület és a műszaki felszerelés: 90 darab öt évnél nem idősebb számítógép áll a diákok rendelkezésére. Ezt a gépparkot talán a legnagyobb kihívás fenntartani, pályázati eszközökből, szülői hozzájárulásból és más forrásokból eddig sikerült, és a jövőben is erre törekszünk. A tanári karban generációváltás volt, az itt dolgozók többsége ambiciózus fiatal, de szívesen meghallgatjuk és beépítjük a gyakorlatba az idősebb kollégák tapasztalatait is. A régi értékrendből nagyon sok mindent próbáltunk megőrizni, alapelvünk, hogy a szabályokat mindenkinek be kell tartania. A tanerő többsége kiváló jártassággal kezeli a modern technikát, mi voltunk az első iskola, mely teljesen átállt az elektronikus napló rendszerére. A tanagyagot is igyekszünk a digitális világban prezentálni, hiszen a mai diákok ott élnek, és a súlypont áthelyeződik ezekre a területekre. Laptopok, projektorok állnak a tanári kar rendelkezésére, egyre több okostáblánk is van, melyet napi szinten használunk. Nem elhanyagolható az sem, hogy a diákoknál próbáljuk kialakítani a vállalkozó szellemet, az ötletek megvalósításának lehetőségeit, a kitartást. Ami a legjobban serkenti ezt a hozzáállást, az a diákvállalati képzés nevű tantárgyunk. Másodikban minden osztály két csoportra oszlik, alapítanak egy-egy céget, a tanár az igazgató, a diákok a munkavállalók, de minden tanuló minden szektorban bizonyos ideig vezető szerepet tölt be, vagyis mindenki kipróbál minden olyan munkát, amely egy modern cégben előfordulhat. Nagy hangsúlyt helyezünk az általános tantárgyakra, valamint az egészséges életmódra és a sportra is. Próbálunk hasznos része lenni a társadalomnak, havonta szervezünk különféle gyűjtéseket, akciókat a Tisza-part takarításától a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének a segítéséig. 

* A versenyekről még nem is beszéltünk, pedig olyan is van, amelyet az iskola alapított, indított el.

— Nagyon sok versenyen veszünk részt mind a szak-, mind az általános tantárgyakból. A tavalyi évben éppen ezeknek köszönhetően kapott az egyik diákunk, Kolliger Maxwell Junior Pro Urbe díjat, a nyugdíjas tanárnőnk, Mirjana Mandić Pro Urbe díjban részesült, Nagypál Judit tanárnőnk pedig kiérdemelte a Đorđe Natošević-díjat, mely Vajdaságban a legeminensebb pedagógusi elismerésnek számít. Sokat gondolunk az utánpótlásra, és éppen ezért három évvel ezelőtt útjára indítottuk a KözgazdÁSZ Palánta versenyünket a felsős általános iskolásoknak. Tavaly 33 csapat jelentkezett, az idén 40 regisztrált. A diákokat már ebben a korban is érdekli a gazdaság, az üzlet, a pénz, a tőzsde világa — hangsúlyozta Tóth Kornél.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a versenyt március 27-ére, a jubileumi műsort pedig 28-ára tervezik. A jelenlegi helyzet alapján az ünnepséget nem tarthatják meg, a vetélkedővel kapcsolatban egyelőre nincs tiltás. Fontos, hogy az érintettek kövessék az iskola Facebook-oldalát, ahonnan mindenről értesülhetnek.


Emlék 1960-ból: az első tanári kar (fotók forrása: Facebook)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..