home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A kollégium nem csak ágy és étel
Tóth Lívia
2015.10.12.
LXX. évf. 40. szám
A kollégium nem csak ágy és étel

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákotthonában kevesebb hely van, mint ahány tanulója van az intézménynek. A kollégium folyamatban lévő bővítésével ezen a gondon próbálnak enyhíteni az illetékesek. Az építkezés — főleg adminisztratív okok miatt — sajnos nem fejeződött be a tanév kezdetére, de a jövő héten a fiatalok már birtokba vehetik új lakhelyüket.

A helyhiány csökkentésére sajátos módon sikerült megoldást találni. A gimnázium öt évre bérbe vette az épülete mellett lévő hatemeletes objektum megfelelő szintjét, ahol szobákat, zuhanyzókat, toaletteket alakítottak ki, az új részből pedig átjárót nyitottak az eddigi kollégiumba. Ezzel a bolyaisok 130 vidéki diáknak tudnak szállást és ellátást nyújtani.

Ceglédi Rudolf polgármester, aki Kormányos Katona Gyöngyivel, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagjával a helyszínen járt, elmondta, a beruházás értéke valamivel több mint kétmillió dinár, az összeget fele-fele arányban az önkormányzat és az anyaországi Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága folyósította.

— Zenta középiskolai központnak számít, vonzó a Vajdaság más településein élő fiatalok számára, mert itt az anyanyelvükön tanulhatnak, viszont nagy hiányosságunk, hogy a négy középiskola közül csak ennek az egynek van kollégiuma. Jelenleg mintegy 250 nem helybeli diák tanul a városunkban, ezért egy olyan létesítmény felépítésén gondolkozunk, amely továbbra is a Bolyai-gimnázium keretében működne, de a többi középiskola fiataljait is befogadhatná. A tárgyalások folyamatban vannak, remélem, a jövőben ugyanezen a lokáción újabb bővítésre kerülhet sor — hangsúlyozta a polgármester.

— A diákotthonban nem csak ágyat és ételt adunk a tanulóinknak, hiszen ez a bentlakásos forma odaadó törődést, figyelmet, nevelői munkát igényel. A kollégiumi életet a Kárpát-medencei jó gyakorlatból merítve szervezzük meg, a tanulókkal az érdeklődési területüket figyelembe véve már kisebb csoportokban, akár személyre szabottan is lehet foglalkozni. Ezért fontos számunkra, hogy mindegyik diákunkat el tudjuk itt szállásolni. Jelenleg azonban — a bővítéssel együtt — a 160 tanulóra 130 kollégiumi hely jut, a helybeliek, illetve a Zentához közeli településeken élők nem használják ezt a lehetőséget — mondta Kormányos Róbert, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatója.

Arról is beszámolt, hogy az idén több sikeres pályázatuk volt. Tartományi forrásokból felújították a kollégium konyháját, az ebédlőben pedig kicserélték a székeket. Korábban három, digitális kamerával felszerelt mikroszkópot szereztek be — a diákoknak erre az eszközre a nemzetközi versenyeken szükséges anyagok elkészítéséhez van leginkább szükségük —, most egy komplex mérőműszert vásárolnak a fizika oktatásához. 

— Ezekben a dobozokban, amelyek még itt vannak az irodámban, plazmatévé, hifiberendezés található, ezeket szintén a kollégisták használják majd. Arra is gondolnunk kell, hogy a kollégium sok diáknak a második otthona, különösen azoknak, akik az általános iskola befejezése után repülnek ki a családi fészekből, a távolabb élők, például a székelykeveiek, csak havonta egyszer járnak haza — fűzte hozzá az igazgató úr az elhangzottakhoz. Végül azt is megemlítette, hogy a végzős tanulóknak — szintén pályázati pénzekből — látogatást terveznek az újvidéki és a szabadkai egyetemi karokra. Ezzel a kirándulással az itthoni továbbtanulási lehetőségeket szeretnék az érettségizők figyelmébe ajánlani.  


A nyitókép Gergely Árpád felvétele 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..