home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A koi pontyok szerelmese
Szakáll Laura
2023.05.15.
LXXVIII. évf. 19. szám
A koi pontyok szerelmese

A japán kertészeti stílus elengedhetetlen része a dísztó, de az angol vagy az arab irányzat is fontosnak tartja a vizet. A növényekkel díszített tavacska ékei pedig a színes halak. A japánok a barátság jelképének tartják a koi pontyokat, melyek a kertjükben található tavakban úszkálnak.

A csantavéri Vörös László a halak szerelmese. Zöldséget termeszt, fóliasátrai vannak, de a halakkal már húsz éve foglalkozik. Már gyermekként is vonzották a vízi élőlények, az első tavát is akkoriban ásta ki. Persze sikertelen volt a kísérlete. Immár több tavat létesített, több tízezer hala van. Régebben más fajtákat is szaporított, de végül a változatos színvilágban létező, dekoratív koi pontyok mellett döntött. Azt tervezi, idővel egy látogatóhelyet létesít, ahova az érdeklődők kirándulhatnak, megtekinthetik a halakat, a növényeket, valamint megismerhetik a haltenyésztés alapfeltételeit. Azt mondja, a dísztó létesítésére egyszer kell beruházni, a halak etetése pedig nem jár nagy költségekkel. A látvány viszont minden fáradozást megér, a szépen elrendezett kerti tó a díszes halakkal ugyanis kellemes hangulatot teremt.

— Ez úgy jó, ha mindig van egy tó, melyen az ember alakít valamit, majd lett kettő, és így tovább, mindig növeltem a tavak számát. Egy palicsi tenyésztővel is találkoztam, ő sokat segített. Amikor megtanultam halakat szaporítani, kezelni, szépen tartani őket, akkor létesítettem tavat, és belefogtam a nagy léptékű halszaporításba. Nyolc medencém van, de most tervezek egy akkorát ásni, amelyben annyi víz elfér, mint amennyi most összesen van a tavaimban. Kezdetben, gyermekkoromban kárászok voltak, azután pontyok is, majd találtam a szaküzletekben aranyhalat, azt is elkezdtem szaporítani, de az sem tetszett annyira, mert mindig jobbat, értékesebbet szerettem volna. Így szereztem be a koi pontyokat. Az aranyhalakat eladtam, elajándékoztam, és most már csak koikkal foglalkozom, de próbálok átállni a japán vérvonalra, mely az eredeti. Ezek a halak a nyugalom, a barátság jelképei. Már a megjelenésük is méltóságteljes, és nagyon látványosak. 

* Mennyi törődést igényelnek?

— Kialakítottam a medencéket, kiépítettem a szűrőrendszert, szűröm a vizet, így már nem igényel olyan sok munkát. Naponta etetem a halakat, kéthetente kipucolom azt a szűrőt, ahol a legtöbb halam van, ahol a legtöbbet etetek, de különösebb tennivaló nincs. Ha működik a szűrő, akkor a víz is jó. Tavasszal, amikor a halakat szaporítom, ívatom, egy-két hónapig figyelem őket, akkor többet kell velük foglalkozni.  

* Kik érdeklődnek a koi pontyok iránt?

— Az értékesítésben még annyira nem vagyok benne, nem sokan tudnak rólam. Megvártam, hogy nagyon sok halam legyen, akkor kezdtem népszerűsíteni. Azt szerettem volna, hogy nagy tételben tudjak eladni. Egy-két akvarisztikai üzlet vásárolt tőlem, illetve azok, akiknek nagyobb halastavuk van, de főleg olyan személyek érdeklődnek, akik kis kerti tavat létesítenek a környéken.

* Hogyan érdemes belevágni egy kerti tó kialakításába?

— Amikor jól ki van építve a rendszer, növények is vannak, akkor nem sokat kell vele foglalkozni, nem igényel nagyobb törődést. A tápot, melyet bedobunk, nem mindet fogyasztják el a halak, ezért fontos a szűrés. Nagyon sok halat elbír a tó, ha minden rendben van. Ha a víz rossz, a halak immunrendszere legyengülhet, merthogy ők is hajlamosak a betegségekre, nekik is van baktériumflórájuk. A legfontosabb számukra az élő táplálék, a szúnyoglárva, a vízibolha. Én ebihallal is etetem őket. Az élő eleség 90 százalékát hasznosítani tudják. A száraz tápot az akvarisztikai üzletben is meg lehet vásárolni, de annak csak 50-60 százaléka hasznosul, a többi a vizet szennyezi. Manapság egyébként egyre divatosabb a kerti tó. Magyarországon fejlettebb ez az ágazat, több szaküzlet is van, mint nálunk, de itt is növekszik az érdeklődés. 

* Mekkorára nőnek ezek a halak?

— Láttam már 15—20 kilogrammos példányt is. Pillanatnyilag 15 000 halam van, főleg 3-4 kilogrammosak. A nagyságuk függ a víztől, hogy mennyi helyük van, milyen táplálékot kapnak, stb. Harminc-negyven évig is élnek, ha megfelelőek a körülmények. Szinte már nincs olyan szín, amelyben ne léteznének. Japánban vannak alapszínek, alapfajok, ebből van húsz-harminc is, de létezik sok variáció a csillogóstól a fémes színűig. Vannak pikkelyesek, de bőrpontyok is.

* Szeretne újabb fajtákkal foglalkozni, vagy a koik mellett marad?

— Én a koiknak vagyok a szerelmese. Célom a még szebb halak tenyésztése. Mindig szeretnék egy lépéssel az itteni halasok előtt járni. Aki szeretne tavat kialakítani, eljöhet hozzám, szívesen megmutatom a szűrőrendszert, a különféle megoldásokat. Tervezem egy kirándulóhely és egy bemutatótó létrehozását, de ehhez még kell néhány év. A közösségi médiában a Koi Camp elnevezésű oldalamon is megtalálhatnak az érdeklődők.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..