home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A kitartó, kemény munka gyümölcse
Tóth Tibor
2021.06.08.
LXXVI. évf. 22. szám
A kitartó, kemény munka gyümölcse

Kis település, hatalmas szív, kiváló eredmények — talán így jellemezhető leginkább a sikert sikerre halmozó, felsőhegyi Herkules Birkózóklub, melynek tagjai Zentán, egy meglehetősen keskeny teremben készülnek a versenyekre. A kedd esti edzésen Velez Róbert irányításával gyűrték egymást a birkózók, gyakorolták a különféle fogásokat, csak úgy csattogtak a fiatal sportolók a szőnyegen egy-egy dobás alkalmával.

Az elmúlt évben a birkózók nem igazán tudtak edzeni, az ismert helyzet miatt bizonyos ideig a terembe sem mehettek be. A munka viszont akkor sem állt meg, hiszen kint a töltésen futottak, erősítő gyakorlatokat végeztek. 2021-ben már több versenyen túl vannak, az eredmények pedig hűen tükrözik a klubban folyó, kemény munkát és a gyerekek edzésekhez való, példás viszonyulását. Az idény a tartományi felnőttbajnoksággal kezdődött, melyen Vuković Mario arany-, Pócs Noé és Gyalus Luca ezüst-, Matija Maluckov, Berkec Deján, Zónai Zsolt és Katona Ádám pedig bronzérmet nyert. Velez Róbert serdülő és ifjúsági korú versenyzői az idősebbek között is megállták a helyüket. A 15 éven aluli és az ifjúsági tartományi bajnokságon Mihajlo Mitrović, Vuković Nataša és Gyalus Luca a dobogó legfelső fokára állhatott, Milana Mitrović, Győri Iringó, Pócs Noé és Velez Petra ezüstöt, Lukić Dávid, Matija Maluckov, Zónai Zsolt és Tóth Dániel pedig bronzot szerzett. A horvátországi Jadran-kupán Velez Petra az erős mezőnyben a bronzéremig jutott. A 13 éven aluli és a vajdasági serdülőbajnokságon újabb sikereket értek el a felsőhegyi klub tagjai: Szabó Nikoletta, Mihajlo Mitrović és Berkec Deján megnyerte a versenyt, Milana Mitrović, Berkec Dániel és Pócs Noé pedig bronzérmes lett. A sort a 23 éven aluli országos bajnokságon folytatta a csapat: Berkec Deján, Zónai Zsolt, Katona Ádám és Vuković Mario az 1., Pócs Előd és Pócs Noé pedig a 3. helyen végzett. Az U15-ös országos bajnokságról két éremmel (Mihajlo Mitrović arany, Berkec Dániel bronz), az ifjúsági országosról két arannyal (Berkec Deján, Zónai Zsolt) tértek haza, csapatban pedig az ifik az előkelő 4. helyet szerezték meg. A legutóbbi megmérettetésen, az országos serdülőbajnokságon Berkec Deján 1., Pócs Noé pedig 3. helyet szerzett. A szerbiai korosztályos kupaversenyeken hat arany, három ezüst és öt bronz az eddigi mérleg. Vuković Mario részt vett a szkopjei, 23 éven aluli Európa-bajnokságon, melyen a nyolcaddöntőben nagy csatában 2:0-s vereséget szenvedett a későbbi bronzérmes, örmény Gevorg Tadevoszjantól, és kiesett a további küzdelmekből.


Edzés előtti eligazítás

— A 2021. év eddigi termésével teljesen elégedett vagyok, a gyerekek az edzéseken és a versenyeken is nagyon odateszik magukat, a heti öt edzésnek megvan a gyümölcse. Az idényből még a világ-, az Európa- és a Balkán-bajnokság, valamint a novemberre halasztott országos felnőttbajnokság van hátra. Berkec Dejántól az Eb-n érmet várok, abban is bízom, hogy a világbajnokságra is kijut. Zónai Zsolt is a korosztályos Eb-re készül, ahol dobogós helyezésre számítunk, és ebben reménykedem Vuković Mario esetében is, aki a junior-Eb-n lép szőnyegre. Velez Petra utolsó éves serdülő, tőle a Balkán-bajnokságon éremre számítok — mondta Velez Róbert, a Herkules Birkózóklub edzője.

A klub tagjainak száma 40-45 körül mozog, a legfiatalabb birkózó mindössze négy, a legidősebb huszonnégy éves. Továbbra is várják az e sportág iránt érdeklődőket, akik bátran jelentkezhetnek az egyesület Facebook-oldalán, ahol további elérhetőségeket találnak.

A 14 x 5 méteres edzőtermet a klub kinőtte, sürgősen tágasabb helyiségre lenne szüksége.

— Amikor Zentán elkezdtük az edzéseket, ugródeszkának nagyon jó volt ez a terem, ám egyre többen lettünk, és már alig férünk el. A szélességet illetően nagyon kevés az 5 méter, hiszen gyakran előfordul, hogy a versenyzők elindítanak egy fogást, de helyszűke miatt nem tudják befejezni. Bízunk benne, hogy a község segítségével hamarosan nagyobb helyiséghez juthatunk — emelte ki Velez, hozzátéve, hogy az edzői teendőket jelenleg egyedül látja el, mivel a másik edző, Kopasz Károly, most nem tud a klub rendelkezésére állni. Megköszönte a szülők és az egyesület vezetőségének támogatását, hiszen mindannyian sokat segítenek abban, hogy minden gördülékenyen, szervezetten folyjon.

Berkec Dániel kilenc éve birkózik, hatszoros országos és kétszeres vajdasági bajnok, a korosztályos Eb-n 10., a Balkán-bajnokságon 6. helyet ért el.

— Kimozgatom az ellenfelem, és amelyik dobásra alkalom adódik, azt hajtom végre rajta. Kedvenc fogásom a csípő- és a válldobás. Az idén az országos bajnokságon 3. lettem, és nem jutottam ki sem az Európa-, sem a Balkán-bajnokságra. Jövőre 1. szeretnék lenni, és akkor szőnyegre léphetnék mindkét nemzetközi versenyen — mondta Dániel.

Zónai Zsolt másodikos volt, amikor nevelőapja javaslatára megnézett egy birkózóedzést, és azóta e sportág tölti ki a napjait.

— Minden eredményemre büszke vagyok, hiszen sokaknak az is egy nagy cél, hogy akár egy érmet is szerezzenek. Sokszoros országos bajnok vagyok, pontosan nem tudom, hányszor állhattam a dobogó legmagasabb fokára. Nagyapám készített egy éremakasztót, mely az elmúlt hat év alatt teljesen megtelt, így újat kellett csinálnia, amit egyáltalán nem bánt. Az országos bajnoki címeim mellett ki kell emelni még a Balkán-bajnokságon nyert bronzérmem is. Az idén még a dortmundi korosztályos Eb és az országos felnőttbajnokság vár rám, mindkettőt szeretném megnyerni. 185 centiméter magas vagyok, így a hosszú kezeimmel felemelem ellenfeleimet, és úgy próbálok akciót indítani. Még két évet a juniorok között versenyezhetek, utána kerülök át a felnőttek közé — mondta Zsolt.

Velez Petra hat éve birkózik. Édesapja szerettette meg vele ezt a sportágat, habár elsőre Róbert ellenezte, hogy lánya is ezzel foglalkozzon. Petra baráti körében nem igazán sportol senki, így a társaság meglepődött, amikor a fiatal lány közölte, hogy ő a birkózást választja.

— A Balkán-bajnokságról van egy bronzérmem, az Európa-bajnokságról pedig egy 6. és egy 8. helyem. Sajnos még nem tudom, hogy az idei kontinensviadalra kijuthatok-e, mindez az országos szövetségtől függ. Ha sikerül, akkor a dobogó környékén szeretnék végezni, az őszi országos, majd a Balkán-bajnokságról pedig a legjobb eredményt várom. Kortársaimnak javaslom, hogy ne gondolkodjanak sokat, bátran térjenek be hozzánk, nézzenek meg egy edzést, próbálják ki a birkózást, utána majd eldöntik, tetszik-e nekik, vagy sem — vélekedett Petra.


A kedd esti edzésen részt vett fiatalok Velez Róbert edzővel

Vuković Nataša egy éve foglalkozik birkózással. Édesapja tagja volt a jugoszláv, bátyja, Mario pedig a szerbiai válogatottnak, így szinte természetes volt, hogy ő is szőnyegre lép, habár édesanyja kezdetben nem örült annak, hogy lánya ezt a küzdősportot választotta.

— Az elmúlt egy évben két versenyem volt, és a vajdasági, valamint az országos bajnokságot is sikerült megnyernem. A szeptemberi országoson az 58 kilogrammos súlycsoportban indulok, célom pedig az 1. hely. Az edzések néha egy kicsit fárasztóak, de nagyon szeretem a birkózást, így egyáltalán nem unalmasak. A bátyám rövid idő alatt sok szép eredményt ért el, én is szeretnék a nyomdokaiba lépni. Szeretnék kijutni egy Európa- és egy világbajnokságra is. Úgy gondolom, ha ez sikerül, akkor már mindenképp nyertem. Lányoknak is bátran ajánlom ezt a sportágat, mivel a birkózás egyrészt önvédelem is, és a testalkatot is szépen formálja — nyilatkozta Nataša.

A beszélgetés után készítettünk egy csoportképet, majd hagytuk a fiatalokat dolgozni, hiszen még számos megmérettetés vár rájuk az idei birkózóidényben.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..