home 2024. május 23., Dezső napja
Online előfizetés
A kisebbségi nyelvhasználatról értekeznek Szabadkán
Tancsik Richárd
2022.04.07.
LXXVII. évf. 14. szám
A kisebbségi nyelvhasználatról értekeznek Szabadkán

A szabadkai Szabadegyetem adott otthont a Kisebbségi nyelvek Szerbiában: Európa és a kisebbségi politika között című nemzetközi tanácskozásnak.

A kétnapos tanácskozást április 7-én és 8-án tartják meg, szervezői a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia Balkáni Tanulmányok Intézete, az Oslói Egyetem és a Szabadkai Városi Könyvtár. A rendezvény a Norvég Kutatási Tanács támogatásával A (transz)nacionális határainak kutatása: impériumi örökség, transznacionális irodalmi hálózatok és többnyelvűség Közép-Kelet-Európában nemzetközi projektum keretében valósult meg.

A tanácskozás első napján a kisebbségi nyelvekről és a kisebbségi politikáról szóló értekezések hangzottak el, a második napon pedig a kisebbségi irodalmakról folytatnak gondolatcserét a résztvevők, valamint az összejövetelt két kerekasztal-beszélgetés is színesíti.

A kisebbségi nyelvhasználattal foglalkozó szakembereket Marija Mandić, a tanácskozás szervezője és moderátora, a Balkáni Tanulmányok Intézetének munkatársa, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) képviselője üdvözölte.


Marija Mandić

A sajtó képviselőinek elmondta, az oslói egyetemmel közösen folytatnak kutatást, hogy törvényileg és a gyakorlatban miként valósul meg a többnyelvűség és a multikulturalizmus, s a munka Vajdaságot és Erdélyt is felöleli. Véleménye szerint Szerbia európai integrációs folyamata során is elengedhetetlen, hogy felmérjék ezt a területet, de az Európai Unió és a Norvég Királyság számára Vajdaság kiemelten fontos terület a sokszínűsége miatt. Említést tett a magyar nyelv történetéről is, és arról, hogy visszaszerezte azt a presztízsét, amelyet a történelem viharos eseményei során elveszített. Kiemelte továbbá, hogy több magyar szakember is bemutatja előadásában a magyar nyelven folyó oktatást és irodalmi életet.


Marko Čudić

A tanácskozáson részt vettek azok a szakemberek is, akik a magyar nyelv presztízsének növelésében kiemelkedő szerepet töltenek be. Az eseményen jelen volt Marko Čudić, a belgrádi Hungarológia Tanszék tanszékvezetője, aki az interkulturalitás és műfordítás kapcsolatáról beszél a tanácskozáson.

Lulić Emil, a Magyar Nemzeti Tanács képviselője kiemelte, az MNT kezdeményezésére az Európa Tanács Europa Charta dokumentumának egy leképzett alakját Magyarkanizsa községben sikerült megvalósítani. Ezt a kezdeményezést dr. Ljudmila Popović, a Belgrádi Egyetem Filológiai Karának képviselője külön ki is emelte.

A tanácskozás a mai napon kerekasztal-beszélgetéssel a Szabadkai Városi Könyvtárban folytatódik 16 órai kezdettel, Tanítás kisebbségi nyelveken: a múlt öröksége és jövőbe tekintés címmel. Az összejövetelen felszólal Vicsek Annamária államtitkár az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztériumból, Puskás János a Vajdasági Pedagógiai Intézetből, Danijela Radović a Vajdasági Pedagógiai Intézetből, Mirjana Savanov az alsó- tavankúti Matija Gubec Általános Iskolából, valamint Ivica Stipić a szabadkai Ivan Milutinović Általános Iskolából.

Fényképezte: Tancsik Richárd

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..