home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A kisállatok birodalmában
2021.05.04.
LXXVI. évf. 17. szám
A kisállatok birodalmában

Kellemes madárcsicsergés szűrődik ki a magyarkanizsai Bús József udvarából. Belépéskor a fülbemászó madárének közepette egy barátságos, kis tacskó szalad elébünk, hízeleg, ugrál, gyorsan bizalmába fogad bennünket. Ahogy az udvar mélyébe érünk, a csicsergés egyre hangosabb, szinte zene a fülnek. Helyet foglalunk a teraszon, és Józseffel hosszasan elbeszélgetünk a papagájokról, valamint a többi kisállatról, melyről oly szeretettel gondoskodik, miközben a kis tacskó gyakran jelez: rá is figyeljünk, ő is szeretne részt venni a kellemes csevejben.

József több mint ötven éve foglalkozik kisállattenyésztéssel. Négy-öt évesen a locsolkodáson kapott pénzből nyulakat vásárolt, és még nevet is adott nekik. A nyulak szaporodtak, a kicsiket eladta, ami kiváló zsebpénznek bizonyult. Ezután a ’70-es években három pár hullámos papagájt vásárolt.


Bús József a csincsillával

— Azóta sem tapasztaltam akkora szaporulatot, mint amilyet ez a három pár papagájom produkált. Az elsők után lett több, majd a hullámosokat kinőttem, és áttértem a nimfákra, az énekes papagájokra, a rozellákra és egyéb, nagyobb madarakra. A papagájokból elegendő anyagi eszközhöz lehetett jutni, és a ’80-as évek elején tizennégy voliert építettem. A madárárhoz viszonyítva a vas és a drót sem volt drága, mindkettőt aprópénzből megvásárolhattuk. Csakhamar a tizennégy volier is kevésnek bizonyult, és 1988-ban a hátsó kertben nagyobb, 5 x 20 méteres madárházat építettünk. A ’90-es évek elején több mint 300 pár hullámos papagájom költött. Ekkor 10 márka volt a kispapagáj ára nagyban, Szarajevóból jöttek értük. Az első túrát még el tudtam adni, a második költést azonban már nem, mivel kiütött a délszláv háború, Boszniából sem jöttek vásárolni, és a magas eladási ár is megszűnt. A hullámosokon aprópénzért adtam túl a környéken, és inkább több, nagyobb papagájt vásároltam, a röpdéket átalakítottam, korszerűsítettem. A nagyobb papagájok értékesebbek és érzékenyebbek, ezért a fészkekre kis ajtókat szereltünk, így a fiókák fejlődését a folyosóról tudtam követni. Nem kellett ezért bemenni a volierbe, és zavarni a madarakat a mindennapi életükben. Önitatókat szereltünk fel, az itatást golyós itatókkal végeztük. Párologtatót alkalmaztunk, melyet a madarak nagyon szerettek, általa a tollazatuk is szebb lett — mesélte József.


A csincsilla

Nyugdíjba vonulása után a papagájok mellett kisállattenyésztéssel is elkezdett foglalkozni. Az igényeket figyelembe véve oroszlánfejű törpenyulakat szerzett be először, melyek különösen a gyerekek körében arattak nagy sikert, majd következtek a tengerimalacok, a hörcsögök.

— Tengerimalacot főleg kisgyermekes családok vásároltak, hiszen a gyerekek húzhatják, nyúzhatják őket, a tengerimalac mindezt tűri, és nem harapja meg a kicsiket. Három hörcsögfajtát tartottam és tartok ma is, majd chilei mókust, azaz degut szereztem be, néhány éve pedig csincsillákat is tenyésztünk. Egyszerű, szürke színű csincsilláink vannak, de szeretnénk feketét és fehéret is.

A papagájok közül a többi közt hullámos, zebrapinty, nimfa, kecskepapagáj, énekes papagáj, rozella, többfajta sándorpapagáj található meg József állományában. A tenyésztő nagy szeretettel és kiváló szakértelemmel viseli gondját mindegyik egyednek, kedvencei a sándorpapagájok, az oroszlánfejű törpenyulak és a csincsillák, de a többi állatfaj is a szívéhez nőtt. A legnagyobb kereslet a zebrapinty és a hörcsögök iránt nyilvánul meg.


Sándorpapagájok

— A legfontosabb az állatok tisztán tartása. Friss vizet és kiváló minőségű eledelt kell elébük tenni, melyet megfelelő helyről, őstermelőtől kell beszerezni. Rendkívül fontos a jó minőségű táplálék. A papagájok főleg kölest, napraforgót, zabot és egyéb magokat igényelnek, emellett különféle gyümölccsel, fészekre indításkor pedig lágy eleséggel, csíráztatott búzával, kendermaggal, fénymaggal, bükkönnyel kedveskedünk nekik. Fontos még a főtt tojás, az alma és a sárgarépa is. Igyekszünk mindazt a táplálékot megadni az állatoknak, amelyhez a vadonban is hozzájuthatnak, táplálkozásuk nem lehet egyhangú. A madár szervezete annál erősebb és egészségesebb, minél gazdagabb táplálékot fogyaszt. A legigényesebbek a sándorpapagájok, hiszen nagy mínuszok esetén elfagyhat a körmük, és elvérezhetnek. Mostanában szerencsére nincsenek annyira kemény telek, így ez a veszély nem áll fenn — emelte ki.


Tengerimalacok

Egyre kevesebb fiatalt érdekel a kisállattenyésztés, József családjában viszont meg van oldva az utánpótlás, hiszen gyermekei mellett az unokák is rendszeresen segítenek a napi teendőkben, a hétéves fiúunoka szinte zokon veszi, ha valamelyik munkában éppen nem tud részt venni. A sándorpapagájokat kézhez lehet szoktatni, az egyik négyéves madár az ember hajából a napraforgót, kezéből az almát veszi ki, sőt, József vállára is felrepül.

— Nagy örömömre szolgál, hogy több fiatal szülő azzal a szándékkal keres fel, hogy szerettessem meg gyermekeivel a kisállatokat. Kérik, hogy eljöhessenek etetni, simogatni őket. Fontos, hogy a gyermek ne csak fotóról ismerje a kisállatokat, tanulja meg a velük való törődést, hogy naponta friss vizet és táplálékot kell nekik adni, illetve hogy tisztán kell őket tartani — mondta József, majd ismertette a közeljövőre vonatkozó terveit, melyek közül a legfontosabb lógófülű oroszlánfejű törpenyúl, hosszúszőrű tengerimalac, valamint még több fajtájú és színű sándorpapagáj beszerzése lenne.

Mindazok, akik kedvet kaptak valamely kisállat tartásához, és vállalják a róluk való gondoskodást, keressék fel a Búspapagáj nevű oldalt a Facebookon, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak.


Az oroszlánfejű törpenyulak

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..