home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A királyi esküvő — és ami mögötte van
Salvai Ramona
2018.06.14.
LXXIII. évf. 23. szám
A királyi esküvő — és ami mögötte van

Felesleges látszatépítés vagy tudatos közösségformálás?

Legutóbbi két számunkban a szezon aktuális esküvői slágereiről, trendjeiről olvashattak válogatást, ezt a témát azonban továbbra sem engedjük el, hiszen a királyi menyegző nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem világszerte kellően felkeltette az emberek érdeklődését. Ilyenkor mindenki egy kicsit jobban figyel az angol királyi család működésére és tradícióira, mint egyébként. Úgyhogy ennek apropójából utánajártunk a történéseknek, és összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet, amelyet egy királyi esküvőre készülvén szabályként kell szem előtt tartani.

 

Hosszú ujjak, zárt blúzok

A királyi esküvő menyasszonyának jó néhány szempontot kell figyelembe vennie az öltözete megválasztásakor. A szerény, szolid, visszafogott megjelenés egyike ezeknek. Nem előírt szabály, viszont hagyománnyá vált a hosszú ujjú ruha. Ahogyan Kate Middleton, Diana hercegnő vagy II. Erzsébet is ezt a megoldást választotta, úgy Meghan Markle is követte a példát. A legszebb mégis, hogy mind a négy esetben egészen más stílust láthattunk, csupán az eleganciát tekinthetjük közös nevezőnek.

Amíg a hosszú ujj opcionális, a váll és a túl nagy, hangsúlyos kivágások nem elfogadottak. Bár számos különböző megoldást láthatunk akár szabás, akár anyaghasználat tekintetében, egyvalami közös, bármilyen magas rangú uralkodói családba tartozó menyasszonyról legyen is szó: mély dekoltázs, szabadon hagyott hát vagy váll egyszerűen nem fordul elő. Emellett az is fontos, hogy a ruha stílusának (és persze tervezőjének) megválasztása nem kis hatással van az esküvői trendek globális alakulására sem. Például Kate és Meghan választásait tekintve többen azt a konklúziót vonták le, hogy az évtized menyasszonyiruha-trendjeit tekintve valószínűleg a minimalizmus éveiként tartjuk majd számon ezt az időszakot. Azt pedig talán nem is kell különösebben hangsúlyozni, hogy a Givenchy és Clare Waight Keller a jelenleginél is nagyobb figyelmet fog kapni a menyasszonyok és az esküvőre meghívottak körében.

 

A csipke

Ha a kivágások és dekoltázsok nem is engedélyezettek, a csipke remek hiánypótló lehet. Nem is meglepő, hogy sokan kedvelik és választják. Akár egészében ilyen ruháról, akár más anyagokkal való kombinálásról legyen szó, a csipke nemcsak elegáns, de nemes, szép, nőies is. Ezt láthattuk Kate Middleton esetében is, aki egy Sarah Burton tervezte Alexander McQueen-ruhát viselt, mely egyidejűleg Grace Kelly 1956. évi menyasszonyi ruhájára is emlékeztetett. 2013-ban Claire, Luxemburg hercegnője döntött egy ilyen ruha mellett, 2015-ben pedig a svéd hercegnő, Sofia. Ezzel szemben Meghan ruhája a teljes letisztultságot tükrözte, csak a látványos fátylában jelent meg egy finom csipkeszegély.

A tiara

Ha hercegnő, akkor talán nem is meglepő, hogy az egyik legfontosabb kiegészítő a tiara. Diana hercegnő egykoron ősei, vagyis a Spencer család tiaráját viselte. A királynő édesanyja, Elizabeth Bowes-Lyon egy olyan fejdíszben ment férjhez, amely gyémántokkal díszített, vadrózsákat formázó koszorúra emlékeztetett. Kate Middleton II. Erzsébet gyűjteményéből kölcsönzött egy darabot, a Cartier Halo fejdíszt. Ehhez hasonlóan Meghan is egy ilyen kivételes éket kapott. Ő a Queen Mary gyémántfejdíszt viselhette. Ez pedig természetesen szimbolikusan is értelmezhető — a sussexi hercegné királyi családba való befogadására és belépésére utal.

A csokor

Viktória óta minden királyi esküvő kelléke a mirtuszág a menyasszonyi csokorban. A mirtusz nemcsak a házasság és a szerelem szimbóluma, de a brit királyi családot tekintve mélyebben gyökerezik a jelentése, jelentősége. Amikor ugyanis Viktória királynő feleségül ment Albert herceghez 1840 februárjában, Albert nagymamája egy hajtásnyi mirtuszt ajándékozott a menyasszonynak. Viktória királynő később ezt elültette kertjében. Majd amikor a lánya ment férjhez tizennyolc évvel később, akkor ő kapott egy ágat a csokrába. Azóta pedig az uralkodói család minden menyasszonya követte a példát. Legtöbb esetben — habár kivételek persze akadnak — nemcsak hogy mirtusz kerül a csokorba, hanem éppen a valamikor Viktória királynő által elültetett tőből is vágják le.

A csokor történetéhez hozzátartozik az a tradíció is, hogy nem kerülhet akárkihez, a szertartás után ugyanis a menyasszony nem dobja a hajadon lányok közé. Ehelyett a westminsteri apátságban helyezik el, az ismeretlen katona sírjához, ezzel emlékezve a háborúkban harcolókra.

A csók

A pillanat, melyre a legtöbben várunk, különösen egy olyan esküvő esetében, amelyet a fél világ követ, valószínűleg az a mondat, amikor a pap áldását adja a párra, majd elhangzik: és most megcsókolhatod a menyasszonyt. Ez a brit esküvők esetében, legalábbis az anglikán egyházban, nem történik meg. Határozottan tiltott ugyanis, hogy egy olyan szentélyben, mint a westminsteri apátság, ilyesmire sor kerüljön. Éppen ezért Meghan és Harry herceg első házastársi csókja csak a ceremónia végeztével, a windsori kastély előtt csattanhatott el.

A vendégek

Ha végignézünk a legutóbbi királyi esküvő vendégeinek megjelenésén, egyvalamit biztosan megállapíthatunk: lehet bármennyire színes, tarka és változatos az összkép, vannak bizonyos szabályok, melyek egységesítik ezt az összhatást. Férfiak esetében valamivel egyszerűbb a helyzet: egyenruha, frakk vagy szmoking. Nőknél ennél azért árnyaltabb a követelmények és lehetőségek megfogalmazása. A nagyon kivágott, túlságosan kihívó darabok itt sem előnyösek, a hosszú ruha inkább az esti fogadáson preferált, ugyanígy a magas sarkú magassága is nem kevésbé fontos tényező. Ami viszont egy brit esküvő esetében szinte elhagyhatatlan kellék egy vendég számára, az a kalap vagy a fejdísz. Habár előbbi a formálisabb, és egyértelműen tisztelgésre is utal a hagyományok előtt, utóbbi kedveltebbnek tűnik a fiatal hölgyek körében.

Az öltözködéshez, a megjelenéshez hozzátartozik a viselkedés is, illetve a protokoll betartása. Habár szigorúnak hangozhat és ijesztőnek tűnhet, valójában általános műveltség és talán a hétköznapinál egy kicsit fokozottabb odafigyelés, udvariasság mindennek az alapja.

Mire jó a protokoll?

Noha egyetlen formális eseményről van szó, mégis sokféle olvasata lehet. Némelyek a ruhákat és a kalapokat követik lázas figyelemmel, mások a hercegné szerepéről tanakodnak, megint mások az eseményre költött pénz mennyiségét tárgyalják. Álljon ezek közül vagy ezeken túlmenően bármi is az érdeklődésünk középpontjában, egyvalamit megállapíthatunk, ha az összképet vizsgáljuk — ez pedig az, hogy van összkép. Létezik koherencia, mondanivaló, történet, üzenet, küldetés és küldetéstudat, közös cél és tenni akarás.

Vitathatjuk a királyi család szerepét, ám jelentőségét egyáltalán nem. Ahogy az idők és a társadalom változik, vele együtt a szerepkörök is. Az uralkodóház reprezentatív, közösségformáló és országimázs-építő jelentősége elvitathatatlan és példaértékűen erős. Erről szól az esküvői ruha, a közösségi médiakommunikáció, a mirtuszcsokor és a tényleges politikai tevékenység is. Minden komponens egyenértékű és fontos, minden apró elem egyformán szükséges egy olyan kép kialakításához, fenntartásához és építéséhez, amely azt a bizonyos egész és kerek történetet állítja elénk.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..