home 2024. április 30., Katalin napja
Online előfizetés
A kézimunkázók és gyűjtők ünnepe
Tóth Tibor
2024.04.04.
LXXIX. évf. 14. szám
A kézimunkázók és gyűjtők ünnepe

A zentagunarasi Október 18-a Általános Iskola adott otthont az 52. MIRK-nek, a kézimunkázók, kézművesek, gyűjtők, valamint a képzőművészet valamely ágával foglalkozók minősítő nemzetközi találkozójának, melynek fő szervezője az 1970-ben alakult Multietnikus Hobby Klub, társszervezői pedig a zentagunarasi Csipkerózsa kézimunkacsoport és az Október 18-a Általános Iskola.

Az érdeklődők a húsvéti ünnepek alatt három napon át látogathatták a rendezvényt, és csodálhatták meg a hetvenféle technikával készült kézimunkákat, a képzőművészeti pályázatra beérkezett gyermekrajzokat, a fafaragók, a gyöngyfűzők, a bőrdíszművesek, a festők, szobrászok, grafikusok, fotósok, szalmaképkészítők és mások szebbnél szebb alkotásait. Az 52. Nemzetközi Kézimunka- és Gyűjteménykiállításon 50 szervezet mintegy 2000 kézimunkát és gyűjteménytárgyat állított ki Vajdaság szinte egész területéről, Dél-Szerbiából (Niš, Knjaževac, Vrnjačka Banja, Lapovo, Užice, Priboj) és Magyarországról (Karád, Dunaföldvár, Kaposvár).


A látogatók hosszasan gyönyörködtek az alkotásokban

A kézzel készített hímzés jóval erősebb egy fotó erejénél, mert benne van az alkotó energiája. A kézimunka egyidős társadalmunkkal, az első ruhák és eszközök mind kézzel készültek. Az alkotó nemcsak fonállal, tűvel dolgozik, hanem üveget, selymet, fát, vasat, alumíniumot, rongyot és még sok más anyagot is felhasznál.

A megnyitóünnepségen — melyen mások mellett részt vett Rigó Pál Zsófia, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke és Sípos Hajnalka, Zentagunaras Helyi Közösségének titkára is — Tomik Nimród, Topolya község polgármester-helyettese köszöntötte a tornatermet megtöltő közönséget.

— Külön öröm számunkra, hogy a kiállítás nemcsak hazai, hanem országos és nemzetközi szinten is figyelmet kap. Hiszem azt, hogy az alkotók amellett, hogy hobbiként kézimunkáznak, a tevékenység az önkifejezés egyik eszköze is számukra. Topolya községben mindig kiemelt jelentőséget szentelünk az itt élő nemzetek kultúrájának ápolására, megőrzésére. Több olyan eseménnyel is büszkélkedhetünk, amelynek célja a hagyományőrzés, a magyar, a szerb, a ruszin és a szlovák szokások bemutatása és átörökítése. Az önkormányzat minden évben jelentős összeget különít el a kulturális szféra és a művelődési egyesületek támogatására, ily módon segítve munkájukat és biztosítva megmaradásukat. Az idén erre a célra 15,5 millió dinárt láttunk elő a községi költségvetésből. Nagy örömünkre szolgál, hogy Zentagunaras adhat otthont a nemzetközi kézimunka-kiállításnak, azaz 2022 után újra községünkben lesz megrendezve a MIRK — mondta Tomik Nimród, majd megnyitottá nyilvánította a rendezvényt.


A rendezvényt Tomik Nimród nyitotta meg

A művelődési műsorban a Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület Tácsi tamburazenekara, valamint Kadvány Júlia és Kadvány Balázs néptáncosok léptek közönség elé, de három szavalat is elhangzott. A Csipkerózsa kézimunkacsoport jelenleg 20 taggal működik. Baranyi Valéria, a kézimunkacsoport vezetője elmondta, hogy Zentagunaras első alkalommal ad otthont ennek a nagyszabású rendezvénynek.

— Nagy örömmel fogadtuk, hogy a MIRK fő szervezője, Telecski Elvira bennünket kért fel a házigazda szerepére. Összefogással és szeretettel készültünk a MIRK-re, és egyáltalán nem érzem, hogy nehéz lett volna számunkra. Bárkit megszólítottunk, mindenki nagyon szívesen segített, illetve állt rendelkezésünkre. Az esemény alatt 70 önkéntes felügyel a munkákra, csoportunk mind a 20 tagja szintén itt van a rendezvényen, de a falu összes civil szervezetére is számíthatunk. Külön kiemelném, hogy Zentagunaras Helyi Közössége és az Október 18-a Általános Iskola végig mellettünk állt. Az anyagi támogatókról sem feledkezhetünk meg, a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya Önkormányzata és Zentagunaras Helyi Közössége sokat segített nekünk. A kézimunkacsoport számára hatalmas megtiszteltetés, hogy megrendezhetjük a MIRK-et. Az elmúlt évben ünnepeltük a csoport fennállásának 25. évfordulóját, ezért úgy érezzük, a MIRK megszervezése eddigi munkánk megkoronázása — mondta Baranyi Valéria.


A házigazda Csipkerózsa kézimunkacsoport munkái

A magyarországi Kárádról érkezett Fábri Jánosné Magdi két karádi hímzett inget és öt párnát hozott el a kiállításra.

— Az ingek jellegzetességei a nagyon apró minták. Ezeket az ingeket régen a menyasszonyok a legényeknek adták ajándékba. Párnából többféle van: rozmaringágas, darazsas, pillés, kosaras. Az ing elkészítése egy hónapot vesz igénybe, délelőtt elvégzem a saját dolgomat, és délután fogok hozzá. A MIRK-en rendszeresen kiállítunk, és nagyon szeretünk Vajdaságba jönni. Magyarországon hasonló jellegű kiállítások nincsenek — mondta.


A karádi hímzéssel készült párnák és ingek

Telecski Elvira, a MIRK elnöke kiemelte, hogy minden egyes kiállított darabot szakzsűri bírál el, mely első, második és harmadik helyet ítél oda, valamint az arra érdemes alkotásoknak nívódíjat ad.

— Az 50 egyesület mellett 24 egyéni kiállító is jelentkezett, és festőcsoportok is gazdagítják a kiállítást. Az érdeklődés nem változott az elmúlt évekhez képest, viszont a legtöbb csoport száma csökkent, hiszen az idősebbek kiöregedtek, és nincs utánpótlás. Tavaly menyecskekötény-pályázatot, az idén pedig drapériapályázatot hirdettünk, melyre 31 munka érkezett be — tudtam meg Telecski Elvirától.

Az idei MIRK nyitónapján a jövő évi rendezvény házigazdájának nevét még homály fedte, két bácskai település volt ekkor még versenyben, de e sorok megjelenésekor már minden bizonnyal kiderült, mely város rendezheti meg 2025-ben az 1970-ben életre kelt MIRK ötvenharmadik kiállítását.

Megtelt az általános iskola tornaterme

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..