home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
A kettős állampolgárság egyszerre kiindulópont és végcél
(tt.)
2005.01.19.
LX. évf. 3. szám

Kasza József és Bugár Béla budapesti megbeszéléseiről Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség és Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke a múlt héten, Budapesten találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel, Szili Katalin házelnökkel, Mádl F...

Kasza József és Bugár Béla budapesti megbeszéléseiről
Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség és Bugár Béla, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke a múlt héten, Budapesten találkozott Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Somogyi Ferenc külügyminiszterrel, Szili Katalin házelnökkel, Mádl Ferenc köztársasági elnökkel és Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével.
A csütörtöki megbeszélés utáni sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc kiemelte: hosszú és részletekbe menő konzultációt folytattak arról, hogy milyen konkrét lépéseket igényel a közös nemzeti felelősség megerősítése, mi ebben a feladata a magyar kormánynak, mi a feladata a Magyar Köztársaságnak, s hogyan tudnak ehhez hozzájárulni a határon túli magyar közösségek és azok különböző közéleti politikai szerveződései. A legátfogóbb célok közösek: azt szeretnénk, mondta a miniszterelnök, ha a határon túli magyar közösségek, megőrizve magyar identitásukat, megerősítve többes identitásukat, jól boldogulnának szülőföldjükön, tisztességgel élhetnének, nevelhetnék gyerekeiket, jó munkát, jól fizető állást találnának. Mindeközben ápolhatnák kapcsolataikat a magyar nemzet többi részével, a Magyar Köztársasággal, más nemzeti közösségekkel. Egyetértés van abban, hogy az utakat és a megoldásokat tárgyalásokon kell keresni. Abban állapodtak meg, hogy január végéig olyan szakértői konzultáció-sorozatot tartanak Budapesten, amelyben valamennyi részletelemét megvitatják a kormány által meghirdetett ötpontos, A nemzeti felelősségért nevet viselő programnak.
Kasza József köszönetet mondott a miniszterelnök úrnak ,,alapos' hozzáállásáért és jóindulatáért, hogy elmozdulhattak a holtpontról. Mert, mint ahogyan fogalmazott, az álláspontok megközelítése, egyeztetése közös feladat. Ezt megköveteli az a nemzetstratégia, amely a határon belüli és határon kívüli magyarság közös érdeke: a nemzetegyesítés. Hogy hogyan eljutni eddig: ezt kell hosszú tárgyalások során körvonalazni, keresni a megoldásokat.
Bugár Béla is kedvezően értékelte a miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseket és kiemelte: úgy érzi, hogy az a fajta feszültség, ami az elmúlt hetekben volt tapasztalható, feloldódni látszik.
- Megegyeztünk, hogy tárgyalunk, s a bennünket érintő kérdésekben közösen fogjuk kialakítani az álláspontunkat. Én ezt pozitív folyamatnak tartom. Mindannyiunk érdeke, hogy közösen keressük közös dolgainkra a megoldásokat. A mai tanácskozás eredményeként bízom abban, hogy ezt már a hónap végéig, az első szaktanácskozáson meg tudjuk tenni -- mondta az MKP elnöke.
Délután Somogyi Ferenc külügyminiszterrel találkozott a két határon túli magyar vezető. Ez a találkozó már nem reflektorfényben zajlott. A bő egy órányi beszélgetést Kasza József nagyon jó hangulatúnak, nagyon tárgyilagosnak minősítette. Főként a határon túli magyar szervezetekkel kiépítendő kapcsolatokról esett szó. A VMSZ elnöke első ízben találkozott a magyar külügyminiszterrel, és hisz abban, hogy az első összejövetelnek eredményes folytatása lesz.
Bugár Béla a külügyminiszterrel folytatott beszélgetés után kijelentette: áttekintettek minden egyes olyan területet, amelynek hatása lehet a külpolitikára és az országok közötti kapcsolatra. Több olyan külpolitikai eseményről is beszéltek, amelyre majd oda kell figyelni.
- Nem sáncolhatjuk be magunkat a két véglet, a kettős állampolgárság követelése és elutasítása mögé, hanem áthidaló megoldásokat kell keresni - fogalmazott Kasza József, miután pénteken Bugár Béla társaságában Szili Katalin házelnökkel folytatott megbeszélést.
A VMSZ elnöke azt mondta, nem akarják rákényszeríteni a magyar kormányt álláspontja megváltoztatására, de a kormány se akarja azt, hogy a határon túli magyarok valamiért cserében elálljanak jogos elvárásaiktól.
- A kettős állampolgárság egyszerre kiindulópont és végcél -- jelentette ki a VMSZ elnöke.
Bugár Béla a megbeszélést követően elmondta: az akadálymentes kapcsolattartás nem helyettesíthető a szülőföld-programmal és -alappal, de a miniszterelnök által vázolt, az Európai Unió területére is érvényes útlevél megadása a határon túli magyaroknak már nagyon közel van ahhoz a célhoz, amit Szabadkán január elején a határon túli magyar szervezetek egységesen megfogalmaztak.
- Tudomásul vesszük, hogy a magyar kormány nem mutat nagy hajlandóságot a kettős állampolgárság bevezetésére, ugyanakkor elvárjuk, hogy a kabinet is elfogadja, mi igényt tartunk rá - jelentette ki a MKP elnöke
Mádl Ferenc köztársasági elnök az Országgyűlés épületében fogadta Kasza Józsefet, a Vajdasági Magyar Szövetség és Bugár Bélát, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnökét. A találkozót követően mindkét határon túli politikus hangsúlyozta, hogy ismét pozitív hozzáállást tapasztaltak Mádl Ferenc részéről a nemzet egységének megvalósítása tekintetében.
Kasza József elmondta: átadták a Szabadkán alakult Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumának felkérését, hogy terjesszen törvényt a parlament elé a kettős állampolgárság rendezésére, amit az államfő megértéssel fogadott.
Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt javasolja, hogy a magyar Országgyűlés tekintse konzultatív testületnek a szabadkai tanácskozást és az ott létrejött Határon Túli Magyar Szervezetek Fórumát. Orbán Viktor erről azután beszélt, hogy pénteken megbeszélést folytatott Kasza Józseffel, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével.
- Azt a javaslatot szeretném megfogalmazni a magyar parlament számára, hogy talán egyfajta konzultációs testületnek kell tekinteni a szabadkán létrejött tanácskozást és szervezetet - mondta Orbán Viktor. Szerinte a magyar parlament - egyfajta konzultatív viszonyt kialakítva ezzel a testülettel - lehetőséget kapna így arra, hogy a határon túli magyarokat érintő bármilyen határozat vagy törvény elfogadása előtt, kellő mélységben és szélességben tájékozódhasson és kikérhesse a határon túli magyarok véleményét.
A pártelnök a Fidesz nevében gratulált a szabadkai tanácskozás létrejöttéhez. Véleménye szerint ez az első olyan össz-kárpát-medencei szervezeteket magában foglaló fórum, közéleti entitás, amely alkalmas lesz arra, hogy kellő súllyal képviselje a magyarországi magyaroknak - beleértve a parlamentet, a kormány és a pártokat is - a határon túli magyarok közös érdekeit.
A sajtótájékoztatón Kasza József hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja, hogy a határon túli magyarok problémája ne legyen a magyarországi belpolitikai csatározások vesztese. Véleménye szerint a nemzetegyesítési koncepcióban a hatalmi és ellenzéki pátoknak közösen kell megoldást keresniük. Ez a látogatásom célja, mondta, s hozzátette: nem akarják elkötelezni magukat egyik vagy másik oldal iránt sem, és minden olyan politikai erővel köszönő viszonyban vannak, amely a nemzetegyesítési elképzelés, stratégia megfogalmazását szorgalmazza.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..