home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A keresztény nagykorúsággá válás ünnepe Tóthfaluban
Fehér Márta
2022.04.29.
LXXVII. évf. 17. szám
A keresztény nagykorúsággá válás ünnepe Tóthfaluban

Fehérvasárnap, vagyis az isteni irgalmasság vasárnapján több településen is kiosztották a bérmálás szentségét. Tóthfaluban Slavko Večerin szabadkai megyés püspök bérmálta meg a fiatalokat, kiknek közösségéhez egy felnőtt is társult. 

A korai kereszténységben a felnőtteket nagyszombaton keresztelték, akik a liturgia során — a tisztaságot jelképező — fehér ruhát kaptak. A frissen kereszteltek ezt a ruhát egy hétig viselték, és húsvét utáni szombat este, illetve vasárnap vették le. Húsvét második vasárnapja az isteni irgalmasság napja is, melyet Szent II. János Pál pápa 2000. április 30-án hirdetett meg Fausztina nővér látomásai alapján, ugyanazon a napon, amikor szentté avatta a XX. század első felében élt lengyel apácát, akinek Jézus kinyilatkoztatta e kívánságát. A püspök e sokrétű ünnepről elmélkedett az aznapi evangélium kapcsán.

— Minden vasárnap fehérvasárnap, mert keresztségünk méltóságára emlékeztet bennünket, és minden vasárnap az isteni irgalmasság vasárnapja, mert Isten szeretetéről tanúskodik. A mai evangéliumban Szent János elmondja Jézus első megjelenését a tanítványoknak. Jézus első szava a bezárkózott tanítványokhoz a békesség szava volt, amire öröm töltötte el a tanítványok szívét, kivéve Tamásét, aki nem volt közöttük. Ebben az evangéliumi jelenetben felfigyelhetünk több körülményre is: mindenekelőtt arra, hogy a kezdeményezés Jézusé volt. A tanítványok félelmükben bezárták az ajtót, Jézus hiába kopogtatott volna, valószínűleg nem engedték volna be. De Jézus belépett, a zárt ajtón keresztül is. Ez is a feltámadásának jele volt, jelezve, hogy közte és szerettei között nem lesznek korlátok, zárt ajtók. Jézus rájuk talált, megvigasztalta őket, erőt adott nekik, és még egy jelet is adott: megmutatta nekik kezét és oldalát, végül pedig — mintha még ezzel sem elégedett volna meg, csak hogy bátorítást öntsön beléjük — átadta nekik a Szentlelket. Nyolc nap múlva pedig ismét megjelent nekik, amikor már Tamás is ott volt velük, és ő is megkapta a feltámadás jeleit. Végül János evangélista megjegyzi: Jézus még sok más csodajelet is mutatott tanítványainak, mindezt pedig azért, hogy értsék, és velük együtt én is, hogy Jézus a Messiás, az Isten fia, hogy a hit által életem legyen. Jézus ma is keres bennünket, bátorít bennünket, jeleket mutat, csak hogy higgyünk benne. Ma is ajándékozza a Szentlelket. Jézus ugyanezt mondja nekünk is, amit a tanítványainak mondott: békesség nektek. Az isteni irgalmasság vasárnapja arra tanít bennünket, hogy Isten ismeri lelkünk legtitkosabb rejtekeit, ezért nyugodtan rábízhatjuk életünket — fogalmazott Slavko Večerin püspök.

A katekizmus tanítása szerint a bérmálás a keresztény nagykorúság szentsége. A megkeresztelt megkapja a Szentlélek ajándékait, erőt és küldetést, hogy Krisztus élő tanúja legyen az Egyházban és a világban. A Szentlélek hét ajándékaként a bölcsességet, az értelmet, a jótanácsot, a tudományt, a lelki erősséget, a jámborságot és az istenfélelmet emlegetik. A fiatalokat az iskolai hittanóra keretében Kakas Daniella hitoktató készítette fel a bérmálkozásra.

— Egyetlenegy szívvé forrott össze a Munkás Szent József római katolikus plébánia közössége, szívünket az öröm és a hála dobogtatta, mert személyesen szeretett püspök atyánk jött el hozzánk kiszolgáltatni fiataljainknak a keresztény nagykorúság szentségét. A felkészülés alatt igyekeztünk minél közelebb kerülni Jézus Krisztus titokzatos testéhez, az Egyházhoz. Mérhetetlenül hálás vagyok a Jóistennek, hogy ismerhetem ezeket a gyerekeket, s taníthattam őket. Arra mindig figyelmeztetem a tanítványaimat: a hittant élni kell. A hittanórákon is hitünk igazságait igyekeztünk minél jobban elsajátítani, mélyíteni, hogy aztán a mindennapi életben meg is éljük azt. Bizakodó vagyok, és nagyon imádkozom azért, hogy a bérmálás szentségének kiszolgáltatása által, a bennük lakó Szentlélek által, a továbbiakban is megmaradjanak ezek a fiatalok a szeretetben, s igazi, példás keresztény életük legyen.

A tóthfalui iskola nyolcadikosai örömünnepként élték meg a napot, a családok hetek óta készülődtek a bérmálkozásra.

— Én és a férjem is katolikus családban nőttünk fel. Nem volt kérdés, hogy a fiaink is meg legyenek keresztelve, legyenek elsőáldozók, és most a nagyobbik fiunk részesüljön a bérmálás szentségében is — mesélte Terényi Renáta.  Megbérmált nagyfia, Rómeó pedig örömmel mesélt arról, milyen igyekezettel készültek a hittanórán a tanárnővel a bérmálásra.

— Továbbra is fogok majd szentmisére járni — ígérte Terényi Rómeó. A többiek is azt hangsúlyozták, hogy komolyan veszik a bérmálás szentségét.

Az ezen ünnepi alkalomból megtelt Munkás Szent József-templomban Utasi Jenő, Tóthfalu plébánosa boldogan közölte a hívekkel, hogy Slavko Večerin szabadkai megyés püspököt hamarosan ismét körükben üdvözölhetik, hiszen az épülő korszerű sportcsarnokot május 28-án adják át, és az épületet a püspök szenteli majd fel. Tóthfaluban vasárnap újra ünnepelnek majd: május 1-jén tartják meg a templom búcsúját.

A magyarkanizsai Index Photography felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..