home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
„A kereszt legyőz minden csillagot”
Tóth Lívia
2022.10.21.
LXXVII. évf. 42. szám
„A kereszt legyőz minden csillagot”

Alkalmi megemlékezést tartottak Zentán az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából.

Az esemény a városháza oszlopcsarnokában kezdődött, ahol 2016 óta dr. Rajki Márton zentai mártír emléktáblája található. Az alkalom szónoka Pataki Tibor, a Zentai Gimnázium történelem szakos tanára volt. A forradalmi események felidézése mellett kitért arra a tényre is, hogy a megtorlás egyetlen ügyvéd áldozata a zentai származású dr. Rajki Márton volt, akit az 1957-beli letartóztatása után, 1959-ben végeztek ki.

Az emléktáblánál Magyarország szabadkai főkonzulátusának képviseletében dr. Riskó-Nagy László konzul, Zenta Község Önkormányzata nevében Czegledi Rudolf polgármester, a Magyar Nemzeti Tanács részéről Perpauer Attila koszorúzott, valamint a VMSZ zentai községi és helyi szervezetének, a Magyar Mozgalomnak és a Rákóczi Szövetség zentai ifjúsági szervezetének a képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

Az ünnepi megemlékezés a Művelődési Házban folytatódott, ahol az egybegyűltek előtt Czegledi Rudolf polgármester mondott beszédet.

— Az emberek által hozott áldozatok világosan jelezték a magyarok hazaszeretetét, a demokratikus berendezkedés és a szabadság iránti vágyukat és azt, hogy elkötelezték magukat egy szabad és jobb jövő iránt mind maguk, mind a gyermekeik számára — emelte ki Czegledi Rudolf, és arra is kitért, hogy Zenta méltó emléket állított az ’56-os forradalomnak dr. Rajki Márton előtt tisztelegve, aki nem akart hős lenni, csak békét és békességet akart, de azokban az időkben ennek súlyos ára volt. 

— Mindig hű volt nemzetéhez, a békéhez, és vallásossága segítette abban, hogy végigélje a vészterhes időket. Az utókornak üzen ezzel, hogy vállaljuk tetteinket, nemzetünket, vallásunkat. Ez mindig és mindenkor átsegít bennünket a nehézségeken. Éljük meg közösségeinket, éljük meg a lehetőségek adta minden pillanatot, együtt, közösen. Mert abban van az erő és a lehetőség, amit itt közösen megteremtünk — hangsúlyozta a polgármester.

A jelenlévők a Fokos zenekar és Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó zenés-verses összeállítását láthatták „A kereszt legyőz minden csillagot” címmel — idézet Weiner Albert 1956-ban című verséből —, majd a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ Szikra és Parázs néptánccsoportja lépett fel.

Az ünnepi rendezvénysorozat fő szervezője és támogatója Zenta Község Önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ volt.

Fényképezte: Horváth Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..