home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A képregények ősei már Jókai Mór lapjában is megjelentek
MTVA
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
A képregények ősei már Jókai Mór lapjában is megjelentek

Már a nagy magyar mesemondó, Jókai Mór is foglalkozott képregényekkel saját lapjában. Érdekesség, hogy a műfaj amerikai mérföldkövének számító történet is egy magyar származású amerikai laptulajdonos, Pulitzer József újságjában látott napvilágot.

A képregény pontos születése szinte behatárolhatatlan, de az irodalomtörténet szerint a 19. századtól már kialakult modern változata. A műfaj egyik magyarországi előfutára az 1850-es évektől Jankó János rajzművész volt, aki napi eseményeket, karikatúrákat, képrejtvényeket rajzolt. Jókai Mór is készített neki rajzvázlatokat egy-egy képpel kísért szöveghez, fejtette ki Thuróczy Gergely irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum tudományos munkatársa a Kossuth Rádió Trend-idők című műsorában.

„Sajnos a Jókai hagyaték egy része megsemmisült, de néhány rajz megmaradt, amelyeket Jókai Mór skiccelt Jankónak, aki ezeket megrajzolta képregényként” – mondta az irodalomtörténész, hozzátéve, Jankó rajzai Jókai Nagy Tükör, valamint a későbbi Üstökös című lapjaiban jelentek meg. A képaláírásos műfajt később az úgynevezett szóbuborékos képregények váltották. Érdekesség, hogy ennek az újításnak is van magyar vonatkozása. Pulitzer József New York World című lapjában jelent meg a Yellow Kid, amelyet a modern értelemben vett szóbuborékos képregény ikonikus figurájának tartanak, mondta Thuróczy Gergely.

A műfaj igazi felfutása Magyarországon az 1960-as évekre tehető, amikor a Füles Magazin is elkezdett irodalmi műveket átültetni a képregény világába. Később pedig a '80-as években már önálló füzetekben is jelentek meg például Rejtő-regények, amelyeket Korcsmáros Pál rajzolt. A kiváló grafikus szinte belebújt egy-egy általa alkotott karakter bőrébe, hogy papírra vethesse. Sőt, helyenként a családtagjait is belecsempészte az általa rajzolt Rejtő-regényekbe – mesélte a műsorban unokája, Korcsmáros Gábor. „Úgy rajzolt, hogy közben belebújt a szereplők bőrébe. Édesapám mesélte, hogy amikor ő vagy az öccse látták dolgozni, rögtön tudták, hogy melyik alakot rajzolja éppen, hiszen látszott, a lényéből sugárzott az a karakter”.

A képregénnyel, annak rövid irodalomtörténetével, valamint jeles magyar alkotóinak bemutatásával foglalkozó Trend-idők adása alább újrahallgatható: ITT

Trend-idők – minden hétköznap 15:11-től a Kossuth Rádió műsorán.

A mellékelt fotó illusztráció: jelenet Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényéből írt zenés darab fotóspróbáján az UP Újpesti Rendezvénytérben 2020. augusztus 11-én. (A darabot Keresztes Tamás rendezésében augusztus 13-án mutatták be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.) Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..