home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A kecsketenyésztők jubileuma
Tóth Péter
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
A kecsketenyésztők jubileuma

Az idén jubileumot ünnepel a Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete. A tíz évvel ezelőtt alapított szervezet a kecske- és juhtartás népszerűsítését, a tenyésztők közös fellépését és érdekeiknek képviseletét jelölte meg elsődleges céljául.

A kishegyesi kecsketenyésztők évről évre megszervezik azt az egész napos programot, amelyen kecske- és juhhúsból készítenek hagyományos ételeket. A rendezvény már a kezdetektől fogva nemcsak a helyieket vonzotta, de regionális, illetve nemzetközi jelleget öltött. Báránysült, különleges ízesítésű kecskesajtok, juhtúró, juhtarhó, kecskekulen, kecskéből készült kolbász, nyárson, valamint bundában sült kiskecske, birkapörkölt, kecskebográcsos és egyéb hagyományos ételek készültek június utolsó szombatján a kishegyesi labdarúgópályán.  

A kecske- és juhtenyésztőket tömörítő egyesület az idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A Kishegyesi Kecsketenyésztők Egyesülete immár nyolcadik alkalommal szervezte meg a Hagyományos ételek készítése elnevezésű főzőversenyt. Talpai András, a civil szervezet elnöke ezúttal is hangsúlyozta, hogy a főzőversenyt azzal a nem titkolt céllal szervezik meg már nyolc éve, hogy népszerűsítsék a juh- és a kecsketenyésztést, valamint a kecskehúsból, birkából és bárányból, illetve birka- és kecsketejből készült egészséges ételeket.

Az idén tízéves az egyesület. Talpai elmondta, hogy a megalakulás után gyorsan bővült a tagság létszáma, immár csaknem negyvenen vannak, a környező települések, de távolabbi falvak és városok tenyésztői is betagosodtak. A faluban a juh- és a kecsketenyésztés népszerűsége az egyesület megalakulását követő években folyamatosan nőtt. Az utóbbi években inkább stagnál, pedig Talpai szerint amellett, hogy hasznos és érdekes melléktevékenység lehet, manapság már számos család erre építi a megélhetését is. Bácskossuthfalvi, gunarasi, bácsfeketehegyi tagok is vannak. Az elnök a fiatalokat is arra biztatta, hogy bátran vágjanak bele, próbálkozzanak meg a kecske- vagy a juhtenyésztéssel.

Az idei rendezvény számos szórakozási lehetőséget is kínált. A termékkóstoló mellett állatkiállítás, kutyabemutató, kézművesvásár, lovaglási lehetőség és élő zene várta az érdeklődőket. A Vöröskereszt községi szervezetének fiatalokból álló csapata elsősegély-bemutatót tartott, illetve felléptek a magyarkelebiai néptáncosok és a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Szajkó énekcsoportja is.

Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is ellátogatott a rendezvényre. Elmondta, hogy az önkormányzat az idén is fő támogatója a hagyományőrző összejövetelnek, és úgy vélte, a nehéz gazdasági helyzet ellenére is meg kell találni a forrásokat az ilyen célokra. 

Talpai András arról is beszámolt, hogy a főzőversenyre ezúttal harminchárom csapatot neveztek be. A kishegyesieken kívül a temeriniek, szenttamásiak, bácsfeketehegyiek, topolyaiak, valamint a magyarkelebiai önkormányzat képviselői is fakanalat ragadtak, hogy versenybe szálljanak a legjobb bográcsos elkészítőjének járó serlegért. A Kollár Ilona népművész, Mándity Tibor mesterszakács és Dušan Kirćanski, a szabadkai Hagyományos Ízek Egyesület szakmunkatársa alkotta zsűrinek ezúttal is nagyon nehéz dolga volt, hiszen csaknem pontegyenlőség alakult ki, úgyhogy végül csak árnyalatnyi különbségek döntötték el az ételek közti rangsort. A tornyosi Légiósok csapata lett az első, a topolyai Betyár csapat a második, a Novák András vezette kishegyesi csapat pedig harmadik.

Az idei rendezvényt Kishegyes község önkormányzata, a Tartományi Mezőgazdasági Titkárság és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közvetítésével a magyarországi Földművelésügy Minisztérium is támogatta. A szervezésben ezenkívül segítséget nyújtott még a kishegyesi helyi közösség, a Bácsfeketehegyi Gazdakör, a Topolyai Községi Unió, a szabadkai Hagyományos Ízek Egyesülete, valamint a bácsfeketehegyi és a kishegyesi vállalatok, vállalkozók: a Big-Chick, a Duker Fatelep, a Metal Pepi, a Naturalis biobolt, a Chick–Prom, a Živinastija, a Stop autószerelő műhely, a Horkai-meggytargyi és Horváth József bognármester.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..