home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
A kaponyai csatára emlékeztek
-y-
2012.03.07.
LXVII. évf. 10. szám
A kaponyai csatára emlékeztek

- Szabó Attila felvételeiAz idén is méltó módon emlékeztek meg az 1849. március 5-én lezajlott, a Szabadkát támadó szerb szabadcsapatok és a várost védő magyar honvédség között vívott kaponyai ütközetről. A bajmoki Dózsa György MMK szervezésében először a csata helyszínén emelt obeliszknél h...

- Szabó Attila felvételei

Az idén is méltó módon emlékeztek meg az 1849. március 5-én lezajlott, a Szabadkát támadó szerb szabadcsapatok és a várost védő magyar honvédség között vívott kaponyai ütközetről. A bajmoki Dózsa György MMK szervezésében először a csata helyszínén emelt obeliszknél helyezte el a nagyszámú jelenlevő az emlékezés virágait, majd a Dózsa György Művelődési Egyesület központi épületében került sor az ünnepi műsorral összekötött megemlékezésre.

Mojzes Antal beszámolójában áttekintést adott az eredeti emlékműről, amelyet az 1918-as impériumváltás után az új hatóságok leromboltak, majd megemlékezett az emlékmű tíz évvel ezelőtti újrafelállításáról. Kovács Gábor, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja ünnepi köszöntőjében összefoglalta a valamikori történéseket, részletesen felidézve a csata körülményeit, illetve következményeit. Dévavári Zoltán, a VMSZ alelnöke ünnepi felszólalásában elsősorban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc fő ok-okozati összefüggéseiről szólt. Beszédének fókuszában a forradalom és a polgárosodás folyamatának a mával való párhuzamba állítása állt. A VMSZ alelnöke beszédében kitért arra is, hogy most, miután Szerbia elnyerte az európai uniós jelölti státust, végső ideje van annak is, hogy az európaiság ne csak a szavakban, hanem a tettekben és a gondolkodásmódban is megnyilvánuljon a szerb politikai és társadalmi elit részéről.

Az ünnepi művelődési műsor hangulatának emeléséhez hozzájárultak a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium negyedikes diákjai: Reéb Zsófia és Rizsányi Attila.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..