home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A jövőt építő építész
Kartali Róbert
2022.04.22.
LXXVII. évf. 16. szám
A jövőt építő építész

A zentai Vatai István építészmérnök lett az egyik fődíjasa a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Jövőt építünk című pályázatának. Azokat az építészeket részesítették elismerésben, akik részt vettek a 2010 óta a magyar kormány támogatásával a Kárpát-medencében létesült magyar óvodák és bölcsődék tervezésében. A vajdasági díjazott a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény tervezésével érdemelte ki a rangos díjat.

* Hogyan élte meg, hogy díjazták?

— Az egész Kárpát-medencéből hetvenöten adtuk be a munkáinkat erre a pályázatra, melynek az volt a célja, hogy díjazzák az iskoláskor előtti intézmények tervezőit, akik valamilyen módon hozzájárultak a jövő építéséhez a Kárpát-medencében. A pályázatot Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége kezdeményezte, hogy a közösség fókuszába kerüljenek azok, akik ezeket az épületeket megalkották, hiszen ötgyermekes családanyaként tudja, milyen fontos szerep jut az iskoláskor előtti intézményeknek a szülők életében. Azért is nagy elismerés ez, mert a szakmai zsűri kiváló építészekből, professzorokból, Kossuth- és Ybl-díjas egyetemi tanárokból állt össze. Huszonkét díjat osztottak ki, valamint hat fődíjat, és ebből én kaptam az egyiket.

* Egy épület megtervezése és kivitelezése művészet is. Hogyan alakult ez a Vackor esetében? 

— Valóban, hiszen a tervezés a technika és a művészet egyvelege. A Vackor óvoda esetében a tervfeladatból indultunk ki, melyet a beruházó határozott meg, hogy két bölcsődei és három óvodai csoport lesz. Vannak törvénnyel szabályozott előírások is, melyek meghatározzák a minimumokat vagy egyéb technikai feltételeket, melyeket teljesítenie kell egy óvodai létesítménynek. Kezdetben 75 gyermekről volt szó, de végül 100-ra terveztünk. Az épületben megtalálhatóak a kötelező kísérőfunkciók is: konyha, tornaterem, mely közösségi tér is a különféle rendezvények megtartására, vannak helyiségek a logopédus és a pedagógus részére, elkülönítő arra az esetre, ha egy gyerek megbetegszik, orvosi szoba, különféle raktárhelyiségek. Ezt mind funkcionális térkapcsolatba kellett helyezni, majd a helyszínhez alakítani. A lokáció nagyon fontos. Az épületnek van egy utcai korpusza és egy udvari szárnya, melynek közepén található a főbejárat, ahhoz kapcsolódik a két bölcsődei csoport saját kis terasza, szemben van egy játszótér, és külön elválasztva a parkoló meg a hátsó gazdasági udvar. A műemlékvédők meghatározták az épület tetőmagasságát, hogy illeszkedjen az utcaképbe, annak történelmi és kulturális környezetébe. Az épület utcai részénél viszonylag visszafogott, egyszerű, klasszikus megoldást alkalmaztunk, itt nem lehetett sokat variálni. Viszont amikor az ember belép a kapun, akkor már látja az óvodai világot. A földszinten az utcai frontra került a tornaterem, mely úgy van kialakítva, hogy lehet az óvodától függetlenül is működtetni. Egy épület annál értékesebb, minél flexibilisebben tudja kielégíteni a legkülönbözőbb igényeket. A konyhai rész földszintes, de a fölötte lévő sík tetőn kialakítottunk egy úgynevezett sportovipályát, mely műfűvel lett befedve, és egy vázrendszert hálóval, mely bent tartja a labdákat. Erre még rákerül egy UV-védőháló is, így ott a gyerekek teljesen biztonságban vannak. Fontos, hogy az egész óvodának egy olyan hangulata legyen, hogy jól érezzék magukat elsősorban a gyerekek, de az ott dolgozók is. Hogy ott egy olyan nevelő-oktató munka folyhasson, amely a szülőknek bizalmat ad, hogy ha gyerekük ott tartózkodik, akkor jó helyen és biztonságban van.

* Ez volt az első óvoda, melyet tervezett?

— Ez volt az első, korábban volt egy kisebb hozzáépítés Zentán, és azóta terveztünk már egy másik óvodát, megnyertünk ugyanis egy pályázatot Törökbecse községben. Beodrán felépül egy nagy, 120 férőhelyes óvoda. Ott az idén indul az építkezés, az is egy szép létesítmény lesz.

* Számos épület köthető a nevéhez. Vannak kedvencek?

— Mindig a legutóbbi a kedvenc. Zentán a kis zsinagóga teljes körű rekonstrukciójának a megtervezése is nagy kihívás volt, ez most a legújabb munkám, mely nemsokára át lesz adva. Zenta egy szép és érdekes épületet kap vissza, melynek a külseje az eredeti állapotában tárul a látogatók elé, viszont belül nincs szakrális jellege, hanem képzőművészeti galéria lesz, melyben egy érdekes megoldást alkalmaztunk: végigvittünk egy hullámzó galériát, üvegkorláttal. De közel áll a szívemhez Szabadkán a VM4K épülete is, a Donát Mór-ház, mi készítettük a teljes felújítás terveit. Családi házból oktató-kutató központ lett, és az átalakítás sokszor összetettebb munka, mint amikor újat kell tervezni. Még egy udvari szárnnyal bővül az épület, az is most van átadás előtt. Zentán a sportcsarnokot terveztük, ami egészen más jellegű munka volt. A Royal szálló felújítása is nagy munka volt, az eredeti állapotba való visszahozás, mert bizonyos részek szocialista, realista maszkokkal voltak eltakarva. Sok új térkapcsolatot alakítottunk ki, és most egy funkcionális, attraktív, emblematikus épülete lett a főtérnek. Megcsináltuk a Zentai Magyar Kamaraszínháznak a kistermét, egy belépővel, mert a színháznak nem volt belépőcsarnoka, melyet az egyik üzletből csatoltunk hozzá. De persze a Vackor óvoda is az egyik kedvencem.

* Melyik a legnagyobb épület, melyet tervezett?

— Talán a zentai sportcsarnok, a négyzetmétereket illetően. Viszont az ipari épületek között van olyan, amely háromszor akkora, de az más jellegű munka. Például a zentai dohánygyárban nagyon sok épületet terveztünk, ott más dolgokra kellett figyelni, az nem architektúra, inkább ilyen meg kell csinálni, mert meg kell csinálni feladat.

* Melyiket szereti jobban: egy új épület tervezését vagy a felújítást?

— Nehéz ezt összehasonlítani, mert mindkettőnek megvan a maga varázsa. Újat csinálni egyrészt könnyebb, mert valami teljesen újat kell létrehozni, ami teljes egészében hozzám kötődik. Rekonstrukcióra jó példa a Royal hotel, mely 1911-ben épült Magyar Ede tervei alapján. Ott nagy tisztelettel kellett egy ilyen neves építész munkájához hozzányúlni, de nagy öröm volt, hogy sikerült visszahozni sok mindent, meg még hozzá is tenni valamit, ami a mostani kornak a követelménye, és olyan új életet lehelni bele, hogy a több mint százéves épület még legalább száz évig újra lüktessen és éljen. Ez a rekonstrukció varázsa. A kis zsinagógának pedig egy teljesen új funkciót adtunk, vagyis új életet vittünk bele.

* Családi házakat is terveznek?

— Igen, de az utóbbi időben Zentán nagyon kevés épül. Volt idő, amikor sokkal több családi házat terveztünk. Zentán nincs társasházépítés, mint Szabadkán, ahol ez nagyon gyors ütemben halad.

* Sajnálja, hogy nincs? Lehet, hogy emiatt maradhat meg Zenta kisvárosias jellege?

— Abból a szempontból sajnálom, hogy ez arra utal, hogy nincsenek fiatalok, és nincs igény új társasházakra. A város elöregszik. Egyébként az sem jó, ha egyáltalán nincs építkezés, de az sem jó, ha valahol túl sok van. Utóbbi esetében a város nem tud egészségesen, az összes funkciójával párhuzamosan fejlődni. Erre jó példa Újvidék, ahol abnormálisan sok lakás épült föl, mégpedig kis lakások, melyekhez rengeteg autó társul. Kellene egy megfelelő csatornahálózat, de az infrastruktúra létesítése nem követte az építkezéseket. Egy város ezzel igazából elveszíti azt az intimitását, amely megvolt például Újvidéknek is, és félő, hogy Szabadkára is ez vár, ha a folyamat ilyen értelemben nincs megfelelő módon szabályozva.

* Van-e olyan épület, amelyet még szeretne megtervezni?

— Szeretném elkészíteni Zenta központjának a rendezési tervét. Ez nyilván egy átfogó és összetett munka lenne, de szívesen részt vennénk egy ilyen projektumban. Konkrétumot is említve, kihívás lenne valamilyen szakrális épület vagy templom tervezése. Ilyet még nem csináltam, és véleményem szerint annak van egy külön megfoghatatlansága, melyet tervezés közben meg kell találni, mely inkább a lélekhez kell hogy szóljon, és nem csak az emberhez. Avagy nemcsak fizikai értelemben az emberhez, hanem a lélekhez is.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..