home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A jövő építésének támogatása a szülőföldön
Tóth Lívia
2021.09.02.
LXXVI. évf. 35. szám
A jövő építésének támogatása a szülőföldön

A múlt héten két jelentős rendezvény valósult meg Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a jogászösztöndíj-program záróeseményét tartották meg, majd a Radić fivérek utcában a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény avatóünnepélyén vehettek részt a rangos vendégek.

A színvonalas képzés újabb biztosítéka

Magyarország Igazságügyi Minisztériuma támogatásának köszönhetően a Magyar Nemzeti Tanács Vajdaságban első alkalommal hirdethette meg jogászösztöndíj-pályázatát, mely iránt minden várakozást felülmúló érdeklődés nyilvánult meg — a tervezett tíz helyett tizenhét fiatal jelentkezett, és kapja meg a jelentős támogatást.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, az ünnepség díszvendége a beszéde kezdetén hangsúlyozta, Szerbia európai integrációja kiemelt magyar érdek, majd az immár tízéves Alaptörvényből idézett, mely a magyar nemzet egységét hirdeti határon innen és túl.

— Magyarország Kormánya a különböző támogatási programok, beruházások által nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is szorgalmazza, hogy a külhoni magyarok a szülőföldjükön boldogulhassanak. A jogászösztöndíj-pályázat a Magyar Nemzeti Tanács már meglévő felsőoktatási ösztöndíjrendszerét hivatott kiegészíteni egy olyan hallgatói programmal, amely a magyar állam segítségével lehetőséget nyújt arra, hogy a szerbül tanuló, magyar anyanyelvű fiatalok a jogi pályát válasszák — mutatott rá a kezdeményezés céljára dr. Varga Judit. Hozzátette, a vajdasági jogászösztöndíj-program újabb biztosíték arra, hogy az itt élő magyar fiatalok magas szintű felsőoktatási képzése még szilárdabb alapokon álljon. Az ösztöndíjasokhoz fordulva reményét fejezte ki, hogy a stúdiumok befejezése után a helyi magyar közösség méltán támaszkodhat a megszerzett tudásukra.


A jogászösztöndíj nyertesei

— Szeretnénk az elkövetkező években Szabadkától Nagykikindáig, Újvidéktől Zentáig minden magyar, jog iránt érdeklődő fiatal számára segítséget kínálni a felsőfokú tanulmányai folytatásához. Hiszünk abban, hogy ez az ösztöndíjprogram elősegíti egy olyan magyar anyanyelvű jogászértelmiségi közösség kialakulását, amely tovább erősítheti a vajdasági területeken élők érdekérvényesítő képességét — fogalmazott dr. Varga Judit.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke, az esemény fővédnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt években hozzájárult a jogászösztöndíj-program létrehozásához.
— Az eddigi tevékenységünk és a mai nap a magunkra találásról szól. Ha alkalmasak vagyunk magunkra találni, akkor van jövőnk. A magunkra találás ebben az esetben azt jelenti, szembesülnünk kellett azzal, hogy a politikai erőbevetésünk eredményeképpen sikerült ugyan a jogalkotás folyamatában a pozitív jog részévé tenni a részarányos foglalkoztatás elvét, de amikor körülnéztünk, arra kellett rádöbbennünk, hogy ha valaki valami csoda folytán azt mondaná, tessék a részarányotok szerinti hely az államigazgatásban, a bíróságokon, az ügyészségeken, a közigazgatásban, akkor nem tudnánk élni ezzel a lehetőséggel — hallottuk Pásztor Istvántól, aki szerint lendületet kell adni a jogászképzésnek, mert a jogászszakma mára elvesztette a népszerűségét. Egyúttal hangsúlyozta, jó lenne, ha az ösztöndíjasok majdani tapasztalata lendületet adna ahhoz, hogy a hallgatók száma a következő években még nagyobb legyen.

Dr. Varga Judit, Magyarország igazságügyi minisztere és mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ünnepélyesen aláírta az MNT jogászösztöndíj-pályázatával kapcsolatos támogatási szerződést, majd az elsőéves joghallgatók, akik között van óbecsei, szabadkai, palicsi, basahídi, nagybecskereki, zentagunarasi, csantavéri, tordai és székelykevei fiatal is, átvették az ösztöndíjszerződéseket.

 

A remény és a bizalom jelképe

Az óvodaavatási ünnepségen Katona Novák Ágnes, a Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény megbízott igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program legjelentősebb délvidéki projektuma Magyarország Kormánya Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg. A telek, melyen felépült a bölcsőde és az óvoda, a Szekeres László Alapítvány tulajdonában van, az új intézmény alapítója a Magyar Nemzeti Tanács.

— Ahol egy új oktatási intézmény épül, ott új közösség is születik, ahol pedig új közösség születik, ott a jövő biztos bástyákra fog épülni. Tudjuk, hogy minden messzire mutató terv egy-egy apró gondolatból keletkezik, mely ma még csak ötlet, holnap már terv, majd maga a kézzelfogható valóság. Így alakul ki egyetlen magból az erdő, gyermekeinkből a jövő. Bő egy évvel az alapkő letétele után elégedetten és büszkén nézhetünk körül. A közös összefogással elkészült, korszerű épületből már csak a legifjabb nemzedék hiányzik, hogy megtöltse a tereket élettel, pezsgéssel, nevetéssel — mondta dr. Varga Judit. Ezután így folytatta a beszédét: — A magyar gyökerek ápolásának, életben tartásának nem is lehet fontosabb és termékenyebb színtere, mint a bölcsőde és az óvoda. Azért hozta létre a magyar kormány a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programot, hogy általa hosszú távon támogassa a határon túli magyar közösségek jövőjét. Ez a program más oktatási és gazdasági beruházásokkal együtt a mi közös sikerünk — hangsúlyozta, és azt kívánta, az új óvoda sok-sok kisgyermeknek adja meg az anyanyelv szeretetének felemelő élményét.


A nemzeti színű szalag átvágása: Grezsa István, Varga Judit, Pirityiné Szabó Judit, Pásztor István

— Azt szeretnénk megköszönni, hogy Magyarországnak ma olyan nemzeti kormánya van, amely az egész Kárpát-medencében a magyar közösségek, a magyar családok mögött áll, és támogatja őket, hogy gyermeket vállaljanak, jövőt építsenek a szülőföldjükön — emelte ki Hajnal Jenő, majd hozzáfűzte, egyáltalán nem mindegy, hogy a jövőben milyen emberek, kik képviselnek minket határon innen és túl. — Ha vannak olyan emberek, akik hisznek a jövőben, akkor jövő is lesz. Ha pedig egy egész nemzet jövőjét a gyermekvállalásban, a családban, az anyanyelv megőrzésében, a keresztény hit megerősítésében, a nemzetegyesítésben látják, akkor nincs mitől félnünk. Legyen ez az óvoda ennek a reménynek és bizalomnak a jelképe.

Pásztor István az avatóünnepségen rámutatott, olyan anyaország áll mögöttünk, amely odafigyel ránk, az anyagi lehetőségeinek a tükrében és azon túl is segít nekünk abban, hogy identitásunkat megőrizve boldogulni tudjunk a saját szülőföldünkön. Ez tette lehetővé, hogy felemeljük a fejünket, és kihúzzuk magunkat, hogy bátran álmodjunk és tervezzünk, egymást biztatva kiálljunk a terveink megvalósítása mellett. A Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke köszönetet mondott az óvodafejlesztési programért a magyar kormánynak, mert lehetőséget teremtett arra, hogy kapaszkodót adjunk a családoknak, és megmutassuk, hogyan képzeljük el a gyermekeinkről való gondoskodást.

A Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő- és Gyakorlóintézmény a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar mintaóvodája, valamint a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Kara hallgatóinak és konduktorainak gyakorló- és szűrőközpontja lesz. Szeptembertől három óvodai és két bölcsődei csoportban mintegy száz magyar gyermeket fogadnak.

A nemzeti színű szalagot dr. Varga Judit, Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért, illetve a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos, valamint Pásztor István vágta át.

Az átadott épületre Msgr. Fazekas Ferenc atya, a Szabadkai Egyházmegye általános helynöke kérte az Isten áldását, majd megszentelte az objektumot.

További fotók:

Fényképezte: Szalai Attila

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..