home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A jövő egészségügyi ellenőre
T. L.
2017.02.05.
LXXII. évf. 5. szám
A jövő egészségügyi ellenőre

Hamis gyógyszereket érzékelő mobiltelefon — A mesterséges intelligencia legyűrte az átlag amerikaiakat — Összehasonlították az anyagot és az antianyagot — Kozmikus robbanás szemtanúi lehetünk öt év múlva

Hamis gyógyszereket érzékelő mobiltelefon

Jóval több egyszerű kommunikációs eszköznél a CES új telefonkülönlegessége. Érzékelőjének köszönhetően ugyanis sok hasznos információt felfed gazdájának ételekről, italokról. A Changhong H2 névre keresztelt okostelefon beépített közel-infravörös spektrométere által képes leleplezni a hamis gyógyszereket, a vízzel vagy más hozzáadott anyagokkal „felpumpált” húsokat. Megmutatja például azt is, mekkora a gyümölcsök cukortartalma, mennyi alkohol van egy-egy italban. Ha valamit meg akarunk vele vizsgálni, egy fénysugarat kell ráirányítani a választott ételre, italra, melynek molekulái visszaverik a fényt. A telefon érzékelője ezt felfogja, és továbbküldi elemzésre egy internetes adatbázisra. Az eredmény néhány pillanat alatt megjelenik a kijelzőn.

A mesterséges intelligencia legyűrte az átlag amerikaiakat

A Northwestern Egyetem kutatói által fejlesztett mesterséges intelligencia jobb eredményt ért el egy hagyományos intelligenciateszten, mint a felnőtt amerikai lakosság átlaga. Ken Forbus, a Northwestern mérnöke hangsúlyozta: azok a kérdések, amelyekkel az emberek többsége nehezen boldogul, a rendszer számára is nehezek voltak. Ez is azt bizonyítja, hogy a gép hozzánk hasonló módon gondolkodott. Az új mesterséges intelligencia egy korábbi platformra, a CogSketchre épül. Ez teszi lehetővé, hogy képes legyen a képi feladatok megoldására, vagyis egyre inkább az emberekhez hasonlóan látja és érzékeli a világot.

Összehasonlították az anyagot és az antianyagot

Az eddigi legnagyobb pontossággal sikerült megmérniük az antiproton mágneses momentumát az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) kutatóinak, lehetővé téve ezzel egy alapfontosságú összehasonlítást az anyag és az antianyag között. Az eredmények azt mutatják, hogy a proton és az antiproton mágneses momentumai azonosak, eltekintve különböző töltésüktől. A kísérlet hibahatára 0,8 részecske per millió volt, ami hat fokozattal jobb a CERN ATRAP kísérlete által 2013 óta tartott eddigi pontossági rekordnál. Az elemi részecskék szintjén csaknem tökéletes szimmetria van az anyag és az antianyag között. Kozmológiai szinten viszont az anyagból sokkal több van, mint az antianyagból.

Kozmikus robbanás szemtanúi lehetünk öt év múlva

Kozmikus robbanást látunk majd 2022-ben. Erre számít kutatók egy csoportja, mely évek óta figyeli a KIC 9832227 névre keresztelt kettőscsillagot. A megfigyelések alapján kijelenthető, hogy néhány éven belül egy nagy robbanást látunk majd az égbolton, és ettől a kettőscsillag sokkal fényesebbé válik majd. Larry Molnar, a Calvin College professzora szerint az időpont nem teljesen biztos, megjóslása ugyanis igencsak körülményes és bizonytalan.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..