home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A jó út mindenkit összeköt
Fehér Márta
2021.05.14.
LXXVI. évf. 19. szám
A jó út mindenkit összeköt

Ez a címe annak a nyertes IPA-pályázatnak, amelynek a nyitókonferenciáját Magyarkanizsán, a Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központban rendezték meg.

Európai uniós támogatással, az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program keretében folytatódik a horgosi kerékpárút kiépítése. A 2022. január 31-én záruló projektum keretében kerékpárút-hálózattal kötik össze a Horgos 2 — Röszke 2 határátkelőhelyet, kiegészítő infrastruktúraként pedig pihenőhelyek és kerékpárjavító állomások létesülnek.

— Nagyon örülök annak, hogy végre van egy olyan IPA-pályázatunk, amely a konferenciákon, szakmai anyagokon túl konkrét infrastrukturális beruházással is büszkélkedhet — fogalmazott Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere. — Ez a kerékpárút a második része annak, amelyet elkezdtünk saját eszközökből fejleszteni tartományi támogatással, és amelynek megvalósítása sajnos eszközhiány miatt lelassult. A tartományi szervekkel együttműködve egy másik, szintén nyertes IPA-pályázaton sikerül majd az összes tervet elkészíteni a horgosi 2-es határátkelőtől egészen Zentáig. Ez azt fogja eredményezni, hogy a későbbiekben valóban arra kell majd törekednünk, hogy annyi pályázati pénzt sikerüljön „összeszednünk”, hogy tovább folytassuk a megkezdett munkát, és eljussunk egy teljes kerékpárút-hálózatig — vagyis aki átjön Magyarországról, az Európai Unióból a mi határátkelőnknél Horgosnál, az rá tudjon csatlakozni a nemzetközi kerékpárútra, és Horgostól egészen Belgrádig tudjon majd kerekezni. Ez a hosszú távú cél. Természetesen mi, Magyarkanizsa Község Önkormányzata azt a részt vállaljuk, amely a mi községünk területére vonatkozik. Bízom abban, hogy a kivitelezési munkálatokat sikerül még a tél előtt befejezni, ez egyrészt a kivitelezőtől függ, másrészt pedig az összetett közbeszerzési eljárástól.

A polgármester elmondta, a projektum megvalósításához szükséges költségvetési eszközöket előirányozták, hiszen azokat meg kell „előlegezni”, mint minden uniós projektumnál. Arra is emlékeztetett, hogy a községben már folyamatban van egy 200 millió dináros, nagy IPA-beruházás, mégpedig a szennyvíztisztítóval kapcsolatosan.

— Három partnere van a projektumnak, a fő partner Magyarkanizsa Község, a másik kettő pedig Magyarországról Röszke Község és Szeged Megyei Jogú Város — ismertette Dávid József kapcsolattartó. — Magyarkanizsa Önkormányzata a projektumon belül 1850 méternyi kerékpárutat épít ki, emellett több rendezvényt szervez majd annak érdekében, hogy népszerűsítse a kerékpározást, a biztonságos közlekedést, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A három település nagyon közel van egymáshoz, határ melletti régió vagyunk, a projektum így nagyon sok ember számára hasznos, hiszen sokan dolgoznak Röszkén vagy Szegeden, illetve turizmus szempontjából is jelentős, mert számtalan látnivaló van környékünkön.  A kerékpárutak kiépítése egyébként is prioritás Vajdaságban. Mórahalomra is szívesen járnak a lakosaink, ott is van már egy nagyon jól kiépített bicikliút-hálózat. Ha megvalósulnak a szegedi, a röszkei és a magyarkanizsai projektaktivitások, akkor ez mind összekötve azt fogja eredményezni, hogy sokkal jobb lesz a közlekedésünk, illetve még turistabarátabbá válik a község. A projektum összértéke majdnem 400 000 euró, ebből Magyarkanizsa Község része több mint 190 000 euró.

Horgos településen belül már korábban kiépült egy 1500 méter hosszú kerékpárút, ezt folytatják a pályázat keretében a falu végéig, így Horgos központjától, azaz a körforgalomtól az utolsó buszmegállóig lesz egy kiépített bicikliút. Ez a helyben lakók szempontjából is fontos, mert sokkal biztonságosabban közlekedhetnek, mint a forgalmas főúton — hangzott el a rendezvény keretében. Idegenforgalmi, környezetvédelmi és életviteli szempontból is hasznos a beruházás — emelték ki. A nyitókonferencián a projektum magyarországi kedvezményezett önkormányzatainak képviselői is jelen voltak, Vajdaság tartományt Csikós László, a képviselőház Nemzeti Egyenjogúsági Bizottságának elnöke képviselte, a bringásokat pedig a magyarkanizsai Természetjáró Egyesület tagjai.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..