home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A jó bornak nem kell cégér
Rencsényi Elvira
2010.08.25.
LXV. évf. 34. szám
A jó bornak nem kell cégér

Kilencedik alkalommal kerül sor Szabadkán az Interetno Fesztiválra, amely népművészeti tartalommal, a különféle népek hagyományaival, népszokásaival, zenéjével és táncaival ajándékozza meg közönségét hat napon keresztül. A rendezvény színhelye a város központjában kialakított ún. Etnopolis,...

Kilencedik alkalommal kerül sor Szabadkán az Interetno Fesztiválra, amely népművészeti tartalommal, a különféle népek hagyományaival, népszokásaival, zenéjével és táncaival ajándékozza meg közönségét hat napon keresztül. A rendezvény színhelye a város központjában kialakított ún. Etnopolis, ahol a kézműves mesterek kirakodóvásárán és a legkisebbeknek szánt játszóházon kívül még sok más gazdag műsor fogadja a látogatókat.
Szabadka tehát augusztus 21-e és 26-a között a világot látja vendégül, s tartalmas és hasznos szórakozást ajándékoz minden népművészet-kedvelőnek. Az Interetno Fesztiválról beszélgettem Brezovszki Roland koreográfussal, a szabadkai Népkör MMK néptánc-szakosztályának művészeti vezetőjével, a fesztivál megálmodójával.
* Hogyan született meg egy ilyen rangos esemény megrendezésének az elgondolása?
- Az ötlet valóban tőlem származik, de ezt én nemigen hangoztatom. Egyszerű okból kifolyólag: az elgondolás megszületett, a megvalósítás viszont már egy igazi csapatmunka eredménye. Bennem először egy nemzetközi néptáncfesztivál megszervezésének a lehetősége ötlött fel, amiből végül is megszületett az Interetno Fesztivál. Úgy éreztem, hogy a vajdasági magyarok is megérdemelnek egy nemzetközi szintű fesztivált, ahol nem a versenyszellem, hanem a jó kedély kerül előtérbe. Valami olyat szerettem volna teremteni, ami minden népművészetet kedvelőnek kellemes szórakozást nyújt. Az ötletemhez természetesen mindenki hozzátette a maga elképzelését, mígnem megszületett az Interetno Fesztivál. Az első rendezvényt egynaposra terveztük, a későbbiekben azonban bebizonyosodott: a közönségnek ennél többre van szüksége. Időközben ugyanis egyre bővült a fesztivál programja, ezzel párhuzamosan a helyszínen is változtatnunk kellett. Így került be a rendezvény Szabadka központjába. Évről évre többen voltak kíváncsiak az eseményre, hiszen a világnak szinte minden tájáról érkeztek Szabadkára néptáncosok. Ez kiváló lehetőség volt arra, hogy az itt élő emberek - a sajátjukon kívül - megismerjék a más országokban, távoli földrészeken élő népcsoportok kultúráját is. Ötleteink megvalósításában állandó partnerünk a százhalombattai Summerfest Nemzetközi Néptáncfesztivál és Népművészeti Vásár igazgatója, Szigetvári József, akitől elsősorban szakmai segítséget kaptunk és kapunk ma is. A mi fesztiválunk ma már ott tart, hogy nincs szüksége reklámra, mint ahogy a jó bornak sem kell cégér.
* Mely célokkal indították útjára az Interetno Fesztivált?
- A főcél az volt, hogy a szabadkai és vajdasági népművészet-kedvelőket vendégül lássuk egy olyan környezetben, amelyben jól érzik magukat, ahol mindenki megtalálja azt, ami a leginkább kedvére való. A látogatók színes népzenei és néptáncprogramokban gyönyörködhetnek, kézművesek kirakodóvására várja őket, a legkisebbeknek pedig népi játékokat felelevenítő játszóházat rendezünk be. Ezenkívül számos olyan tartalommal igyekszünk még látványosabbá és élvezhetőbbé tenni a rendezvényt, mint a meseelőadások, a kézműves-foglalkozások, a gólyalábasok bemutatója vagy az idén először megrendezésre kerülő, a lovagi kor sajátosságait felelevenítő műsorszám.
* A fesztivál tartalmilag évről évre bővül. Az idén például először kerül megrendezésre a koreográfusok versenye. Mit kell tudnunk erről a megmérettetésről?
- A Koreográfusok Nemzetközi Versenye egy olyan megmérettetés, amely hihetetlenül nagy szaktudást és helyzetfelismerést igényel. A részvevőknek - jelen esetben magyarországi és vajdasági koreográfusoknak - mindössze 24 órájuk van arra, hogy egy adott témában, számukra ismeretlen, amatőr táncosokkal színre vigyenek egy koreográfiát. A felkészülések a Kosztolányi Dezső Színházban, a Mladost Művelődési Egyesület termében, a Bunjevačko kolo horvát művelődési központban és természetesen a Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében folynak. A dolog lényege abban rejlik, hogy az egymással versenybe szálló koreográfusok nem ismerik a táncosokat, nem tudják, hogyan tudnak majd együttműködni velük, illetve magát a kidolgozásra váró témát sem ők maguk választják meg. Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül érdekes színfoltja lesz idei fesztiválnak.
* A rendezvény ma már egyike a világ legrangosabb népművészeti rendezvényeinek. Hogyan sikerült ezt elérni?
- Nagyon sok munkával, elszántsággal és kitartással. Csapatunk: Bodrogi Béla, Bodrogi Hajnalka, Juhász Gábor, Brezovszki Tamara és jómagam a kezdetektől fogva mindent megtettünk annak érdekében, hogy a fesztivál elnyerje méltó helyét az UNESCO keretében működő Nemzetközi Folklórfesztiválok Világszövetsége által jegyzett és figyelemmel kísért rendezvények között. Ez néhány évvel ezelőtt sikerült is, ami szintén az odaadó munkánkat minősíti. Szeretném megköszönni a Népkör MMK tagjainak is azt az önfeláldozó, önkéntes munkát, amellyel minden évben hozzájárulnak a fesztivál sikeres lebonyolításához.
* Az itteni magyarság joggal érezheti-e a sajátjának az Interetno Fesztivált?
- Teljes joggal, hiszen elsősorban értük született meg ez a rendezvény. Természetesen nemcsak a magyarokhoz szól, ezt leginkább az bizonyítja, hogy az Interetno Fesztiválokra rendszeresen más nemzetiségűek is előszeretettel látogatnak el. Azt viszont büszkén elmondhatjuk, hogy a magyar közösség érdeme ez a fesztivál, de ettől függetlenül mindenkié, aki értékelni tudja a népművészetet, nemcsak a sajátját, hanem más népekét is.
* Sokba kerülhet egy ilyen össznépi esemény megszervezése... Mely fórumok támogatják a fesztivált?
- Minden évben pályázunk a Nemzeti Kulturális Alapnál és a Szülőföld Alapnál, s rendszerint meg is kapjuk a kért támogatást. Ezenkívül Szabadka város önkormányzata is segíti a szervezést anyagilag, habár az idén először itt is pályáznunk kellett a támogatásért. Az illetékes tartományi titkárság is hozzájárul a fesztivál költségei egy részének fedezéséhez, a köztársasági minisztérium pedig hol ad némi pénzt, hol nem. Az idei fesztivál költségei elérik az 5 millió dinárt, ami természetesen jelentős összeg, de előteremtettük, jórészt Bodrogi Bélának, a szervezőbizottság elnökének köszönhetően, aki egyéb támogatókat is toboroz a nemes cél érdekében.
* Hogyan született meg maga az elnevezés: Interetno Fesztivál, és mit üzen a szabadkaiaknak, illetve a vajdaságiaknak?
- Maga a fesztivál elnevezése dr. Papp Árpád volt községi művelődési megbízottól származik, aki - a népművészet sokszínűségére utalva - egyetlen kifejezéssel élve elsőként fogalmazta meg, mit is hordoz majd üzenetében a fesztivál. Ez lett végül a rendezvény hivatalos elnevezése. Az üzenete pedig csak ennyi: ápolni a saját kultúránkat, de törekedni arra, hogy megismerjük és megszeressük más népek kultúráját is. Az Interetno Fesztivál kiváló lehetőség erre.
* A nagyszabású rendezvény jövőre ünnepli tizedik születésnapját. Számíthatunk-e valami újdonságra, meglepetésre, a tizedik születésnap rendhagyó megünneplésére?
- Természetesen. De ez egyelőre még maradjon titok. Szeretnénk még többet nyújtani a népművészet kedvelőinek és mindazoknak, akik megtisztelik jelenlétükkel a fesztivált.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..