home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A jó babafotó titka (2.)
(Forrás: www.onlinefototanfolyam.hu)
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
A jó babafotó titka (2.)

Az előző részben sorra vett szabályok után ejtsünk szót a jól bevált babafotótémákról, melyek egyetlen családi albumból sem hiányozhatnak, és ezek buktatóiról is.

HOL ÉS MIKOR?

Alvás, játék a kiságyban

Csöppségünk hihetetlen pózokban tud aludni, ezért mindig akad olyan helyzet, amelyet érdemes megörökíteni. Ha a rácson keresztül szeretnénk lefotózni gyermekünket, figyeljünk rá, hogy arca mely részét fogja kitakarni a rács. Ez véletlenül se a szeme legyen! Ha a rácsok miatt nagyon közel szeretnénk menni — szinte azok között fotózni —, számolnunk kell vele, hogy ez a feladat csak nagy látószögű optikával oldható meg.

Jó tanács: ne felejtsünk el játékokat tenni a kiságyba, a rácsok egyhangúságát pedig a rájuk szerelhető néhány játékkal színesíthetjük. Persze az örök szabály ebben az esetben is érvényes: túlzásba nem szabad esni!

Babahordozó, pihenőszék

Néhány hetes korban, amíg pici babánk nem tudja tartani a fejét, nagyon sok segítséget (és támaszt) nyújt a hordozó, melyben remek portrékat lehet készíteni. Később a pihenőszék lép a helyébe, mely szintén megfelel portrék és közelképek készítésére — akár egy kiadós szundizás, evés után is.

Étkezés

Etetőszék, egy kis önállóság — és biztos a siker. Nincs az a kisgyerek, aki ne maszatolná össze magát, és ez ne tetszene neki. Nincs más teendőnk, minthogy gyermekünk kezébe adjunk egy kanalat. Az, hogy már egyedül is csinálhat valamit és a vele járó siker, boldoggá, mosolygóssá varázsolja. Néhány perc „bemelegítés” után készülhetnek is a jobbnál jobb képek. Az ezzel járó (konyha)takarítás pedig nem nagy áldozat néhány megmosolyogtató, jól sikerült fotóért.

Fürdés

Ahogy a gyerkőcök nőnek, egyre több fényképezési lehetőség adódik fürdés közben is. Ha gyermekünk tud már egyedül ülni és vizet csapkodni, akkor jóformán csak a fényképezőgép vízállóságára kell ügyelnünk. Babánk ugyanis biztosan „teszi a dolgát”: önfeledten pancsol, boldogan élvezi a vizet.

Játék, mozgás

Egyéves kora körül gyermekünk megállíthatatlan lesz, és kíváncsisága is egyre nő. Minden érdekelni fogja, így előbb vagy utóbb a fényképezőgép is. Elég lesz egyszer megmutatni neki a képet az LCD-monitoron, és gyorsan megtanulja, hogy ha apánál/anyánál fényképezőgép van, akkor pózolni kell, a villanás után pedig meg lehet nézni a képet. Ez egy időre biztosan megzavarja a fényképezést, mert a kicsi mindig meg akarja nézni a végeredményt. Biztosra vehetjük: ezért képes lesz abbahagyni aktuális tevékenységét, a legelmélyültebb játékot is. Egyetlen „ellenszerként” a teleobjektívet és az elbújást javasolhatjuk.

JÓ FOTÓTÉMÁK

Csináljunk bármit, mindenben meg lehet találni a fotózandó babatémát! Fontos azonban, hogy a fényképezőgép a közelben, kéznél legyen. Ha az utolsó pillanatban rohanunk megkeresni a gépünket, valószínűleg lemaradunk a pillanatról, és ami fontosabb, kizökkentjük gyermekünket a tevékenységéből. Ezzel pedig megnehezítjük dolgunkat, hiszen így sokkal nehezebb spontán, grimasz nélküli, természetes képet készítenünk.

Kirándulás

Vegyünk gyermekünknek egy kis hátizsákot, rakja bele a kedvenc játékát (már ezt is érdemes megörökíteni), innivalóját, egy zacskó rágcsálnivalót — és boldogan követni fog bennünket akár a világ végére is. Ilyenkor a gesztenyeszedés, az avarban való vidám hancúrozás is remek téma lehet. Fotózzuk le messziről, teleobjektívvel, kompakt fényképezőgép esetén a legnagyobb zoomállásban.

Öltözködés és ruhapróba

Elsősorban a kislányoknál érdekes téma, hiszen melyikük ne próbálná fel szívesen anya cipőjét, ruháját. És ha kell, ehhez szívesen modellt is áll! Kis hercegnőnkről nagyszerű beállított képeket készíthetünk mókázás közben.

Szerelés, kertészkedés

Ha apa éppen szerel, nyugodtan megkérheti a kicsit, hogy hozzon neki egy rongyot kéztörlőnek. Őszi kerttakarítás közben bátran cibálhatja a gereblyét, hiszen ha nem lép rá, nem lesz semmi baja. Amikor a család éppen terményt takarít be, a gyereket nem feltétlenül kell a nagyszülőkre bízni... Talán nem is hinnénk, hogy ezek a tevékenységek is tartogatnak megörökítésre érdemes pillanatokat. Sőt mi több: nagyobbacska gyerkőcünk rajongani fog majd minden olyan elfoglaltságért, amely kosszal jár. Mi, büszke szülők pedig azért lelkesedünk majd a koszért, mert — ruhamosás okozta bosszúság ide vagy oda — szinte kivétel nélkül nagyszerű fotótéma.

MIRE ÜGYELJÜNK!

A képbe belógó szülő

A képen a szülő inkább látszódjon teljesen, minthogy csak a feje búbja vagy a haja lógjon bele. Ha pedig a kicsit még tartani kell, anya csupasz karja sokkal jobban mutat a képen, mint a szőrös apáé.

Visszatükröződés

A vizes bőrön és a sok fürdőszobacsempén könnyen megcsillanhat a vaku, és ez kellemetlen visszatükröződéseket okozhat. Ha megoldható, használjunk inkább közvetett vakuzást.

A fehéregyensúly

A színes gyermekkádak becsaphatják a fényképezőgépet. Érdemes megnézni az első képeken, nem szükséges-e módosítani, változtatni a fehéregyensúly beállításán.

Fentről is, lentről is

Lentről, a talaj közeléből érdekes fotókat lehet készíteni akár mászás, akár legózás vagy babázás közben. Hasaljunk le mi is! Kísérletezzünk bátran lentről, de akár egészen fentről, madárperspektívából is.

Türelem

A legfontosabb jó tanács: semmiképpen se erőltessük a fotózást, ha gyermekünknek éppen nincs kedve hozzá. Inkább álljunk készenlétben, hogy amint együttműködővé válik, meg tudjuk örökíteni a legjobb pillanatot.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..