home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A horvát és a szerb miniszterelnök adta át a Horvát Házat Szabadkán
2023.06.24.
LXXVIII. évf. 25. szám
A horvát és a szerb miniszterelnök adta át a Horvát Házat Szabadkán

Miniszterelnöksége első szerbiai látogatására érkezett Andrej Plenković horvát miniszterelnök. Szávaszentdemeteren (Sremska Mitrovica) Fabijan Svalin szerémségi püspökkel folytatott megbeszélést, majd Szabadkán Ana Brnabić szerb miniszterelnökkel átadták rendeltetésének a Horvát Házat.

A Szabadka központjától nem messze található új épületben a Horvát Nemzeti Tanács (HNV) mellett helyet kap a Hrvatska riječ lapkiadó és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetének is itt lesz a székhelye. Az épület létrehozását teljes egészében Horvátország finanszírozta. A beruházás értéke 1,8 millió euró.

Tavaly márciusban döntött arról a horvát kormány, hogy a szomszédos országokban élő horvát közösségeket jelentősen támogatja – hangzott el Andrej Plenković ünnepi beszédében. Hangsúlyozta, Szerbia és Horvátország kétoldalú kapcsolatainak javítása érdekében jót tett Tomislav Žigmanov, szerb kisebbségjogi miniszterré való kinevezése.

Szerbia számára fontos a jószomszédi viszony, és komoly tevékenységet folytat annak érdekében, hogy a két ország fejlődését segítse. Ennek érdekébe az év kezdete óta a két ország képviselői hat alkalommal ültek asztalhoz – hangsúlyozta Ana Brnabić, szerb kormányfő. Rámutatott, ez az év arról is emlékezetes marad, hogy Tomislav Žigmanov és Milorad Pupovac január 5-én Zágrábban aláírta a horvátországi szerbek és a szerbiai horvátok együttműködéséről szóló nyilatkozatot.”

A Horvát Ház, vagyis a Horvát Matica ünnepélyes átadóján Szerbia és Horvátország kormányfői mellett, miniszterek, egyházi személyek, intézményvezetők és négy nemzeti tanács elnöke is jelen volt.

Forrás: Vajdaság Ma, Pannon RTV

Fotók forrása: Tanjug, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..