home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A horgosi foci újjászületése
Tóth Tibor
2013.04.03.
LXVIII. évf. 14. szám
A horgosi foci újjászületése

Horgoson a labdarúgás gazdag hagyományokra tekint vissza, hiszen az első hivatalos labdarúgó-mérkőzést még az első világháború előtt, 1911-ben játszották a településen. Az idők folyamán a horgosi csapat, a főtámogatótól függően, több néven szerepelt. Meghatározó együttese volt a Szabadkai Körzeti Ligának, s legnagyobb sikerét a Vajdasági Ligába jutás jelentette, most pedig, az őszi idény után, a Tisza menti Liga 7. helyét foglalja el.

Ősszel még Horgos Higlo néven szerepelt. Október 31-ével bezárólag az akkori klub megszűnt, s az előző vezetőség a helyi labdarúgópályát és a melléképületek használati jogát visszaszármaztatta a horgosi helyi közösségnek. December 26-án új vezetőséggel megalakult a Horgos 1911 Labdarúgóklub, melynek alapítója 50-50 százalékban a helyi közösség és a polgárok csoportja. Elnöknek Sors Róbertet választották, aki emellett a kispionírok edzői tisztjét is betölti, az egyik alelnök az első csapat edzője Radics Zsolt, aki pályafutása során az Osijekben, a szabadkai Spartacusban és a Kaposvárban is megfordult, s a településen a legtöbb első osztályú mérkőzést játszotta, a másik alelnök pedig Zoran Ranković. A sportigazgatói tisztséget Dejan Veselinov tölti be, a klub közgyűlésének elnöke Szloboda Ferenc, a vezetőségben helyet kapott még többek között Halász Zalán, Bacskulin István, Baté Róbert, Berényi Ottó és Radics Krisztián is.

Az új vezetőséget mostoha körülmények fogadták a klubban. Az öltözőben és a tekepályán le volt szakadva a mennyezet, nem működött a gázkályha és a bojler sem, a mosógép évek óta használhatatlan állapotban várt sorsára és a labdarúgás legfontosabb eszköze, a labda is hiányzott a szertárból. De kesergésre nem volt idő, azonnal munkához kellett látni, és helyrepofozni a létesítményt. Példás összefogással először a mennyezetet javították meg, majd folyamatosan érkezett a segítség, szinte lehetelten felsorolni, ki mindenki mozdult meg a horgosi labdarúgásért: az elnök, a szülők és Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai kkt elnöke labdákat vásárolt a klub számára, Halász Zalán gázkályhát szerzett be, Dudás Zoltán segítségével mosógép került a klubba. A községi sportszövetségbe is bejelentkeztek, de új klub lévén támogatásra majd csak a következő év elején lesznek jogosultak. Így mindent saját erőből, saját szervezéssel kell előteremteniük. Az április 7-én rajtoló Tisza menti ligában versenyen kívül játszanak a horgosiak a tavaszi idényben.

— 1986-ban egy olyan generációval foglalkoztam, akikkel még ma is havonta több alkalommal összejövünk, és lejátszunk egy-két mérkőzést — indítja a beszélgetést Sors Róbert, a Horgos 1911 Labdarúgóklub elnöke. — Annak idején a gyálai Graničar utánpótlás-csapatát alkottuk és a Vajdasági Ligában szerepeltünk. Amikor már látszott, hogy a korábbi vezetőség kivonul a klubból, felvetődött a kérdés, hogy induljunk-e mi a régi csapat helyett. A szavakat tettek követték és a helyi közösséggel karöltve megszületett a Horgos 1911 Labdarúgóklub. A fiatalok kitörő örömmel fogadták a hírt, a kezdetben kétkedők pedig lassan elfogadnak bennünket, hiszen látják, hogy napról napra több fiatal jár edzésre. A munkát a tornateremben a kispionírokkal kezdtük. Az első edzésen húszan voltunk, azóta ötvenre duzzadt a létszám. A gyerekek nagyon lelkesek, már nagyon várjuk a jó időt, hogy kimehessünk a szabadba.

A felnőtt csapat január 19-én tartotta első edzését. Heti három alkalommal gyakoroltak a játékosok, hétvégén pedig gyakran két barátságos mérkőzés is szerepelt a programban. Az első, „történelmi” mérkőzésen azonnal győzelemmel indítottak a horgosi focisták, hazai pályán 2 : 0-ra verték a magyarkanizsai Potisje csapatát. A barátságos meccsek sorozatában a Potisje mellett legyőzték a Csantavért, a Tisza Menti Liga őszi bajnokát, a tóthfalusi Olimpiát, a hajdújárási Vinogradarral döntetlent játszottak, vereséget pedig a Potisje, a Csantavér, a Vinogradar, a törökkanizsai Obilić és a szabadkai Solid ellen szenvedtek, habár meg kell jegyezni, hogy az utóbbi találkozón a horgosiak jócskán tartalékosan léptek pályára. A községi kupa elődöntőjében az oromi Sampion csapatánál 2 : 1 arányban bizonyultak jobbnak, a tótfalusi Olimpia elleni döntőt azonban a kedvezőtlen időjárás miatt későbbi időpontra halasztották.

— A felkészülési mérkőzéseken elért eredmények annyira nem lényegesek, a legfontosabb, hogy minden játékosunk alkalmat kapott a bizonyításra. Harmincöt játékost igazoltunk le, belőlük kerül ki a kezdő tizenegy. Fontos, hogy megindult az élet a klubban. Igaz, hogy pénz nélkül nagyon nehéz. Két kispiaci játékos kivételével helyi játékosok alkotják a csapatot. Szeretnénk visszacsalogatni azokat a horgosi játékosokat, akik az utánpótlás nevelése híján korábban máshol kerestek boldogulást. Szükség lenne egy fedett sportlétesítményre, ez ügyben a helyi közösséggel próbálunk tenni valamit, az önkormányzat segítségével pedig kutat szeretnénk fúrni a klub területén — mondta az elnök.

A klub igazából a 2013/14-es idényre készül, ahol a cél a bajnoki cím lenne és a Szabadkai körzeti ligába való jutás, ahol a helye is lenne a csapatnak.

— Anyagilag a körzeti liga sokkal megterhelőbb lenne, de 2014-re már kérhetnénk támogatást a községtől. Szerintünk a sport finanszírozását át kellene alakítani. Szeretnénk, ha a sportszövetség megoldaná a versenyeztetést, gondolok itt a játékvezetőknek juttatott eszközökre, és az utaztatást is községi szinten kellene megoldani. Véleményünk szerint a sporttevékenységet illetően a klubok legyenek egyformák, pénzelés szempontjából minden klub részesüljön azonos elbírálásban — mondta a klubelnök.

Az idén több rangos eseménynek is otthont ad a Horgos 2011 Labdarúgóklub. Április 6-án a horgosi foci megsegítésére kispályás tornát rendeznek. A csapatonkénti 4000 dináros benevezési díj ellenében a részvevők ebédet, üdítőt kapnak, az első három helyezett serleget vihet haza, de díjazzák a legjobb játékost és kapust is. Községközi szinten a pionír korosztálynak több tornát is rendeznek, az elsőt még április folyamán. Az öregfiúk számára is esedékes egy torna még ebben a hónapban, ahova a domaszéki és a sándorfalvi csapatot is meghívnák. A felnőtt csapat mérkőzései előtt a pionírok előmérkőzést játszanának. Május 11-én kerül sor az 50 és 70 év közötti egykori játékosok találkozójára, május 20-án pedig a 2002/03-as, Vajdasági Ligába feljutott együttes a Spartacus öregfiúk ellen lépne pályára. Júniusban az öregfiúk Sándorfalvával mérkőznek, júliusban a cégek, vállalatok közötti bajnokság beindítása a cél, majd ezt a gyermekek számára iskolabajnokság követné. Az első csapat augusztusban ünnepli a 100 éves jubileumát, s ebből az alkalomból négycsapatos tornát rendeznek.

Horgoson valami megmozdult, egy csapatnyi sportszerető embernek köszönhetően új erőre kapott a horgosi foci. Ez óriási dolog, hiszen az utóbbi időben több egyesület is becsukta kapuit. Horgoson azonban egy új „gyermek” született, akit gondozni, nevelni kell, s akkor a „gyermek” meghálálja a befektetett munkát és megörvendezteti a szurkolók népes táborát.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..