home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A horgászfelszerelés téli karbantartása (3.)
Bojniczky György
2015.02.11.
LXX. évf. 6. szám
A horgászfelszerelés téli karbantartása (3.)

A horgászbot karbantartása — Télen csökken a horgászattal töltött óráink száma, de ennek nem szabad hatással lennie a horgászkedvünkre is. Ilyenkor jó egy kicsit nosztalgiázni, de főleg szereléket javítani, tisztítani, felújítani, karbantartani. Igaz, manapság olyan modern horgászbotokat gyártanak, amelyeknek nem igazán eshet bajuk a téli szünet alatt, ápolást nem nagyon igényelnek.

Más téma azonban a bot intenzív használat miatti károsodása, hiszen amíg tart a szezon, addig esőben, sárban, szeles időben, homokos terepen is horgászunk. Nem beszélve a versenyhorgászokról, akiknek minden körülmény között helyt kell állniuk. Az ő esetükben még a szezon végi karbantartás is kevésnek bizonyul, ráadásul sokkal gyakrabban is kell elvégezniük. Mi most az átlaghorgászokhoz szólunk, akiknek ilyesmivel évente csak egyszer kell foglalkozniuk.

A használat során főleg szabad szemmel alig látható por- és homokszemcsék tapadnak a horgászbotra, ám egy-egy intenzívebb etetés alkalmával előfordulhat, hogy a kosztból is ráragad egy kicsi a botunkra. Elméletileg minden intenzívebb használat után alaposan le kellene mosni a horgászbotunkat (még a belsejét is), mert az óhatatlanul belekerülő por és homok koptatja az illeszkedő felületeket. A horgászbotok gyűrűinek karbantartása is fontos része az évi szervizelésnek, ráadásul a horgászbotjaink többsége gyűrűs. Mindent összevetve elengedhetetlen, hogy botjainkat legalább évente egyszer rendbe hozzuk, felújítsuk, ezáltal akár hosszú évekkel is meghosszabbítva az életüket.

Mindezek után lássuk, mit tehetünk horgászbotjaink érdekében. A karbantartást viszonylag egyszerűen el lehet végezni. Ehhez a művelethez szükségünk van egy kis mosogatószerre, langyos vízre, papír törlőkendőre és a gyógyszertárakban beszerezhető paraffinolajra. A gyűrűkhöz egy szivacs, némi folyékony szappan, egy kisecset, egy elhasznált, lehetőleg puha fogkefe, néhány fültisztító pálcika, 10-20%-os étkezési ecet (ha nincs, egy kis citromlé is megteszi), valamint egy puha rongy szükséges.

A horgászbot karbantartását a zsinórvezető gyűrűkkel ajánlatos kezdeni. A puha fogkefével gondosan dörzsölgessük át a gyűrűket, majd ezután az ecsettel jó alaposan kenjük szét az ecetet, mellyel a gyűrűkre lerakódott vízkövet távolítjuk el. (Véletlenül se használjunk vízkőoldót, mert az károsíthatja a gyűrűk anyagát!) Öt-tíz perces várakozás után jól mossuk meg a gyűrűket, hogy ne maradjon rajtuk ecet. Nagyon fontos, hogy a stucnikat is kitisztítsuk, kitörölgessük, mert az ide lerakódott por- és homokszemcsék karcolásokat, sőt igen súlyos károkat is tudnak okozni. Erre a célra jó a fültisztító, melyet addig kell használnunk, amíg egy tiszta pálcika már nem lesz piszkos.

Ami magát a botot illeti, egy tál langyos vízbe öntsünk egy kevés mosogatószert, és ezzel mossuk meg a horgászbotot, majd hagyjuk megszáradni. A papírkendőre vigyünk fel egy kevés paraffinolajat, majd vékonyan töröljük át a bot felszínét. Tíz percig hagyjuk így száradni, aztán ismét töröljük át egy száraz papírkendővel.

Egy horgászbot belső mosása — legyen szó sima teleszkóp- vagy rakósbotról — könnyű feladat, hiszen a botot szét lehet szedni darabjaira, melyeket minden bonyodalom nélkül meg lehet mosni. A gyűrűs botok belső tisztítása sem különösebben nehéz, a gyűrűk levétele nélkül is elvégezhető. Erre a célra a fürdőkád a legmegfelelőbb hely. Összetolt gyűrűs teleszkópbotunkról csavarjuk le a zárókupakot, majd néhány percig nagy nyomással juttassunk bele vizet. Amikor a víz kifolyt, csavarjuk vissza a védőkupakot. Ezután a botot félig töltsük fel folyékony szappanos vízzel úgy, hogy lehetőleg minden elem közé jusson belőle. Azután egy szivaccsal tömítsük el a bot nyitott részét, majd mozgassuk el 90 fokban jobbra-balra. A védőkupak levétele után a botot újra mossuk át az imént leírt módon. A belső szárítást nagymértékben megkönnyítheti egy hajszárító.

Ha a horgászbotunk lakkfelülete szenvedett kisebb mértékű sérülést, azt is orvosolhatjuk házilag. Mindenekelőtt mosogatószeres, langyos vízzel zsírtalanítsuk a sérülés környékét. Aztán a károsult felületet finom csiszolópapírral dörzsöljük át annyira, hogy a lakkréteg már ne legyen észrevehető. Színes lakkal (modellezőboltokban kapható) javítsuk ki a színhiányt, majd hagyjuk megszáradni. A száradás után vékony réteg műgyantát kenjünk a sérült részre.

Gyakran bosszúságot okoz, ha a teleszkópbot részei egymásba szorulnak. Ezt a gondot a versenyzők által a rakósbotokhoz használt sprayjel is megoldhatjuk, ám sokan a grafitport részesítik előnyben. Grafitport otthon is készíthetünk, ha egy ácsceruza belét egy csiszolóvásznon porrá dörzsöljük. Az illeszkedő felületeket ezzel a grafitporral kell bevonnunk.

Egy jó tanács a végére: ha szükségessé válna a gyűrűk eltávolítása a botunkról, a javítást kizárólag szakemberre bízzuk! 

(folytatjuk) 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..