home 2024. július 16., Valter napja
Online előfizetés
A hónap műtárgya
Kubičković Ákos
2024.07.02.
LXXIX. évf. 26. szám
A hónap műtárgya

Az 1924-es párizsi nyári Olimpiai játékok plakátja

Az 1924-es párizsi Olimpiai játékok plakátja papirra nyomtatott színes litográfia.

Alkotója Jean Droit (1884-1961) francia festő, illusztrátor és író, ezen kívül rengeteg plakát és könyvillusztráció készítője. A plakát 1924-ben készült, méretei 79x99 cm. Ma restaurálva a Szabadkai Városi Múzeum történelmi osztályán őrzik.

A kép bal sarkán látható felirat VIII OLYMPIADE igazolja, hogy a Párizsban, 1924-ben megrendezett Olimpia a  8. volt a játékok újraindításától számítva. Alatta készítőjének neve JEAN DROIT szerepel. A plakát bal alsó részén, a kép szélén függőleges állásban fel van tüntetve a kivitelező nyomda neve és címe HACHARD & CIE PARIS; 8 PLACE DE LA MADELEINE.


Fénykép: Kolović Svetlana

A plakát domináns részének figuratív kompozíciója két sorban félmeztelen férfiakat ábrázol, akik az ókori játékokat felelevenítve, felemelt jobb kézzel üdvözölnek. A háttérben a Francia Köztársaság zászlaja. A szalutáló férfiak előtt pálmalevelek – a győzelem jelképei – és a francia nyelvű felirat JEUX OLYMPIQUES (Olimpiai játékok). A bal alsó sarokban a párizsi nyári Olimpia címere látható.

A Szabadkai Városi Múzeum tulajdonában van egy fénykép a Bácska 1901 Atlétikai klub emlékszobájáról, amelyen jól látható egy ugyanilyen plakát. Nem kizárt, hogy ez a fénykép a plakát származására utal. A plakát hátlapján egy pecsétlenyomat van 04. IV 1926. Lehetséges,  hogy a plakát városunkba való érkezésének dátumáról van szó.

Érdekességek az 1924-es párizsi nyári Olimpiáról:

  • Ez volt az utolsó Olimpia amelynek idején a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke Pierre de Coubertin volt. Az ő kívánságára rendezték a játékokat pont Párizsban, mivel az egybeesett az olimpiai mozgalom 30 éves jubileumával (az 1894-es kongresszus Párizsban volt).
  • Mellékprogramként a francia Chamonix-ban megrendezték a „Télisportok Nemzetközi Hete“ elnevezésű sporteseményt, amelyet később a NOB az I. téli olimpiai játékoknak kiáltott ki.
  • A finn atléták dominánsak voltak közép és hosszú távokon; Paavo Nurmi az 1500 és 5000 m versenyfutás győztesének alig egy óra pihenője volt a két versenyszám között.
  • Johnny Weismüller úszásban 3 aranyérmet szerzett, ezen kívül tagja volt a bronzérmet nyerő vízilabdacsapatnak is. Később a Tarzan-filmek főszereplőjeként vált híressé.
  • Richard Norris Williams aki egyébként a Titanic 1912-es katasztrófájának túlélője volt, a vegyespáros tenisztornán aranyérmet szerzett.
  • A két síkfutó, Harold Abrahams és Eric Liddell brit futók történetét dolgozza fel az 1981-ben készült nagy sikerű film, a Tűzszekerek (Chariots of fire). Említsük meg azt is, hogy a bemutatott plakát szerepel a filmben is.

Ki kell emelnünk azt is, hogy az idei párizsi Olimpia az 1924-es első Párizsi Olimpia 100. évfordulóján kerül majd megrendezésre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..