home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A hó és a fagy fogságában
2017.01.14.
LXXII. évf. 2. szám
A hó és a fagy fogságában

Hótorlaszok és mínuszok — Leállt a hajóforgalom — A fődíj egy belgrádi lakás — Segédrendőrség — A nyugdíjasok tartják el a szerbiai háztartások egyharmadát

Hótorlaszok és mínuszok

Vasárnap a délnyugati országrészben, Sjenicában volt a leghidegebb a reggel, nyolc órakor —27 şC-ot mértek — közölte a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vasárnap estére összesen nyolc dél-, délkelet- és délnyugat-szerbiai községben hirdettek rendkívüli helyzetet a rossz időjárás és a hótorlaszok, hóátfúvások miatt. Boban Stevanović, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott stábjának munkatársa elmondta, hogy a raškai, zlatibori, toplicai és pčinjai körzetekben a legrosszabb a helyzet.

Január 6-a óta összesen 116 személyt és 70 gépkocsit mentettek ki a hótorlaszok mögül. A munkában a rendőrség, a csendőrség, a katonaság és a tűzoltóság is segédkezett.

Tömeges baleset történt Nišnél pénteken, a hó fogságába esett autósokat a csendőrség mentette ki. Összesen huszonkét ember sérült meg, közöttük hat gyermek. (Tanjug, Blic)

Leállt a hajóforgalom

Vasárnap 14 órától, a közlekedési minisztérium ren alapján, a nagyobb összefüggő jégfelület kialakulása miatt leállították a hajóforgalmat a Dunán Bezdántól Prahovóig — tájékoztatott Veljko Kovačević, a miniszter vízi közlekedéssel megbízott segédje. Mint mondta, a rendelet mindenféle járműre, azaz teher- és utasszállító hajókra, valamint csónakokra egyaránt vonatkozik. A forgalom a továbbiakig szünetel, az időjárástól függően. (Tanjug)

A fődíj egy belgrádi lakás

Szerbia polgárai hozzákezdhetnek a bolti számlák gyűjtéséhez, hiszen azokkal részt vehetnek a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű nyereményjátékon, melyet a szerbiai pénzügyminisztérium indít. A lakosok február 1-jétől küldhetik be az összegyűjtött blokkokat a nyereményjátékra, melynek fődíja egy belgrádi lakás. A sorsolásra április 2-án kerül sor. A részvételhez legalább 10 számlát kell összegyűjteniük a lakosoknak. Egyenként legalább 100 dinárnak kell szerepelnie a számlákon, melyek nem lehetnek régebbiek 2017. január 1-jeinél. (Vajma)

Segédrendőrség

A múlt héten lépett életbe a szerb kormány által 2016 utolsó napjaiban meghozott rendelet, mely lehetővé teszi az úgynevezett segédrendőrség megalakítását. Ezt a testületet a hatályos törvénnyel összhangban abban az esetben állítják fel, ha a belbiztonságot veszély fenyegeti. A rendelet szerint a segédrendőrség akkor vethető be, ha külön megállapodás alapján a minisztériumnak és a helyi önkormányzatoknak is ez a közös érdeke.

A segédrendőröket a belügyminiszter által kinevezett bizottság választja ki nyilvános pályázat alapján, de a miniszternek lehetősége van pályázat nélkül is kinevezni olyan személyeket, akik elvégezték a rendőri alapképzést, a belügyi középiskolát és főiskolát vagy a rendőr-akadémiát. A segédrendőrség tagjai a szerbiai átlagbér 70 százalékát kapják.

A Teleprompter szerint mindez aggodalomra ad okot, hiszen Aleksandar Vučić, azaz a Szerb Haladó Párt saját magánhadsereget szervez.
(Insajder.net, Teleprompter)

A nyugdíjasok tartják el a szerbiai háztartások egyharmadát

A legutóbbi emelés után Szerbiában az átlagnyugdíj 23 818 dinár lett, és becslések szerint a nyugdíjasok tartják el a szerbiai háztartások 36 százalékát, nyilatkozta az N1 tévécsatorna vendégeként Ružica Melorah, a Penzija című folyóirat szerkesztője. A tervek szerint az évenkénti kiigazítás eredményeként 2032-re kiegyenlítődik a férfiak és a nők öregségi nyugdíjhoz szükséges életkora, vagyis onnantól kezdve mindenki 65 évesen vonulhat nyugállományba.

A nyugdíj januárban a decemberihez képest 1,5 százalékkal emelkedett, vagyis átlagosan havi 352 dinárral. Az N1 által megkérdezettek azt mondják, hogy az emelés a nyugdíjvégzésen szereplő, vagyis a csökkentés előtti összegre vonatkozik. Ha tehát hatályon kívül helyezik a nyugdíjcsökkentést elrendelő törvényt, akkor is megmarad a 2015. évi 1,25 és a 2016. évi 1,5 százalékos emelés. (N1)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..