home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
A hibrid változat
Lábadi Loránd
2019.05.29.
LXXIV. évf. 21. szám
A hibrid változat

Az előző számban megismerhettük a tiszta elektromos Renault Zoét, majd a hibridautókkal folytattuk, és megemlítettük a Toyota modelleket is, melyek már évtizedek óta a megbízhatóság és a modern technológia megtestesítői. A piacot jelenleg a kombinált meghajtásúak vezetik, már ami az újfajta technológiát illeti.

A tisztán elektromosak még egy bizonyos ideig nem lesznek képesek uralni az eladási mérleget, mivel a fejlesztések nem haladnak igazi tempóban, de hát miért is haladnának, hiszen az olajtársaságok még mindig nagy ráhatással vannak az autógyártásra. Ezért ha sikerül venni egy hibrid változatot, az már előrelépés, rövid távon ugyanis biztonságosan tudunk villanyautózni, nagyobb távolságnál pedig használhatjuk a benzinmotort. Tankolás tekintetében így semmilyen kellemetlenség nem érhet bennünket, a célállomásnál tölthetjük az akkumulátorokat. Az egyetlen hátrány — ha lehet így fogalmazni — az, hogy van egy robbanómotorunk, és ennek a karbantartási költsége felemészti a villanymotoros változattal elért kisebb üzemanyagköltséget.

Egy másik fajta meghajtáskombináció az üzemanyagcellás elektromos autó, melyben a működéshez szükséges energiát nem akkumulátorban, hanem folyékony hidrogén formájában tárolják. Előnye, hogy gyorsan tankolható, néhány perc alatt. Egy üzemanyagcella segítségével a hidrogénből elektromos áramot állít elő, mely az elektromos üzemeléshez szükséges, valamint van egy akkumulátor is, mely a fékezés által visszanyert energiát tárolja. A töltőállomások kiépítésének rendkívül magas költsége miatt ezt a hajtási módot nem fejlesztik, és a vélemények szerint nem is fogják tovább modernizálni.

A Toyota mellett a Mercedes-Benz is aktívan szerepet vállal a modern gépkocsigyártásban, így az S 560 e konnektoros hibridjével, melynek tengelytávja 3165 mm, és egy 367 lóerős, V6-os benzinmotor meg egy 122 lóerős villanymotor hajtja meg, a végsebessége pedig 250 km/h. Tisztán elektromos üzemben 50 kilométert tehetünk meg, 130 km/h sebességgel. Ha lassabban haladunk, a megtett táv is növekszik, tehát ha nem autópályán közlekedünk, akkor ez elfogadható teljesítmény. A lítium-nikkel-mangán-kobalt akkumulátor 37 Ah-s, 13,5 kWh kapacitású. A háztartási konnektorról 5, az új fejlesztésű fali töltővel pedig 1,5 óra alatt teljesen feltölthető. Az autó ára elképesztően magas, de ha figyelembe vesszük a márkanevet, akkor ez nem is olyan meglepő.

A következő nagy múltú autógyár, mely szintén ki szeretné próbálni magát a villanyosításban, a BMW. Az 530 e modellel remekel, igen sikeresen. A lóerők most is dominálnak, ami ettől a gyártótól egyáltalán nem meglepő, mivel egyébként is nagy autókat készít, és villanyautó ide vagy oda, a nagy erő itt is szempont. Nagyjából mindössze 35 kilométert tud megtenni a kocsi tisztán elektromosan, ami a kritikusok véleménye szerint kevés. A belső tér lenyűgöző kidolgozása — a bőrülésektől a műszerfal áttekinthetőségéig — szinte minden igényt kielégít. A tesztek során a fogyasztás 4 liter körül mozgott, ami egy ekkora motor esetében teljesen elfogadható. Az Auto eDrive maga dönti el, hogy mikor milyen üzemmódban működik, ezáltal precízen beosztja a megtermelt energiát. A 150 lóerőt nyújtó, 2 literes, négyhengeres benzinmotor mellé párosul a 110 lóerős villanymotor a nyolcsebességes váltóval. A hálózat kialakítását figyelembe véve három fokozatba lehet állítani a töltés erősségét. Ebben a kategóriában a BMW-nek nincs vetélytársa, egyedül uralja ezt a pozíciót, habár a Mercedes is ott van a közelben, de amit jelenleg nyújt, az még nem elegendő a trónfosztáshoz.

A Volvo XC90 T8 is egy nagyon érdekes autó, melynek gyártását hosszas tervezőmunka előzte meg, de úgy tűnik, megérte. A villanymotor hátul helyezkedik el, és a hátsó tengelyt hajtja, a névleges kapacitása 9,2 kWh, mely 88 lóerőt ad. A másik villanymotor 45 lóerős, közvetlenül a főtengelyre kapcsolódik, és a benzinmotor beindítása a feladata, ezenkívül a fékezésből visszanyert energiával tölti az akkumulátort. A gyártó szerint az XC90 T8 kombinált teljesítménye 407 lóerő, maximális feltöltéssel 30-35 kilométert lehet vele megtenni. Üres akkumulátorral normál hibridként viselkedik.

Ne feledkezzünk meg egy másik modellről sem, mely szintén csatasorba állt, ez a Hyundai. Háromféle meghajtással mutatkozott be: IONIQ Hybrid, IONIQ Plug-in és IONIQ Electric. A Hybrid egy benzinmotor és egy 28 kW-os villanymotor párosítása, teljesítménye 141 lóerő, az akkumulátora menet közben töltődik, elsősorban a lassításkor fellépő energia visszanyerésének köszönhetően. A Plug-in változatnál a 45 kW teljesítményű villanymotort nagy kapacitású polimerakkumulátor táplálja. A benzinmotorral együtt kiemelkedik a teljesítmény, ez nagy előny a többi modellel szemben. A megbízhatóság szintén lényeges, ennek érdekében a gyártók mindent megtettek.

A leírtak alapján mindenki eldöntheti, milyen változatot szeretne, a választék nagy — igaz, az ár még nem mondható kedvezőnek, de a jövő egész biztosan a villanyautóé, még ha az ide vezető út nincs is teljesen kitaposva.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..