home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A hétvégén megnyílt Szerbia, Magyarország és Románia között a hármas határ
2023.05.22.
LXXVIII. évf. 20. szám
A hétvégén megnyílt Szerbia, Magyarország és Románia között a hármas határ

A Duna—Kőrös—Maros—Tisza Eurorégió (DKMT) Regionális Együttműködés szervezésében május 20-án és 21-én hagyományosan megnyílt a határátkelő Szerbia, Magyarország és Románia hármas határán, melyhez a legközelebbi települések Rábé, Kübekháza és Óbéba.  

Branko Ćurčić, a Tartományi Kormány alelnöke ebből az alkalomból hangsúlyozta, hogy Szerbia, Magyarország és Románia hosszú távú együttműködése a DKMT Eurorégión belül fontos tényezőnek bizonyult. A regionális együttműködés az alapja a stabilitás fenntartásának és növelésének, a jószomszédi kapcsolatok előmozdításának, az európai integrációs folyamatok felgyorsításának, valamint a gazdasági előrelépésnek és a lakosság jobb életszínvonalának.

A koronavírus-járvány, majd az ukrán—orosz háború okozta bizonytalanság hatással volt és lesz az életünkre. Éppen ezért mindannyiunk feladata, hogy tárgyilagosan szemléljük a jelenlegi helyzetet. A jószomszédi kapcsolatok, a kölcsönös tolerancia, a sokféleség tisztelete és a szolidaritás értékes eszközök e cél elérésében — mutatott rá Ćurčić.

Arról is beszélt, hogy a határon átnyúló programok új fejezete kezdődött a 2021-től 2027-ig tartó időszakra. Az IPA-pályázatok kihívásokkal járnak, de egyúttal lehetőséget is kínálnak Vajdaság és az egész régió még intenzívebb összekapcsolására az Európai Unióval.

A felszólalók hangsúlyozták, a DKMT Eurorégióban a több mint két és fél évtizede tartó együttműködés célja a lakosság életének megkönnyítése. Ez annak a bizonyítéka, hogy a határok egyesítenek, nem pedig elválasztanak népeket egymástól, és a jövőben is lesznek olyan új közös projektumok, amelyek mindhárom ország polgárai számára előnyösek.

A hármas határ megnyitójára a legközelebbi települések diákjai hagyományos terepfutó versenyt rendeztek a helyszínen.

A határnyitás után az Arad megyei Pečka városában tartották meg a DKMT Regionális Együttműködés Közgyűlésének ülését.

A három határátkelőhely május 20-án és 21-én reggel 9 órától hajnali 1 óráig tartott nyitva. Az eseményről közleményt adott ki a tartományi kormány. Szombaton a magyarországi Kübekházán, vasárnap pedig a romániai Óbébán falunapi ünnepséget szerveztek. 

Fotók: Tartományi Kormány, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..