home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A hétvégén Néptáncszemle lesz Bajmokon
Balázs Szilvia
2022.06.24.
LXXVII. évf. 25. szám
A hétvégén Néptáncszemle lesz Bajmokon

Az egyik legnagyobb múltú folklórrendezvényt június 25-én, szombaton este tartják meg, a szokásos formában: a tánccsoportok előbb felvonulnak a falu központjában, majd a Sportközpontban este 8 órakor kezdődik a gálaműsor, melyben nyolc csoport lép fel.

Az egykor jobb napokat is látott rendezvényt 59. alkalommal tartják meg. A helybeliek többsége még emlékszik azokra az időkre, amikor kétnapos esemény volt. Ilyenkor perec- és fagyiárusok jelentek meg a központban, a rendőrség pedig lezárta az egész környéket, hogy a táncosok felvonulhassanak, és rövid ízelítőt adjanak a műsorukból a többezres tömeg előtt. Ez idő alatt, sokszor órákig is, kerülő úton közlekedtek az autósok, de még az autóbuszf-orgalmat is elterelték, hiszen a Szabadka—Zombor és a Pacsértól a bácsalmási határátkelő elé vezető főút kereszteződésében ilyenkor egy tűt sem lehetett leejteni az ünneplőbe öltözött falubeliektől, illetve a hosszan kígyózó fellépők sorától. Ünnep volt ez, együtt volt Bajmok apraja-nagyja, a gyerekek sokszor hetekig készültek a jeles eseményre, és volt, aki már órákkal a felvonulás kezdete előtt ott toporgott az út mellett, a jelzőlámpák közelében, hogy biztosan a legjobb helyről figyelhesse meg a táncosokat. Volt olyan év is, amikor több mint harminc-negyven csoport jelezte a részvételi szándékát az eseményen. És ha ne adj isten elmosta az eső a felvonulást, annál nagyobb csalódás nem is érhette a bajmokiakat, hiszen egy éven át vártak a jeles rendezvényre…

A letűnt évek fényének ma már nyoma sincs. Ahogyan annyi minden más, a Néptáncszemle ragyogása is megfakult, kikopott. A pénztelenség, a rohanó hétköznapok, a digitalizált életvitel megtette a hatását. Az idén mindössze nyolc csoport jelentkezett, egy ezek közül Horvátországból, így a szemle megőrizte a nemzetközi jellegét. A rendezvény 20 órakor kezdődik a Sportközpontban, rossz idő esetén a Sportcsarnokban, a belépődíj 100 dinár gyermekeknek, 200 dinár felnőtteknek. A szervező Jedinstvo—Egység Művelődési Egyesület illetékesei bíznak abban, hogy a közönség nem hagyja cserben őket, hiszen nagyon nagy örömükre hosszú-hosszú évek után tavaly végre ismét telt ház előtt léphettek fel a táncosok, így van remény arra, hogy lassan utat tör magának egy újabb generáció, melynek ugyanazt adja majd a Néptáncszemle, mint annak idején elődeinknek…

Addig íme ízelítőül néhány fénykép a tavalyi rendezvényről.

Fényképezte: Balázs Szilvia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..