home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
A hétköznapok hősei
Szakáll Laura
2021.08.09.
LXXVI. évf. 31. szám
A hétköznapok hősei

Megkezdődött a XXV. Szabadkai Nyári Akadémia

160 tanár, óvodapedagógus vesz részt a Szabadkai Nyári Akadémia előadásain. A négynapos szakmai képzéssorozatot az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi. A jubiláló rendezvény ünnepélyes megnyitóját a szabadkai városháza dísztermében tartották meg.

Az akkreditált szakmai képzésre nagy igény mutatkozik — mondja De Negri Ibolya, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének elnöke.

— Jubileumot ünneplünk most közösen a pedagógusokkal, hiszen 25 évvel ezelőtt született a gondolat, hogy Vajdaságban legyen magyar nyelvű szakmai továbbképzés a pedagógusok számára. Az ötletet tett követte, és azóta minden év augusztusában megszervezzük a Szabadkai Nyári Akadémiát. Nagyon jó érzés az, hogy minden évben számos pedagógus részt vesz ezeken a képzéseken, azt látjuk, hogy létjogosultsága van, hogy szükség van erre, hiszen számos szakmai megújulást, új ismeretet tudnak szerezni a pedagógusok, elméleti, módszertani előadásokat hallhatnak, így az oktatás minőségét tudják színvonalasabbá tenni. A célunk, hogy itt Vajdaságban a magyar nyelvű oktatás színvonalas legyen, hogy a gyermekeinknek minél több tudást, minél több ismeretet adjunk át annak érdekében, hogy ők is sikeresebb életet éljenek majd. Itt vannak a közoktatásban részt vevő pedagógusok, óvodapedagógusok, osztálytanítók, általános és középiskolás tanárok egész Vajdaság területéről. Nagyon örülünk, hogy öt Kárpát-medencei ország van együtt, itt vannak a Kárpát-medencei testvérszervezetek és a pedagógusok. Az idén a pedagógia hőseiről, a pedagógusokról szól a rendezvény. Ők a mindennapok hősei.

A rendezvény megnyitóján mgr. Hajnal Jenő köszönetet mondott a pedagógusoknak az online oktatásban való részvételükért, a járványhelyzet idején tanúsított hősies helytállásukért. Dr. Pásztor Bálint is hősöknek nevezte a tanárokat. 

— Az, aki az elmúlt tanévben pedagógus volt, az valóban hős. Olyan mértékben alakultak át a hivatásnak a szabályai, olyan mértékben kellett egy személyben tanárnak, tanítónak, de barátnak és szülőnek is lenni, hogy ezért minden tisztelet megilleti a jelenlévőket, illetve minden vajdasági magyart, sőt, minden Kárpát-medencei magyar pedagógust — hangsúlyozta a szabadkai városi képviselő-testület elnöke.

A magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumának nevében Lőrincz Zoltán köszöntötte a résztvevőket, valamint Szakállas Zsolt tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár is beszédet mondott a XXV. Szabadkai Nyári Akadémia megnyitóünnepségén.

A részt vevő pedagógusok a többi közt az óvodai projektumok kidolgozásáról, a gyerekek képességfejlesztéséről, az osztálytermi oktatásról és sok másról is hallhatnak. Arról is szó esik, hogyan élték meg a pedagógusok az elmúlt másfél évet, okozott-e számukra nehézséget a távoktatás, a személyes kontaktus hiánya. A négynapos képzéssorozat további előadásainak a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola ad otthont.

Fényképezte: Szakáll Laura

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..