home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A helyi értékek megismeréséért
(T. T.)
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám
A helyi értékek megismeréséért

Szerdán Tóthfaluba látogatott Miroslav Vasin tartományi gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és a nemek egyenlőségéért felelős titkár. A látogatás apropója a titkárság támogatásával megvalósult két projektum: a Tóthfalusi Tájház felszerelésének korszerűsítése és a Régi mesterségek ifjú mesterei elnevezésű műhelymunkák, valamint a Falu a képeslapról elnevezésű projektum, melynek révén megújult az iskola és a templom közötti tér megvilágítása.

A tartományi titkárság pályázatán a Hagyományok Háza 200 000 dinárt nyert, melyből befejezték a nyitott pavilont, asztalokat, padokat, szövőszékeket, szövőkereteket és szövőállványt vásároltak, ezáltal több műhelymunka végezhető el. Azonkívül, hogy szőttek, a gyerekek és az idősebbek rongy– és csutkababát készítettek, valamint elleshették a seprőkészítés csínját-bínját is. Amíg a szorgos kezek dolgoztak, addig a helyi asszonykórus népdalokkal szórakoztatta a jelenlévőket, a vendégek pedig megkóstolhatták a helyi pálinkát, valamint a híres csörögét és a lankadt pitét. Zsoldos Rózsa, a tájház vezetője elmondta, hogy a régi, hagyományos mesterségek iránt érdeklődők bármikor betérhetnek a tájház udvarába, ahol az Orchidea kézimunkacsoport tagjai bemutatják ezeket a régi mesterségeket.

— Ötven főt bármikor el tudunk helyezni, különféle ételeket sütünk nekik, és örömmel tanítjuk őket bármilyen kézműves-foglalkozásra. Az idén mintegy 3000 látogatója volt a tájháznak, és nagy örömünkre néhány száz fiatal is érdeklődött az ott végezhető tevékenységek iránt. Nemrég kukoricanapot tartottunk, a tél folyamán disznóvágás lesz a tájház udvarán, adventi koszorút is készítünk, bálokat szervezünk, februárban farsangi felvonulást, és a húsvéti szokásokat is felelevenítjük. Az elmúlt hat év munkája nem volt hiábavaló — mondta a tájház vezetője.

Miroslav Vasin, a tartományi gazdasági, munkaügyi, foglalkoztatási és nemek egyenlőségéért felelős titkár egy év alatt másodszor látogatott Tóthfaluba, de már első alkalommal is lenyűgözte az, amit látott.

— Titkárságunk támogatásával a faluról egy film készült, melyben bemutattuk, hogy egy ilyen kis, mindössze 650 lelket számláló közösségben is létezhet ilyen iskola és labdarúgó-akadémia, templom, tájház, művelődési ház. Amikor látjuk, hogy az elnyert eszközökből mennyi mindent valósítanak meg, akkor mi is kedvet kapunk, hogy ott segítsünk önöknek, ahol csak tudunk — mondta Vasin.

Bata Ferenc, a tóthfalusi helyi közösség elnöke kiemelte, hogy a tájházban nagyon sok olyan tárgy található, amelyről még a középgeneráció sem tudja, hogy annak idején mire is használták, itt azonban mindezek az értékek megismerhetőek. A falu további fejlesztésével kapcsolatban elmondta, hogy az elsődleges cél az iskola tornatermének felépítése, valamint az iskola északi és déli szárnyának befejezése, ahol majd a kabinetek kapnak helyet.

A tájház megtekintése után a helyi Ifjúsági Központban levetítették a Tóthfalu mint élhető közösség című tizenkét perces filmet, mely a Tartományi Gazdasági, Munkaügyi, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság támogatásával készült.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..