home 2024. május 05., Györgyi napja
Online előfizetés
A hazaszeretet, a szabadságvágy és az összefogás jelképe
(Tha)
2023.03.11.
LXXVIII. évf. 10. szám
A hazaszeretet, a szabadságvágy és az összefogás jelképe

Ünnepi műsort mutatott be a Palics Magyar Művelődési Egyesület az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából. Az eseményen, melyet a palicsi Magyar Művelődési Központ nagytermében tartottak meg, Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja mondott beszédet. Kiemelte, a szabadságharc a feltétel nélküli hazaszeretet, a szabadságvágy és az összefogás jelképe, a polgári Magyarország kiépülésének kezdete, szimbóluma lett. Az az üzenet, amit akkor a márciusi ifjak megfogalmaztak, ma is érvényes, örökérvényű.

–Nemcsak példaképek ők, és azok is, akik részt vettek a szabadságharcban és a forradalomban, hanem ösztönző erő a magatartásuk arra, hogy ma, más körülmények között ugyan, de tartsuk meg nemzeti identitásunkat, küzdjünk a szebb és jobb életért úgy, hogy figyelünk a nemzeti értékeinkre, az ősök által ránk hagyományozott szellemi és tárgyi kincsekre.

Kabók Erika felidézte a kaponyai csata történéseit, amely Szabadka közelében zajlott, és a délvidéki hadjárat első sikeres magyar ütközete volt. Hozzátette, az 1848/49-es szabadságharc utolsó győztes csatája is a Délvidéken folyt, és hegyesi csata néven vonult be a történelembe. Szót ejtett arról is, hogy a szabadságharc mártírjai közül négy honvédtábornoknak van szobra, illetve emléktáblája a Délvidéken, Zomborban, Adán, Törökbecsén és Eleméren. Rámutatott, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a szabadkai székhelyű VM4K a Kárpát-medencében egyedülálló eseménysorozatot készített.

Kabók Erika hangsúlyozta, az elmúlt év a választások éve volt, az idei és az ezt követők a munkáé és a stratégiáké lesznek.

–Legfontosabb feladatunk megőrizni a felépített intézményrendszerünket, a lehető legtöbbet megtenni azért, hogy itthon tartsuk a fiatalokat és visszacsalogassuk a már kivándoroltakat. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács azon munkálkodik úgy az oktatás, a művelődés, a tájékoztatás, a hivatalos nyelvhasználat és az élet más területein, hogy megoldja a felmerülő problémákat, meghozza azokat a fontos dokumentumokat, amelyek mentén az MNT tevékenykedik majd a következő négy évben.

Az ünnepi műsorban a Palics Magyar Művelődési Egyesület szakosztályai mellett felléptek a hajdújárási Lifka Sándor és a ludasi Ludas Matyi művelődési egyesületek tagjai, valamint Mák Attila zenész.

Fényképezte: Szalai Attila

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..