home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
A házaspárok ünnepe
Tóth Tibor
2024.02.11.
LXXIX. évf. 6. szám
A házaspárok ünnepe

A házasság világnapja a férjet és a feleséget mint a család alapját, a társadalom alapegységét ünnepli. Ez a nap kiemeli a hűségüket, áldozataikat és örömük szépségét a házasság mindennapjaiban.

A házasság ünnepének ötlete az amerikai Baton Rouge-ban merült fel 1981-ben, amikor a párok arra ösztönözték a polgármestert, a kormányzót és a püspököt, hogy Szent Valentin napjára hirdessék ki, hogy higgyünk a házasságban. Ehhez kapcsolódik a házasság hete is, mely minden évben a február 14-ei napot megelőző vasárnap kezdődik. A házasság védőszentje Szent Miklós. Az ünnep célja a házasság népszerűsítése, annak bemutatása, hogy léteznek még jó, tartós és boldog házasságok férfi és nő között, és az egészséges társadalom alapja a jó házasságon nyugvó egészséges család.

A Moholi Családok Egyesülete második alkalommal szervezett ünnepséget a házasság világnapja alkalmából, a Csobolyó Művelődési Egyesület székházában. Világos Tibor, a Moholi Családok Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a rendezvény célja a házasság intézményének népszerűsítése.

— Azt valljuk, hogy a házasságban egy férfinak és egy nőnek kell élnie. A mai, egy kissé felgyorsult és megbolondult világban szeretnénk megmutatni, hogy az egyik legfontosabb érték a jó házasság. Ünnepségünk jó példa és irányadó a fiatal korosztályok számára.


Világos Tibor

Ördög Róbert családterapeuta Hogyan éljünk együtt a nem tökéletes házastárssal? címmel tartott interaktív előadást.

— Nincs tökéletes ember, nincs tökéletes házastárs. Kérdés, hogy a saját családi kultúránkból magunkkal hozott örökséget hogyan tudjuk egyeztetni, ütköztetni, egymáshoz párosítani. Ehhez két ember közreműködése szükséges, enélkül nincs boldog házasság. A váláshoz apró dolgok vezetnek, mint például az ágy mellett hagyott zokni, ám ez már az utolsó csepp a pohárban. A válás leggyakoribb okai a szexuális problémák, az egyik túl sokat, a másik túl keveset akar, és a pénzügyi problémák, illetve e kettő ötvözete. Ha ezt a két területet megfelelő tanácsadással lefedjük, és mindkét fél hajlandó változtatni addigi nézetein, akkor megnyílik az út a megoldás felé. A fiatalok félnek az elkötelezettségtől, amihez a média is hozzájárul, hiszen ha a celebek életéből azt látják, hogy a házasság senkit sem tesz boldoggá, a híres és milliomos emberek sorban válnak, akkor hogy várhatnék én mást. Belénk sulykolják, ha a zakóm elszakad, akkor ki kell cserélnem. Vissza kell menni azokba az időkbe, amikor a zakón a hibát megjavítottuk, az elszakadt nadrágot megvarrtuk. Néha a házasságon is érdemes ráncfelvarrást alkalmazni — hangsúlyozta Ördög Róbert.


A házassági eskü megerősítése

A felhívásra moholi és Moholról elszármazott házaspárok jelentkeztek Brisbane-től Törökkanizsáig, Székelykevétől Bácskertesig, összesen 26 pár, akik már legalább egy évtizede házasok, de vannak közöttük olyanok is, akiknél ez az időszak hat és fél évtized. Név szerint Kovács István és Piroska (65 év, Mohol, majd Brisbane), Fekete György és Rózsa, Péter József és Julianna, Péter István és Viktória (60 év), Patyi Magdolna és Zoltán, Birkás József és Teréz, Kelemes István és Ilonka, Gyarmat Júlianna és János, Sándor György és Rózsa (Törökkanizsa), Bognár Károly és Erzsébet (50 év), Pintér István és Rózsa (Ada), Ürményi Frigyes és Erzsébet (mindketten 45 év), Gruber Ferenc és Piroska, Vince Ferenc és Jolán (40 év), Csóti Imre és Ágnes (Székelykeve, 35 év), Raffai Zoltán és Nemes Natália, Német Imre és Katalin (utóbbi Péterréve, 30 év), Farkas Árpád és Barbara, Tormás Ervin és Flóra, Tóth Zoltán és Krisztina (25 év), Kelemen Zsolt és Karolina (20 év), Magó Attila és Klaudia, Pergel Tamás és Ancsa (15 év), Pillin Endre és Natália (Bácskertes), Miksity Zsolt és Gabriella (10 év).


A házassági eskü megerősítése

— Május 24-én leszünk 60 éves házasok — meséli Péter József és Julianna. — Kitartottunk egymás mellett jóban és rosszban. Problémák alkalmával megfogtuk egymás kezét, vigasztaltuk egymást, és megmaradtunk. A baj mindenhol megtörténik, de ha lehetséges, orvosolni kell. Katolikus hívők vagyunk, Istenben hiszünk. Gyerekkorunkban úgy tanítottak, ha megvan a szeretet Isten iránt, akkor meglesz a szeretet egymás iránt is. Mindig ehhez tartottuk magunkat. A házasságban nagyon sok türelemre van szükség, de a mai fiatalokat nézve a hűségnek kellene a legfontosabbnak lennie — mondták mindketten, hozzáfűzve, hogy két gyerekük és unokáik is vannak.


…és másik csoportja

Magó Klaudia és Attila 15 éve esküdtek örök hűséget egymásnak. Klaudia szerint toleránsnak kell lenni egymás iránt, el kell fogadni a társunkat, szükség szerint kompromisszumot kell kötni.

— A párommal tizennyolc évvel ezelőtt egy szórakozóhelyen ismerkedtünk meg, és házasság lett belőle. Három gyermekünk született: a lányunk tizennégy éves, a fiaink tíz- és egyévesek. A mai fiatalok minden apró vita után képesek szétpakolni a babaruhát. Inkább maradjanak együtt, béküljenek ki, és simítsák el a nézeteltéréseket — emelte ki Klaudia.

A műsorban a Csobolyó Művelődési Egyesület szakcsoportjai léptek közönség elé, Tóth Krisztina két verset mondott, majd Világos Miklós moholi plébános megáldotta a jubiláló házastársakat, akik Világos Tibortól az MNT ajándékcsomagját vehették át. A program állófogadással és barátkozással ért véget. A rendezvény támogató partnere az MNT, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Pro Communitas Civil Szervezet volt.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..