home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A hatékonyabb újraélesztésért
(Tha)
2016.04.22.
LXXI. évf. 16. szám
A hatékonyabb újraélesztésért

A zentai egészségház és az önkormányzat képviselői laikus újraélesztésre való automata külső defibrillátort helyeztek el a város piacterén.


Surján Gusztáv, Lőrinc Csongor és Ceglédi Rudolf (Tóth Lívia felvételei)

Dr. Surján Gusztáv, az egészségház igazgatója elmondta, a projektum ötletgazdája és koordinátora Lőrinc Csongor, a mentőszolgálat főtechnikusa. Másfél-két évvel ezelőtt, amikor a téma felmerült, megkezdték a konzultációkat a zentai magáncégekben, közvállalatokban, valamint az önkormányzatban, és örömmel látták, hogy van fogadókészség. Az egyik zentai vállalatban már fel is szereltek egy újraélesztő készüléket, a piactéren lévőt pedig az önkormányzat pénzelte.


Lőrinc Csongor szerint ez az esemény mérföldkő Zenta történetében, a köztéren lévő gép ugyanis mindenki számára hozzáférhető, és nagymértékben megnövelheti a sikeres újraélesztések számát.  

— A használatát elősegítő alapfokú képzés fél vagy egy órát vesz igénybe, a környező üzletekben, butikokban dolgozók már át is estek ezen a tanfolyamon. Mindenkinek tudnia kell, az kevés, ha az ember csak annyit tesz, hogy kihívja és megvárja a mentőt. Ilyen esetben elmúlik az a drága 4-5 perc, amíg még újraéleszthettük volna azt a személyt, aki a szemünk láttára lett rosszul. Az automata külső defibrillátor használata nagyon egyszerű. Első lépésben ki kell nyitni a dobozt, és ki kell venni a készüléket. Az elsősegélynyújtónak azt kell megállapítania, hogy az egyén lélegzik vagy nem lélegzik. Ha még életben van, akkor ne használjuk a defibrillátort. Az sem hiba, ha nem jól mértük fel a helyzetet, és beindítottuk a műszert, mert ha van szívműködés, a gép nem fog defibrillációt végezni. A műszer egyébként utasítja a használóját, pontosan megmondja, felirattal, képpel is mutatja, mit kell tennie.

Mivel pánikhelyzetben az embernek még az ismert telefonszámok sem jutnak eszébe, esetleg azt is elfelejtheti, hogy a mentőket hogyan írta be a mobiltelefonjába, de a dobozon és a gépen egyaránt feltüntettük a szükséges telefonszámokat — foglalta össze a tudnivalókat Lőrinc Csongor, és azt is hozzátette, az egyszeri használatra szánt elektródák cseréje a mentőszolgálat feladata. A doboz hűti és fűti magát, télen például +5 fokot tart, a gép akkumulátorát pedig ötévente kell cserélni. Az ára a dobozzal együtt 420 000 dinár. Az egészségház és a mentőszolgálat köszönettel tartozik a Trimplex butik tulajdonosának, aki nemcsak abba egyezett bele, hogy a defibrillátort az ő falára szereljék fel, hanem a berendezés áramköltségének fedezését és a helyszín bekamerázását is vállalta. Lőrinc Csongoron kívül dr. Tomašev Brankica is sokat dolgozott ennek a projektumnak a realizálásán, elsősorban a szerb nyelvű anyagot készítette el, és részt vesz a nemzetközi prezentációban is.

Az illetékesek azt kívánták, hogy minél ritkábban vagy inkább sohase kelljen használni a defibrillátort, és abbéli reményüket fejezték ki, hogy Zentán hamarosan sor kerül még néhány készülék elhelyezésére. Aki érdeklődik a képzés iránt, az a mentőszolgálatban Lőrinc Csongornál jelentkezhet.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..