home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
A három, fából készült tárgy
Kónya-Kovács Otília
2023.10.24.
LXXVIII. évf. 42. szám
A három, fából készült tárgy

A muzslyai Szűz Mária Szent Neve-templomban két hét leforgása alatt a vasárnapi szentmiséken minden jubiláló házaspárt köszöntöttek. Előbb a nem kerek évfordulósok fogadását tartották meg, majd az arany- és az ezüstlakodalmasokat hívták, hogy a közösséggel együtt ünnepeljenek.

Gabona Ferenc, az egyháztanács elnöke kifejtette, az egyház és a Don Bosco Családok Egyesülete számára is fontos a házasság szentsége, a család mint a társadalom leglényegesebb intézménye.

— Már hagyománnyá vált a muzslyai Szűz Mária Szent Neve-templomban, hogy minden évben köszöntjük a házaspárokat. Valójában minden évforduló fontos a mai világunkban, és örülünk, hogy öt házaspár jelezte az idén, azon a helyen szeretnének ünnepelni, ahol valamikor Isten előtt esküt tettek egymásnak. Három, fából készült tárgyat emeltünk ki, mely nélkülözhetetlen a családban. Az első a kereszt, mert ha ott van a családban a hit, az erősíti a családtagok közötti egyetértést, megbocsátást, örömet, boldogságot, mindazt, amit az esküjükkel ígértek egymásnak. A másik a bölcső, amikor a családban elfogadják a gyermekáldást, és felnevelik, segítik a gyermekeket, ameddig csak szükséges. A harmadik, fából készült tárgy az asztal, mely összehozza a családot, akár ünnepkor, akár ima alkalmával.

Az ünnepi szentmisét mindkét alkalommal Kalapis Sztoján atya celebrálta, és hangsúlyozta, az ilyen különleges alkalmak felemelik, megerősítik a közösséget. Fontos, hogy összejöjjünk, de ne csak temetéskor vagy a bajban, hanem akkor is, amikor jól megy a sorunk — fogalmazott Sztoján atya.

Az idén három házaspár ünnepelte az aranylakodalmát, Hegedűs István és Erzsébet, Zónai József és Rozália, valamint Kovács Ferenc és Irén. Szinte mindannyian azon a véleményen voltak, hogy gyorsan elröppent az ötven év, még ha szép és kevésbé szép pillanatok is voltak benne. A szeretet tartja meg egymás mellett a párokat — mondták, és arra kérik az Istent, hogy legalább még néhány évig tartsa meg őket párjuk mellett.

Az ezüstlakodalmasok közül két pár jelent meg az ünnepségen, Hódi Róbert és Zsuzsanna, valamint Katarov Vilmos és Elvira. Egybehangzóan megállapították, hogy náluk is voltak hullámvölgyek az évek során, de visszapillantva mindig a jó dolgokat helyezik előtérbe. Katarovék külföldön élnek, de erre az alkalomra hazajöttek.

A jubiláló házaspárok egyébként példaképek is lehetnének a fiatalabbaknak, hogyan lehet egymást tisztelni, becsülni, egymáshoz hűségesnek maradni. A nem kerek évfordulósok közül is öt házaspár jelent meg. 55. házassági évfordulót ünnepelt Varga József és Irénke, 45 éve esküdtek örök hűséget egymásnak Dobóék, József és Ibolya, 20 éve kötött házasságot Dohar Endre és Krisztina, a 10. házassági évfordulójukat Szabóék, Attila és Viktória, míg az 5.-et Bodóék, Géza és Mária tartották.

Mindegyik házaspár örömmel nyugtázta, nagyon felemelő érzés volt újra bevonulni a templomba, emlékezve a házasságkötés pillanatára. Az ünnepség megható és egyúttal gyönyörű volt, a templom padsoraiban pedig a párokkal együtt örültek a rokonaik, barátaik.

Deák Róbert felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..