home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A halottak hadserege
Brasnyó Zoltán
2021.06.17.
LXXVI. évf. 23. szám
A halottak hadserege

Zack Snyder visszatért. Nemrég Az igazság ligájának rendezői változata kapcsán emlegettük, ma pedig már zombifilmet rendez, és dönt meg vele mindenféle nézettségi rekordot a Netflixen. A halottak hadserege A nagy pénzrablás és a Holtak hajnalának bizarr szerelemgyereke, és talán stílszerű, ha ez esetben az „észbontó” kifejezést használjuk. Hála az égnek, hogy ő maga sem gondolta komolyan.

A halottak hadserege egy szórakoztató horror a már említett, 2004-beli Holtak hajnalának rendezőjétől. Hiszem, hogy Snyder az egyetlen, aki sikerrel viszi tovább a George A. Romero-féle élőhalott-örökséget, jobban mondva csak ő lehet az, aki megúszhat egy saját megközelítést. Főleg azért, mert a nézők többsége joggal érzi majd úgy, hogy A halottak hadserege támadás a jó ízlés ellen. Agresszív akcióparádé, melyben bőven vannak sekélyes karakterek és gyengécske színészi alakítások. Jómagam pedig újra a mantrámat ismételgetem: aki erre a filmre kíváncsi, nem valószínű, hogy Sir Laurence Olivier III. Richárdjára számít.

Snyder alkotásának lényegét tökéletesen összefoglalja a cím, az egyszeri néző pedig pontosan azt kapja, amire számít. Las Vegasban járunk, a zombiapokalipszis közepén. A milliárdos kaszinófőnök, Bly Tanaka ráeszmél, hogy valamit Vegasban hagyott: 200 millió dollárt, mely ráadásul egy feltörhetetlen széfben van. Az amerikai kormány azonban nem hajlandó egyezkedni, és kevesebb mint 96 óra múlva lebombázná egész Sin Cityt. Színre lép Scott Ward (Dave Bautista) és szedett-vedett bűnbandája, hogy Tanaka megbízásából, 50 millió dollárért cserébe, kihozza a pénzt, mielőtt az egész város a levegőbe repül. Az idő fogy, a zombik pedig gyülekeznek. Két és fél órán át.

A játékidő embert próbáló (Snyder valahogy képtelen rövidebb filmekben gondolkodni), a végére pedig rájövünk majd, hogy ez az egyszerre háborús-zombis Ocean’s 11 adaptáció szinte kizárólag Zack Snyder népes rajongótáborának készült, mely vele együtt röhög már az első képsorok láttán is: merthogy ki sem maradhat az Elvis-féle Viva Las Vegas feldolgozása, a hörgő, vérszomjas zombihordák tömege, a rothadó testű, de nagy étvágyú vegasi showgirlök vagy a félkarú rablók ijesztően vicsorgó törzsközönsége. A rendező a 28 nappal később című Danny Boyle-film ötlete alapján a gyorsan mozgó zombikat részesítette előnyben, illetve beépítette az agyilag teljesen zokni, valamint az alfaélőhalottak alfajait is. Még a híres-hírhedt, nevadai 51-es körzet is felbukkan, ahonnan megszökik egy intelligens példány.

Snyder filmje tobzódik a logikátlanságokban és a humorosnak szánt, gyakran mégis harmatgyenge viccelődésben. Mégsem ezeket érdemes kutatni, kiélvezni benne, inkább a rendkívül látványos és izgalmas meneküléseket, a tűzharcokat meg a kőkemény macsóéletérzést, melyet egy személyben testesít meg Dave Bautista, az egykori pankrátorból lett blockbusterszínész. Kreativitásban sincs hiány, már ami a zombiölést illeti, sőt, a helyszínek is újak (legalábbis egy zombifilmhez képest). Menekülés a hibernált élőholtak labirintusából, lövöldözés a rulettasztalok mellett, helikopterszlalomozás a felhőkarcolók közt. Bármennyire is gyűlölnénk, egyszerűen nem lehet: Snyder pontosan tudja, hová fejlődhet a kortárs zombihorror, és mennyi szufla van még a műfajban. Az egyetlen baj, hogy túlságosan tömény, 148 percen át pedig valóban nagyon sok.

Jómagam már várom a folytatást. Bízom benne, hogy Snyder nem lőtte el az összes puskaport, és A halottak hadseregéből legyártanak még legalább egy epizódot. Nem tehetek róla, számomra bűnös élvezet ez a zsáner.

Képek: cnn.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..