home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
A halhatatlan hősök emlékezete
Tóth Lívia
2022.10.06.
LXXVII. évf. 40. szám
A halhatatlan hősök emlékezete

Október 6-a, nemzeti gyásznapunk alkalmából Zentán, a városháza oszlopcsarnokában, Batthyány Lajos grófra, az első felelős magyar kormány mártírhalált halt miniszterelnökére és az aradi hősökre, azokra az emberekre, kitűnő férfiakra, katonákra emlékeztek, akik az életüket áldozták a hazáért.

Gróf Batthyány Lajos emléktáblája előtt Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa mondott ünnepi köszöntőt. Kiemelte, az Aradon elveszejtett 13 honvédtiszt, valamint Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajos 173 évvel ezelőtt vesztette életét, de mindannyian halhatatlanokká váltak.

– Csak azok halnak meg, akiket elfelejtünk – hangsúlyozta a szónok, és hozzátette, a magyar nemzet örökké emlékezni fog az 1848-49-es vértanúkra, akik Magyarország függetlenségéért, a magyar nemzet szabadságáért áldozták életüket.

Molnár Tibor a beszéde végén arra kérdésre kereste a választ, mit üzen az aradi vértanúk mártíromsága nekünk, kései utódoknak?

–Véleményem szerint több örökérvényű üzenetet is hordoz a jelenkor számára. Először is azt, hogy ha a magyarok összefognak és közösen cselekednek, akkor csodákra képesek. Másodszor, hogy a magyarok befogadják és magukénak érzik azokat, akik hajlandóak tenni a magyar nemzetért. Végül azt, hogy az ország függetlensége és a nemzet szabadsága mindennél fontosabb és azt mindenáron védelmezni kell.

Az alkalmi műsorban a Thurzó Lajos Általános Iskola diákjai mutatkoztak be, a felkészítőjük Pék Domonkos Ibolya magyar nyelv és irodalom szakos tanár volt.

Gróf Batthyány Lajos emléktáblájánál Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Zenta Község Önkormányzatának képviselői koszorúztak, valamint a VMSZ zentai és adai községi szervezete, a Magyar Mozgalom és a Rákóczi Szövetség Ifjúsági Szervezete nevében is elhelyezték a jelenlévők a kegyelet virágait. 

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..