home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
A hagyományról a magyar közmédiában
Csermák Zoltán
2016.10.12.
LXXI. évf. 41. szám
A hagyományról a magyar közmédiában

Határok nélkül: Kolozsvári Zsidó Napok — A hétszáz éves kincses városban október 13-16. között rendezik a Kolozsvári Zsidó Napokat. A Határok nélkül a rákövetkező hétfőn számol be a jeles eseményről.

Hagyományteremtő szándékkal, másodszor rendezik meg Erdély fővárosában a Kolozsvári Zsidó Napokat. Szilágyi Szabolcs, a közmédia tudósítója a Határok nélkül október 17-ei adásában foglalja össze a jeles napok eseményeit.
A csütörtöki ünnepélyes megnyitón az egybegyűlteket, s a háromnapos ünnepségsorozatot többek között Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke köszönti. A gazdag zenei programból kitűnik az Erdélyi és máramarosi zsidó népköltés. A dalok szövegeit Kányádi Sándor írta és Almási István zene-folklorista készített hozzá jegyzetet, amelyek segítenek eligazodni a versek által felidézett elsüllyedt világban. Emellett az érdeklődők Gauditorium koncertet hallgathatnak a Tranzit Házban, a zsinagógában a Dina zenekar mutatkozik be.
 
„Ha valaki járt már, akár egyszer is, Kolozsváron, tapasztalhatja, hogy a történelmi város majd’ minden szeglete a magyar polgárság kultúrateremtő erejéről tanúskodik – osztja meg gondolatait Deák Andrea, az esemény főszervezője, a MAZSIHISZ munkatársa. – A kolozsvári zsidók maradéka ma is magyarnak vallja magát, a hitközségben ma is szinte mindenki magyarul beszél. Itt lehet igazán érezni, mennyire nem lehet szétválasztani egymástól a magyarságot és a zsidóságot, a közös múltat és az erre épülő jövőt.”
A főszervező gondolatait támasztja alá a Márton Áronra emlékező vasárnapi program. A szentéletű püspök példája örökérvényű. Igazi pásztor, aki hű maradt minden diktatúrával szemben a biblia tanításához, s aki a zsidók deportálása ellen bátran fellépve egyikévé vált a Világ Igazainak; aki soha nem hagyta magára Erdélyt és a közösségét.
 
A kolozsvári zsidó közösség ötszáz éves múltra tekint vissza. A városban való letelepülésüket egy 1840-es törvény biztosította. A gyorsan gyarapodó közösség 1887-ben épített zsinagógában talált igazi otthonra. Az 1941. évi népszámlálás 16 ezer lélekről számol be.

Adás: Határok nélkül, 2016. október 17., hétfő (Kossuth Rádió 18.30)
Ismétlés: másnap (Kossuth Rádió 4.30)
Szerkesztő: ifj. Tóth György

 
 
 
 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..