home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
A győzelem napja a háború árnyékában
Kartali Róbert
2022.05.12.
LXXVII. évf. 19. szám
A győzelem napja a háború árnyékában

Németország támogatja Ukrajnát — Putyin: Oroszország agressziót akadályozott meg — „Elhasaltak” a német tartományi választáson

Németország támogatja Ukrajnát

Vlagyimir Putyin orosz elnök le akarja igázni Ukrajnát, de a németek a történelmi kötelességüknek eleget téve szolidaritást vállalnak a megtámadott országgal, hogy a szabadság ismét legyőzze a diktatúrát és az erőszakot, ahogyan a szövetségesek katonai győzelme hetvenhét éve véget vetett a nemzetiszocialista diktatúrának Németországban — jelentette ki Olaf Scholz német kancellár vasárnap a győzelem napjának évfordulója alkalmából elmondott televíziós beszédében. A kancellár kiemelte, hogy a németek „mind a mai napig hálásak” azért, hogy a szövetségesek felszabadították Németországot. „Nem emlékezhetünk meg azonban a II. világháború végéről Európában anélkül, hogy ne néznénk szembe a ténnyel: ismét háború van Európában, és Oroszország robbantotta ki ezt a háborút” — tette hozzá Scholz. Mint mondta, oroszok és ukránok együtt harcoltak, és hatalmas áldozatot hoztak azért, hogy legyőzzék a „gyilkos német nemzetiszocializmust”. Németország akkor mindkét nép ellen bűnöket követett el, és évtizedek óta dolgozik kiengesztelésükért, a megbékélésért. Most viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök „le akarja igázni Ukrajnát, és el akarja pusztítani kultúráját, identitását”, és mivel a németek 1933 és 1945 közötti „katasztrofális történelmének” az a tanulsága, hogy soha többé nem szabad megengedni a háborút, a népirtást és a zsarnokságot, Németország támogatja Ukrajnát „az agresszor elleni harcban” — fejtette ki a kancellár. Németország ezzel „a jogot és a szabadságot védi”, és ha nem így tenne, azzal azt üzenné, hogy „megadjuk magunkat a puszta erőszaknak, és felbátorítjuk az agresszort” — tette hozzá.

 

Putyin: Oroszország agressziót akadályozott meg

Oroszország az ukrajnai katonai fellépésével agressziót akadályozott meg — hangoztatta Vlagyimir Putyin a náci Németország felett aratott győzelem 77. évfordulóján a Vörös téren megrendezett katonai díszszemlén elmondott beszédében. „Nyílt előkészületek folytak egy újabb büntetőműveletre [a Donyec-medencében], a történelmi földjeinkre, köztük a Krímbe való behatolásra. Kijev bejelentette a nukleáris fegyverek beszerzésének lehetőségét, a NATO-blokk pedig aktív katonai fejlesztésbe kezdett a velünk szomszédos területeken” — mondta Putyin. „Ily módon számunkra teljesen elfogadhatatlan fenyegetés jött létre közvetlenül a határainkon” — tette hozzá.

 

„Elhasaltak” a német tartományi választáson

Még együtt sem szereztek annyi szavazatot a baloldali-liberális német kormánypártok a schleswig-holsteini tartományi választáson, mint a Kereszténydemokrata Unió (CDU), az előző szövetségi kormánykoalíció legnagyobb, konzervatív pártja. Olaf Scholz kancellár pártja több mint 20 százalékponttal maradt le Angela Merkel pártja mögött, és még a második helyet is elorozta tőle szövetségi koalíciós partnere, a Zöldek pártja. Az SPD, Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata pártja a II. világháború óta nem ért el olyan rossz eredményt, mint vasárnap az északi schleswig-holsteini tartományi választáson.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..