home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A gyilkos is ott volt a temetési menetben...
KISIMRE Ferenc
2009.07.16.
LXIV. évf. 28. szám

Felbolygatta a magyarországi nyilvánosságot az a tavaly novemberi gyilkosság, amelyet a Pest megyei Kiskunlacházán követtek el és egy 14 éves kislány volt az áldozata. Az esetnek az adott különleges színezetet, hogy a szörnyű gaztett után a helyi polgármester nagygyűlésen a cigány bűnözés elterjedés...

Felbolygatta a magyarországi nyilvánosságot az a tavaly novemberi gyilkosság, amelyet a Pest megyei Kiskunlacházán követtek el és egy 14 éves kislány volt az áldozata. Az esetnek az adott különleges színezetet, hogy a szörnyű gaztett után a helyi polgármester nagygyűlésen a cigány bűnözés elterjedéséről és annak megfékezéséről szónokolt, ami érthetően nagy felháborodást váltott ki a helyi - többségben lévő - roma lakosság körében, a cigány kisebbségi önkormányzatban, a pártok pedig egymást túllicitálva próbáltak tőkét kovácsolni a gyilkosság politikai ,,hozadékai"-ból.
November 14-e, hajnali 4 óra
Mi is történt valójában? Tavaly november 14-én hajnali négy órakor a kiskunlacházi parkban diszkóból hazajövet megerőszakolták, majd megölték Horák Nóra helyi iskolás lányt. A mindössze 14 éves tanulólány tragédiája óriási felháborodást keltett a mintegy 9 ezer lakosú nagyközségben, majd a média közvetítésével az egész országban. A rendőrség látókörébe először 3 helybéli roma fiatalember került: két 16 éves és egy 21 éves. Előbb DNS-mintát vettek tőlük, majd hazugságvizsgálat alá vetették őket. Kiderült, hogy semmi közük a gyilkossághoz. A rendőrség a sötétben botorkált, pedig 768 embert hallgatott ki, s 152-től vett DNS-mintát. A kiskunlacházi polgármester a borzalmas cselekmény után az önkormányzat nevében azonnal felajánlott egymillió forintot a nyomravezetőnek. Az országos rendőrfőkapitány viszont csak február 20-án, az ominózus veszprémi Cosma-gyilkosság után, valószínűleg a közvélemény nyomására, szintén felajánlott bizonyos összeget annak, aki valamit tud a bűncselekményről. Ezúttal az összeg már 10 millió forintra rúgott, várható volt, hogy ennyi pénz ,,megmozgatja" a gyilkosságot elkövető(k) környezetét. A nyomozás azonban egy tapodtat sem jutott előbbre.
Mindeközben a helybéliek rendre a cigány kisebbséget tették felelőssé a bűntettért, s a veszprémi eset óta (lapunk is tudósított róla az idén február 11-én és 18-án) a közvélemény is hajlamos volt elfogadni ezt a feltevést. A kedélyeket tovább borzolta, hogy április végén újabb incidens történt Kiskunlacházán. Egy 12 éves kislány kerékpáron tartott hazafelé az iskolából, amikor a helyi cigány fiatalok egy csoportja vette körül, hosszasan inzultálták, majd olyan szexuális vonatkozású megjegyzéseket tettek, amelyektől a kislány bepisilt és sokkot kapott. A gyermeknek eszébe jutott, hogyan járt Horák Nóra, aki a barátnője volt és nagyon megrázta elvesztése és tragikus halála. Ez az ügy újabb vihart kavart, annál is inkább, mert az előzmények már felfokozott hangulatot okoztak a településen, azután pedig Kolompár Orbánnak, az Országos Cigány Önkormányzat elnökének a kijelentése volt olaj a tűzre: a politikus azt mondta, hogy mindössze gyermekcsíny történt.
A nyomozás viszont tovább folytatódott, és a közelmúltban sikerrel fejeződött be. A rendőrség ugyanis kezdettől fogva azon az állásponton volt, hogy az elkövető csakis helybéli lehet és ismerte is az áldozatot. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztálya mind nagyobb erőkkel dolgozott, és lassan össze is állt a kép az elkövető, egyelőre természetesen gyanúsított, kilétét illetően.
Kattan a bilincs a gyilkos kezén
A rendőrség előbb tanúként idézte be a brutális gyilkosság színhelyétől alig 300 méterre lakó P. Józsefet. A 25 éves férfi igen jó közreműködőnek bizonyult: mindenben teljesítette a nyomozók kérését, sőt DNS-mintát is adott. Ez buktatta le. Mármint a készséges közreműködés. Tudniillik az igazságügyi szakértők korábban megállapították, hogy az áldozat testén talált ondónyomok és az erőszak alkalmával levált fanszőrzet egy embertől származik. A rendőrség ezt követően egy szőkés-vöröses hajú fehér bőrű férfi után kutatott. A vizsgálatok és a személyleírás tökéletesen igazolta a feltevést és azt is, hogy az ,,igazi"-val van dolga a nyomozóhatóságnak: P. József személyében megtalálták a brutális gyilkosság elkövetőjét. A gyanúsított már az első kihallgatáson részletes beismerő vallomást tett. Ekkor kattant a bilincs, és P. József 25 éves kiskunlacházi munkanélküli, egyedül élő férfi a rács mögött várja a tárgyalást, majd az ítélethozatalt.
P. József rendkívüli magabiztosságának okát (jelesül, hogy minden további nélkül besétált a rendőrségre, ott közreműködött a vizsgálatokban, DNS-mintát is adott) egyelőre nem tudják. Viszont azt a feltevést, hogy az elkövető ismerte áldozatát, mindenképpen alátámasztja az a körülmény, hogy a gyilkosság helyszínén - csaknem 80 méterre az utcától egy elhagyott, néptelen erdőben - véres, törött cigarettacsikkeket találtak, amelyeket Nóra szívhatott el halála előtt. Kérdés: miként csalta be az erdőbe a tettes az áldozatát, már csak azért is, mert a kihallgatáson P. József azt mondta, hogy korábban nem ismerték egymást Nórával!
A házkutatás alkalmával egyébként megtalálták Horák Nóra táskáját, benne voltak a személyi iratai, ékszerei, sőt mobiltelefonja is. Mindez arra vall, hogy a szörnyű bűntettet P. József egyedül követte el. A településen ugyanis sokan még ma is azt mondják, hogy a 25 éves férfi nem egyedül követte el az erőszakot és a gyilkosságot. A nyomozás eddigi adatai szerint viszont szinte teljesen kizárt, hogy harmadik személy is jelen lett volna a bűncselekmény elkövetésekor. P. József vallomása alapján ugyanis egyszerűen megállapítható: a szomszéd faluból tért haza hajnalban, kissé italos állapotban, mindenképpen közösülni akart egy "nőszeméllyel", s az éppen arra járó 14 éves lány volt az, akivel ezt megtehette. Meg is tette.
P. József nem cigány származású. Ez újabb politikai csetepatét eredményezett a honi szintéren: a már említett Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke (aki ellen az egyik fővárosi bíróság csalás vádjával indított eljárást) megjelent a településen, és bocsánatkérésre szólította fel a kiskunlacházi polgármestert, Répás Józsefet. Amint azt lapunk az egyik hírtelevízió tudósítójától megtudta: a polgármester nem hajlandó bocsánatot kérni, s azt mondja, hogy a nagyközségben továbbra is megbecsült tagjai lehetnek a közösségnek a roma népesség tagjai, ám a bűnözőket az igazságszolgáltatás elé kell citálni - tekintet nélkül bőrük színére!
Az ügynek van néhány pikantériája is. Nevezetesen az, hogy P. József, aki alig 300 méterre lakott az áldozattól, és szinte kizárt, hogy ne ismerte volna, részt vett Horák Nóra temetésén! Sőt, amikor a helyi polgármester rokonszenvtüntetést szervezett a meggyilkolt leány hozzátartozóival és sürgette az igazságszolgáltatás mielőbbi határozott lépését az elkövető kézre kerítése érdekében, P. József gyertyával a kezében menetelt végig Kiskunlacháza utcáin...
Kérdések és kételyek
Nem az első eset, amikor e sorok írója hasonló bűntényről tudósítja a Hét Nap Olvasóit. A nagy visszhangot keltő Szeged környéki gyilkosságot, amelyben egy 18 éves magyarcsanádi tanulólány esett áldozatul, szinte az első perctől a Szegedi Ítélőtábla verdiktjéig végigkísérte. Szinte napra 3 évvel ezelőtt erőszakolta, ölte meg, majd gyújtotta fel a 15 éves roma fiú, Kurai András-Muki Pénzes Henriettát, akit egy ország gyászolt. Az ítélet: 15 év börtön a gyilkosnak. Most csaknem hasonló dolog történt egy fiatalabb diáklánnyal. Az ítéletre még várni kell, de miután felnőttkorú az elkövető, valószínűleg rigorózus lesz az eljáró büntetőtanács. Mindkét esetben azonban óhatatlanul felmerül a kérdés a tudósítóban: miért kellett hajnali 3 óra körül egy félig ismeretlen fiúval motorra ülnie P. Henriettának és a településen kívülre hajtania? A második esetben ugyanaz a kérdés: mit keres egy 14 éves diáklány hajnali 4 órakor az utcán? A kérdéseket megválaszolni nem tudjuk. Azt azonban igen, hogy - társadalmi krízis, bűnözés, drog, alkohol hatása ellenére - ha van biztos családi háttér, akkor elkerülhető az ilyen és hasonló, tragikus kimenetelű haláleset is.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..