home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
A gyilkos csodaszer
Brasnyó Zoltán
2023.09.07.
LXXVIII. évf. 35. szám
A gyilkos csodaszer

A hatrészes minisorozat az amerikai opioidkrízist mutatja be, mely során tömegek szoktak rá a Purdue Pharma által gyártott és forgalmazott OxyContin nevű fájdalomcsillapítóra. A cég ma már csődeljárás alatt van, ám hosszú évekig képes volt makulátlan maradni az igazságszolgáltatás előtt — elsősorban azért, mert az amerikai gyógyszerügynökség engedélyezte az OxyContin forgalmazását. Hogy ezt hogyan érték el, azt néhány apróságot dramatizálva ugyan, de azért hitelesen mutatja be a sorozat.

A Netflix sorozata az elkövetőkről, a károsultakról és az áldozatokról szól, illetve azokról, akiknek a családját tönkretette az Oxy, melyet leginkább tablettás heroinként emlegettek. A minisorozat Barry Meier Pain Killer című könyve, illetve a New Yorker magazin oknyomozó riportja alapján készült. Emlékezetesek az epizódok nyitójelenetei, civilek mondják el ugyanis, hogy a következő műsor ugyan igaz történet alapján készült, de egyes személyeket, neveket, szituációkat megváltoztattak a drámai hatás kedvéért — majd ugyanez a szülő mélyen a kamerába nézve azt is elmeséli, hogy saját gyermeke halála az OxyContin-függőség miatt egyáltalán nem kitalált történet. Erőteljes és figyelemfelkeltő kezdés minden alkalommal. A sorozat szereplői Uzo Aduba, Matthew Broderick, West Duchovny (David Duchovny lánya), Taylor Kitsch és Dina Shihabi.


Kép forrása: imdb.com

Uzo Aduba, azaz Edie Flowers elbeszélése alapján ismerjük meg a Purdue Pharma és az OxyContin történetét. Állami ügynökként évekig nyomozott a cég üzelmei után, illetve próbálta megfejteni, miért írják fel a leggyengébb fájdalomra is Virginia (és később más államok) orvosai azt a szert, amelyet eredetileg végső stádiumban lévő rákbetegeknek és palliatív ellátásra szoruló pácienseknek kellene kapniuk. Talán azért, mert a cég azt állította, hogy az OxyContin-függőség csupán 1 százalékos eséllyel alakulhat ki, illetve hogy ez a leggyengébb opioid mind közül. A másik ok, amiért a tabletta országos járványt volt képes kirobbantani, a marketing: fiatal lányokat képeztek ki arra, hogy az orvosokat a legváltozatosabb eszközökkel vegyék rá arra, hogy mindenkinek Oxyt írjanak fel, aki valamilyen fájdalommal küzd. Britt Hufford az egyik legambiciózusabb toborzó lány mind közül, akinek sikerül is a gyors meggazdagodás ígéretével maga mellé vennie Shannont, így a cég működésének ezt a részét is megismerhetjük.

Miközben oda-vissza ugrálunk az időben a Purdue Pharma megalakulásától kezdve egészen napjainkig, egy karakter mindvégig velünk lesz: dr. Richard Sackler, a cég tulajdonosának unokaöccse, akit Edie Flowers elbeszélése alapján csak a pénz és a hatalom hajt. Matthew Broderick (Meglógtam a Ferrarival, Háborús játékok, Kábelbarát) pedig zseniális ebben a szerepben, szinte fel sem ismerjük, mivel fizimiskája elsősorban a ’80-as évek tinivígjátékaival kapcsolódott össze. Most egy valódi mesterkurzust ad a közutálatnak örvendő gyógyszercég vezérigazgatójának szerepében, aki ráadásul kellően kettyósnak is tűnik: rendszeresen rég elhunyt nagybácsijával vitatkozik a cég „örökségén”, azaz a Sackler név által teremtett hagyaték miatt. A történet másik főszereplője Glen Tyrell, aki egy hátsérülés miatt szokik rá az Oxyra. Folyamatosan csúszik ki a lába alól a talaj, elveszíti a munkáját, a családját, és lassan az egész élete romokban hever.

Párhuzamos történetek alapján ismerjük meg ezt a több millió embert érintő járványt, mely valójában sosem ért véget. Az OxyContin ugyanis a legtöbb államban vénnyel mindmáig beszerezhető, legfeljebb az ellenőrzést, a hozzáférhetőségét szigorították meg, államonként eltérő módon. A sorozat nem von le túlságon mély következtetéseket a végén, a tényeket azonban összegzi. Ha mást nem is veszített el a jó hírén kívül (hiszen ma is 11 milliárd dollárra becsülik a Sackler család vagyonát), a cég, melynek fundamentuma maga a fájdalom, a szenvedők kizsigerelésével harácsolt össze mérhetetlenül hatalmas vagyont. Tanulság nincs, csupán a szélmalomharc, melyet a károsultak családjai mindmáig folytatnak a bíróságon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..