home 2024. március 04., Kázmér napja
Online előfizetés
A gyerekek a jövő
Kartali Róbert
2020.06.11.
LXXV. évf. 24. szám
A gyerekek a jövő

Nemesmiliticsen 12 család pályázott sikeresen a Prosperitati Alapítvány falusi házak vásárlására kiírt, vissza nem térítendő támogatására. Az anyaországi segítséggel megvalósuló pályázatok ebben a faluban is nagymértékben segítették a magyar családok itthon való boldogulását, eddig ugyanis 64 sikeres pályázat köthető a településhez, ahol így egyre biztosabbá válik a magyarság megmaradása és jövője.


Ölvegyi Róbert (a szerző felvételei)

A jövő nélkülözhetetlen záloga a család. A fiatal házaspároknak vagy egyedülálló édesanyáknak, édesapáknak valóban sokat segített az a csaknem 10 000 eurós összeg, amellyel sikerült saját otthont teremteniük. Akik így jutottak ingatlanhoz, azoknak csupán az adókat és a különféle járulékokat kellett önerőből fedezniük — emelte ki lapunknak a nemesmiliticsi Ölvegyi Róbert, a Prosperitati Alapítvány zombori területi irodájának vezetője, a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltje a zombori önkormányzati listán.

— Nemesmiliticsen a Prosperitati pályázataira a kezdetekben még nem igazán mutatkozott nagy érdeklődés, az emberek ugyanis pesszimistán és kétkedve tekintettek erre az újfajta lehetőségre. Ehhez talán egyes kishitű helybeliek negatív hozzáállása is hozzájárult, de miután az emberek a többi település példáját szemlélve meggyőződtek arról, hogy a borúlátó szóbeszédek alaptalannak bizonyultak, a nemesmiliticsi magyarok a következő pályázati körök során behozták kezdeti lemaradásukat. A mezőgazdasági termelők feldolgozzák saját termékeiket, a húsipar területén pedig élen jár ez a település. A nemesmiliticsi kulen például messze földön híres, ez a helyi termék le is van védetve, és azok a kisebb mészárszékek és családi vállalkozások is sikeresen pályáztak az alapítványnál, amelyek ezt a különleges kolbászt készítik. A nemesmiliticsi mezőgazdasági termelők közül pedig nagyon sokan pályáztak sikeresen kombájnra, traktorra, pótkocsira és egyéb más kapcsolható eszköz vásárlására is.


Az Irgalmasság Anyja-kápolna külső felújítását vitéz lovag Mátyus András, Nemesmilitics szülöttje, a Magyar Szent György Lovagrend németországi nagypriorja finanszírozta 2014-ben

Nemesmilitics lakossága csaknem 3000 lelket számlál, a falu egyharmadát magyarok alkotják. A településen magyar óvoda és iskola működik, de a szomszédos Csonoplyáról is ide járnak tanulni a magyar ajkú diákok. A nemesmiliticsi óvoda a közelmúltban új játszótérrel gazdagodott, amit az MNT tett lehetővé a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében. A településen egykor az idegenforgalom is virágzott, erről tanúskodik a szebb időket is megélt gyógyfürdő.

— Nagyon sokan bíznak abban, hogy a közeljövőben újra beindul a gyógyfürdő. Ezt bizonyítja az is, hogy a Prosperitati Alapítvány legutóbbi pályázati körében a kezdő turisztikai vállalkozások támogatására — ezzel kapcsolatban még nincsenek meg az eredmények — az érdeklődők 75 százaléka éppen ebből a faluból pályázott, panziók kialakítására, illetve egyéb más idegenforgalmi fejlesztésre.

Az egykori gyógyfürdőre a helyiek nagy értékként tekintenek, hiszen nem csupán gyógyvizéről volt híres, de gyógyiszap is volt itt. Kísérletek már történtek a felújítására, de befektetők hiányában a várva várt beruházás mindeddig elmaradt.


A felújított iskola épülete


Az egykori gyógyfürdő romos épülete


Még több kép!▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..