home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A gumiabroncs
Lábadi Loránd
2019.06.28.
LXXIV. évf. 25. szám
A gumiabroncs

A gépjármű egyik nagyon lényeges alkotóeleme, mely nagy gondot okozhat, ha elhasználódott állapotban közlekedünk vele.

Nem is vagyunk tisztában azzal a ténnyel, hogy a biztonságunkat tesszük kockára, vagy lehet, hogy az életünk is veszélyben van, de mindenekelőtt mások testi épsége érdekében is mindig a megfelelő állapotban kell lennie.

Az a tény, hogy egy jó minőségű abroncs 5000-6000 dinárba is kerülhet, nem lehet kifogás, mivel nagyon szigorú ellenőrzések is történnek az utakon, különösen a téli hónapokban. Tehát ha hó van az úttesten, akkor kizárólag téli gumikkal közlekedhetünk, melyeknek a bordamélysége megfelel az előírásoknak. Lényeges, hogy a gumiabroncs jó minőségű anyagból készüljön, mely csaknem húsz különböző alkotóelemet tartalmaz. Egy része speciális összetételű gumi, továbbá gumiba ágyazott textil, műanyag, illetve fémszálak segítségével készített kompozit anyag.

A gumiabroncs legbelső rétege a légzáró, mely benn tartja a befújt levegőt, és meggátolja a nedvesség bejutását is. A szövetváz több részből tevődik össze, mesterséges szálas anyagú fonalakból vagy acélszálakból. Feladata, hogy ellenálljon a befújt levegő feszítésének, akár nagyobb terhelés esetén is. Ezt a réteget fel lehet újítani, de csak nagyon ritkán praktizálják. Az övek nagy erőhatásoknak vannak kitéve, mint amilyen a gördülési ellenállás, ezért a nagy merevség fontos követelmény, valamint a szakítószilárdsága is lényeges.

Az abroncs peremét erős huzalból készült peremkarika szorítja a pántra, felfújt állapotban. A kialakult hőt is ki kell bírnia, mely nagy igénybevételnél keletkezik. Az oldalgumi a szövetvázat védi a mechanikai sérülésektől, valamint ide kerülnek a különféle feliratok is, melyek információval szolgálnak a márkanevet illetően. Az általános jelölések közé soroljuk az LI jelzést, mely a maximális terhelhetőséget jelöli, az SI a megengedett legnagyobb sebességet, melyen belül további adatok találhatóak, mint a P 150 km/h, Q 160 km/h, R 170 km/h, S 180 km/h, T 190 km/h, H 210 km/h, V 240 km/h, W 270 km/h, Y 300 km/h, ZR 240 km/h felett.

A méreteket is megtaláljuk, melyek az abroncs szélességére, magasságára és a keréktárcsa átmérőjére vonatkoznak, például 195/65 R15. Itt láthatjuk a gyártás dátumát és a származási helyet is. A tömlő nélküli, vagyis a tubeless abroncsokon a TL jelzés olvasható, az M+S hóra és sárra ajánlott, az AW All weather/4S pedig négy évszakos abroncs. Mielőtt választanánk, ellenőrizzük a méreteket, és csak ezután vásároljunk. Azt is nekünk kell eldöntenünk, hogy csak téli, csak nyári vagy esetleg négy évszakos változatot szeretnénk-e. Ha a külön téli, illetve nyári megoldás mellett döntünk, számoljunk a le- és felszerelés költségével. Ha egy drágább, de praktikus módot szeretnénk — hogy a szerelést mi is el tudjuk otthon végezni —, akkor a felnis abroncs a legjobb megoldás.

A négy évszakos gumik gyorsabban kopnak, mivel állandóan használatban vannak, tehát előbb kell cserélni őket. Hogy ennek mikor érkezett el az ideje, azt az esetleges vibrációról, különös zajról és az egy oldalba húzásról vesszük észre. Évente ellenőriztessük szakemberrel a gumi állapotát, és a garanciális időt ne lépjük át túlságosan. A levegőnyomást is állandóan ellenőrizzük, függetlenül attól, hogy hosszabb útra megyünk-e, vagy csak a városban autózunk, mert az üzemanyag-fogyasztás ettől a lényeges tényezőtől is nagymértékben függ. Az értéket szakembertől kérdezzük, mivel ez az esetleges terhelés mértéke is.

Az aquaplaning is egy veszélyes jelenség, hiszen a vízréteg vastagodásakor, amikor az abroncsokon található csatornák már nem tudják elvezetni a vizet, és a gumik nem érnek a talajhoz, az autó felúszik, és irányíthatatlanná válik. Ennek esélyét a megfelelő nyomással, illetve a tökéletes abroncsokkal valamelyest csökkenteni tudjuk. A sérülésektől próbáljuk óvni őket, mert akár használhatatlanná is válhatnak. A gyártók szinte állandóan új megoldásokat keresnek, melyekkel tökéletesebb lesz az abroncs. A nagyobbak közül íme néhány, mely már bizonyított: Bridgestone, Pirelli, Michelin, Firestone, Kleber, Matador, Continental, Goodyear, Barum, Fulda, és még sorolhatnánk.

Bármelyik abroncsot választjuk is, ügyeljünk a jelzésekre, mert az autógyárak megadják, hogy melyiket használhatjuk optimálisan, de persze el is térhetünk ettől. A szélesebb gumi nagyobb tapadást tesz lehetővé, viszont az üzemanyag-fogyasztásnál ez negatív tényezőnek számít. Döntsünk okosan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..