„A gimnázium nem zár be”
2015.09.25.
LXX. évf. 38. szám
„A gimnázium nem zár be”

A szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium sajtóközleménye

A gimnázium nem zár be.” Ezzel a mondattal kezdődött a tanév első, közös szülői értekezlete, ezt jelentette ki az igazgatónő szeptember 1-jén csaknem száz szülő és a tanári kar jelenlétében. Mindemellett a szülőket tájékoztatták azokról a nehézségekről, amelyekkel a gimnáziumnak ebben a tanévben szembe kell néznie. A Szerbia oktatási rendszerében folyó racionalizáció jegyében olyan leépítéseket hajtottak végre a gimnáziumban, amelyek az intézmény alapműködését veszélyeztetik. Az összesen három irodai alkalmazottból (titkár, könyvelő, igazgató) a továbbiakban kettőt fél munkaidővel foglalkoztatnak, ennek következtében elvégezhetetlenek a törvényben előírt munkák, feladatok. A számítógépes rendszert karbantartó szakember munkakörét is felszámolta az új szabályzat.

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium kisebbségi gimnázium, Szerbiában az egyetlen magyar nyelven működő nyelvi tehetséggondozó gimnázium. 2003-ban alakult meg azzal a céllal, hogy Szerbiában a magyar kisebbség számára is elérhetővé váljon az a tehetséggondozó oktatási forma, amelyet a Karlócai Gimnáziumban és a belgrádi Nyelvi Gimnáziumban a szerb anyanyelvű fiataloknak már létrehoztak. Működésének eddigi 12 évében az intézmény bizonyította életképességét, hiszen a 2003-ban induló 22 fős 1 tagozatát mára 216 fővel működő 11 tagozatra növelte. Eddig minden évben képes volt minden tagozatát megfelelő létszámmal elindítani. A tanulók kimagasló eredményeket érnek el mind a hazai, mind a külföldi megmérettetéseken. Bejutási arányuk az egyetemekre 94%, és ebből 70%-uk ösztöndíjas. Ebben a tizenkét évben számos fontos rendezvény és esemény helyszíne volt a gimnázium. 2005-ben a Tartományi Oktatásügyi Titkárság kiemelt jelentőségű intézménnyé nyilvánította, a Magyar Nemzeti Tanács pedig alapítói jogokkal felruházott szervezetként támogatja, és figyelemmel kíséri a működését.

Az iskola dolgozóinak meggyőződése, hogy a gimnázium minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy itt, Szerbiában a körülményeink ellenére egy kimagasló színvonalú magyar kisebbségi oktatási intézmény működhessen. A gimnáziumban egész Vajdaság területéről érkezett diákok tanulnak. Célunk, hogy oktatásunk színvonala európai legyen itt, Vajdaságban, a magyar fiataloknak.

A tehetséggondozó mint oktatási forma és a kisebbségi gimnáziumi státusz eleve hátrány a jelenlegi előírásokat tekintve. A gimnázium minden illetékes fórumot idejében értesített a felmerülő gondokról: a Tartományi Oktatásügyi Titkárságot, a Zombori Tanfelügyeletet (Školska uprava), a Magyar Nemzeti Tanácsot, a szabadkai Városi Tanács oktatási megbízottját, Szabadka polgármesterét, a Vajdasági Magyar Szövetség részéről Vicsek Annamáriát, a Parlament Oktatási és Tudományügyi Bizottságának tagját, a magyar főkonzulátust és a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságot. A belgrádi oktatási minisztérium kivételével minden illetékes elismerte a kérés és a probléma jogosságát. Vicsek Annamária az oktatási miniszterrel személyesen beszélt a gimnázium érdekében, de a tárgyalások eddig nem voltak eredményesek, a munkahelyeket leépítették.

A gimnázium mindennek ellenére nem adja fel. Továbbra is ragaszkodunk a munkánkhoz, tanulóinkhoz. Tizenkét tagozattal az iroda már visszaszerezhet két munkahelyet, és ennek a folyamatnak az elindítására a jövő tanévben lehetőségünk nyílik. Addig is megragadunk minden pályázati lehetőséget, amely működtetési támogatásra irányul, a tanáraink önkéntes irodaügyeletet és rendszergazdai feladatokat vállalnak, a szülőknek pedig köszönjük a donációkat, melyekkel a gimnáziumot támogatják.

A fenti nyilatkozatot megerősítette a gimnázium tantestülete, a szülői tanácsa, valamint az iskolaszék is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Közlemény rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..