home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
A gazdaság jövője — A jövő gazdasága 
2022.08.28.
LXXVII. évf. 34. szám
A gazdaság jövője — A jövő gazdasága 

Ezzel a címmel szervezte meg háromnapos szakmai táborát a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság (VMKT) Magyarkanizsán. A rendezvényre hetvenkét fiatal érkezett — középiskolások, egyetemisták, pályakezdők — egész Vajdaságból, valamint Erdélyből is.

Ralbovszki Gyetvai Tímea, a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság elnöke elmondta, második alkalommal rendezik meg a tábort. Ezzel az eseménnyel és a már évek óta működő ösztöndíjprogramjukkal a fiatalok felé szeretnének nyitni. 

— A táborunknak mindig próbálunk aktuális témát, egy vezérfonalat meghatározni. Megnézzük, szakemberileg és gyakorlati oktatóként is, kik azok, akik olyan ismereteket adhatnak át, amelyek hasznosíthatóak. Szeretnénk a fiatalokat arra ösztönözni, hogy itthon tanuljanak, s a megszerzett tudást később itthon kamatoztassák — hangsúlyozta Ralbovszki Gyetvai Tímea.

Az előadók között volt Kun Zoltán teljesítménymentor, dr. Kőműves Zsolt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense és a Baka József Szakkollégium vezetője, dr. Szigeti Orsolya, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, Lulić Emil, az MNT Hivatalának vezetője, Gubás Tímea marketingstratégiai tanácsadó, Nógrádi György közgazdász, egyetemi tanár.

A rendezvényre ellátogatott Pásztor István, a VMSZ elnöke is, aki a jelen kihívásairól értekezett.

Újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, a fennálló válságos helyzetben sikerül-e megőrizni az elmúlt évek gazdasági eredményeit, illetve a gazdaságfejlesztési programot.

— Ez a gazdaságfejlesztési program elsősorban annak köszönhetően tudott megvalósulni, hogy jelentős anyaországi kormányzati támogatást kaptunk, amiből működtetni tudtuk. Most arra kell törekednünk, hogy fönnmaradjon a már létrejött rendszer. Ebben a pillanatban nem tartom reálisnak, hogy az előttünk lévő időszakban jelentős fejlesztések valósuljanak meg. Ami fontos lenne, hogy a megszületett döntések mögött ott legyen az a pénz, amiből azok realizálhatóak. Tavaly decemberben a Prosperitati Alapítvány kuratóriuma a nagyléptékű szolgáltatóipari, illetve földolgozóipari fejlesztések támogatásáról döntött. Emögött mintegy 19 milliárd forintnyi támogatás van, de ennek az összegnek a folyósítása még nem történt meg.

Azt remélem, hogy az idei évben vagy a jövő év elején kisebb léptékű fejlesztésekre vagy pályázatokra lesz lehetőség. Szerintem ezt az időszakot, ami most ránk tört, a szárazság, az árak elszabadulása és az infláció miatt is túl kell élnünk, és utána tudunk fejleszteni.

Arra a kérdésre, hogy hatékonyan itt tudják-e tartani a fiatalokat Vajdaságban, a VMSZ elnöke a következőket válaszolta:

— Nem gondolom, hogy kellőképpen hatékonyan, de azon dolgozunk, hogy ez a hatékonyság nagyobb legyen. És ehhez nemcsak a politikának kell hozzáraknia a magáét, hanem a családoknak, az iskoláknak, a tanároknak is, egyszóval mindenkinek. Meg kell változtatni azt az évtizedekkel ezelőtt kialakult, és lehet, hogy akkor megalapozott meggyőződést, hogy a mi szülőföldünk egy élhetetlen közeg. Szerintem ez nem igaz. Sem az iskoláink, sem az egyetemeink nem alacsonyabb színvonalúak, mint máshol, és az érvényesülési lehetőségük a fiataloknak legalább akkora, ha itt fejezik be az egyetemet, mint máshol.

A Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság magyarkanizsai szakmai tábora a hétvégén vetélkedővel zárult.

(Összeállításunk Magyarkanizsa Önkormányzatának Sajtóközleménye és Németh Ernő újságíró hanganyagai alapján készült.)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..