home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A frissítő szódavíz
Kartali Róbert
2020.05.24.
LXXV. évf. 21. szám
A frissítő szódavíz

Újra kezd élénkülni a szódafogyasztás, sőt reneszánszát éli a mára hungarikummá vált szódavíz. Igaz, amikor elterjedtek az olcsó ásványvizek, jelentősen csökkent a népszerűsége, de újra egyre közkedveltebbé válik a vásárlók körében. Nem véletlenül, hiszen a szódavíz kiváló szomjoltó, jó hatással van az emésztésre, és nem mellesleg igazi fröccsadalék. Az ásványvizekkel szemben pedig a szódát visszaváltható üvegekbe töltik, így a kiürült palackok sem szennyezik a környezetet. Cipekedni sem kell, hiszen házhoz hozzák. Tehát, ha csupán összehasonlítani szeretnénk, akkor itt pontot is tehetnénk a történet végére, a fenti érvelésekkel ugyanis a szóda rögtön mattot adott a szénsavas ásványvíznek. Toldi Rudolf, a szabadkai Click Soda tulajdonosa avatott be bennünket a szódavízkészítés rejtelmeibe.

A kupuszinai származású, fiatal vállalkozó egy rövid ideig külföldön élt, majd miután visszaköltözött Vajdaságba, egy tikkasztó nyári napon Szabadkán tartózkodva szódát szeretett volna inni, de nem tudott hol hozzájutni. Ezen felbuzdulva elkezdett kutakodni, hogy hol lehetne szódát vásárolni, de nem talált. Akkor született meg a gondolat, hogy ha lenne kínálat, akkor talán igény is lenne rá — kezdte cégalapítási történetét Rudolf, aki egy mondat erejéig gyerekkorából is felidézett egy emléket, akkoriban ugyanis hozzájuk is mindig házhoz jött a szódás.

— Az elhatározás után kapcsolatba léptem egy zentai barátommal, aki néhány évvel előttem indította meg szódás vállalkozását Zentán. Hasznos tanácsokkal látott el, és meggyőzött arról, hogy érdemes lenne szódavíz-forgalmazással foglalkozni. Ez 2016-ban történt, és a következő év tavaszán már el is kezdtem a szódát gyártani és házhoz szállítani Szabadkán. A szódavízgyártó gépet Magyarországon vásároltam meg, a szódásüvegek fejét Budapestről, az üvegek alsó részét egy Belgrád melletti faluból, a rekeszeket pedig Zlatibor környékéről szereztem be. A szódásüvegek arculatát a menyasszonyom tervezte. Miután minden szükséges eszköz megvolt, és megkaptuk a megfelelő engedélyeket, megkezdődött a gyártás, ekkor pedig a vásárlók számának gyarapítására összpontosítottunk. A terméket alacsony áron forgalmazzuk, ezért sokat kell belőle eladni, hogy hasznot is termeljünk. Szerencsére elég korán szükség mutatkozott egy alkalmazottra, így a kezdet után egy-két hónappal már ketten hordtuk házhoz a szódát, és már nemcsak Szabadkán, hanem a környékbeli településekre is szállítunk. Rögtön az elején két autóra lett szükségünk, már az első évben 380 családhoz szállítottunk ki, most pedig, a cég fennállásának harmadik évében mintegy 1000 vásárlónak szállítunk hetente.

* Hogyan készül a szódavíz?

— A szódavíz első és legfontosabb alapanyaga a víz. Mi a szódát szűrt vízből gyártjuk, vagyis tisztítjuk a vizet, kiöljük a baktériumokat és kivonjuk a káros anyagokat belőle. Ez egy bevizsgált, ivóvíz-minőségű víz, és ehhez adjuk hozzá a szén-dioxidot. A palackozás nyomás alatt történik, és a szóda zárt rendszerben van, így nem tud kiszellőzni, mint az ásványvíz, és folyamatosan tartja az erejét. A házhoz szállítás pedig egy összetett logisztikai feladat. A kiszállítást munkanapokon végezzük, ezért a várost öt részre osztottuk fel, mindennap másikba szállítunk. Eddig két autóval kézbesítettünk, viszont a Prosperitati pályázatának köszönhetően a cég egy harmadik autóval is bővült, így a házhozszállítási feladatokat gyorsabban el tudjuk végezni.

Környezettudatos ital a szódavíz

— Az ásványvíz és a szódavíz között csupán annyi a párhuzam, hogy mindkét víz buborékos. Az ásványvízzel szemben a szóda nem tartalmaz ásványi anyagokat, ez kiváltképp fontos a fröccsfogyasztóknak, hiszen az ásványi anyagok megváltoztathatják a bor ízét. A szódavíz újratölthető palackokban van forgalmazva, míg az ásványvíznél a csomagolás egyszer használatos műanyag. A mi palackjaink pedig akár kétszázszor is újratölthetőek. Működésünk során, és persze vásárlóinknak köszönhetően, akik az ásványvíz helyett a szódát választották, több kamionra való műanyag flakonnal is kevesebb került a szemétbe. A szódavízfogyasztással tehát az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

* Milyenek a szódavízfogyasztási szokások?

— Télen értelemszerűen kevesebb fogy, de most, a szép idő közeledtével az emberek ismét egyre nagyobb mennyiségben vásárolnak. A szódát nem csupán magában lehet inni, kávézókban különféle koktélok elkészítéséhez is használják, de sűrű szörpökkel, például bodzával keverve is nagyon finom, a jó fröccsnek pedig kulcsfontosságú alapanyaga. Vannak olyan vásárlóink, akik kizárólag a fröccshöz veszik a szódát. A fröccsfogyasztásnak külön kultusza van, ez talán egy önálló fejezetet is megérdemelne.

* Hogyan érintette a vállalkozást a rendkívüli helyzet?

— Valamivel több ember vásárolt szódát, hiszen otthon kellett lenni, viszont elmaradtak a kávéházak és az éttermek megrendelései. Vannak vendéglátóipari egységek, melyek a vásárlóink — főleg a halételeket kínáló éttermekben fogyasztják nagy mennyiségben a fröccsöt —, ezek most kiestek, viszont a megrendelői körünk magánszemélyekkel gyarapodott, így el lehet mondani, hogy ebben az időszakban nem csökkent az elfogyasztott szódavíz mennyisége. A rendkívüli helyzet feloldása után azonban az éttermek is újra elkezdtek rendelni. Egyébként a házhoz szállításon túl hamarosan a boltok polcain is szeretnénk megjelenni, de ehhez még meg kell teremteni a szükséges feltételeket.

* Mit kell tennie annak, aki szódavizet akar vásárolni?

— A Click Soda megtalálható a közösségi oldalakon, illetve telefonon is lehet rendelni. Az üvegekért nem kell külön fizetni, és kauciós díj sincs. Hetente egyszer szállítunk. A várost és környékét öt részre osztottuk fel, minden munkanapon más és más részt fedünk le, így az határozza meg a szállítás napját, hogy melyik városrészben él a megrendelő. Egyébként a házhoz szállítás télen-nyáron működik, így a megrendelőink soha nem maradnak szódavíz nélkül.

A szódások régen lovas kocsival vitték a szódát, és ha a ló megcsökönyösödött, rendre kellett utasítani. Innen ered a mondás, hogy veri, mint szódás a lovát. A szódásnak a jó ló nagy érték volt, annál is inkább, mert szinte minden háznál megkínálták fröccsel, ha pedig többet ivott a kelleténél, a lova egyedül is hazatalált a szekérrel. A lovas kocsik lassan eltűntek az utcákról, ezzel együtt a szódások száma is jelentősen megcsappant. Ma ezt a szakmát régi mesterségként tartják számon, remélhetőleg egyre nagyobb teret fog hódítani a szikvíz, melynek fogyasztása nem csupán az egészségünkre, de a környezetünkre is pozitív hatással van.

 

A szódavíz hungarikum

2013-ban a szikvíz bekerült a Magyar Értéktárba. Megnevezésének valójában egy tárgyi tévedés az alapja: a szódavíz készítéséhez felhasznált szénsavat tévesen azonosították a sziksóval. Magyarországon a különlegességnek számító szénsavas szódavizet, orvosok biztatására — mint a baktériumok szaporodását gátló, szén-dioxid-alapú folyadékot — Jedlik Ányos, a természetbúvár bencés szerzetes készítette először 1826-ban, és az első szikvízgyártó üzemet is ő hozta létre 1841-ben Pest-Budán. A polgárosodó társadalom éttermeiben, kocsmáiban, cukrászataiban hamarosan elterjedt a szódavíz. A tiszta bor helyett az üdítő hosszúlépés, a kisfröccs, a nagyfröccs, az édes cukrászsütemények mellé pedig a szódavíz volt a legjobb szomjoltó. A XIX. század végén még a millenniumi ünnepségek pompájában is helyet kapott a szódavíz mint a kor újdonsága.(Forrás: www.hungarikum.hu/szikviz)


Fröccskalauz

A fröccs megnevezése

bor (dl)

szóda (dl)

Kisfröccs

1

1

Hosszúlépés

1

2

Nagyfröccs

2

1

Ady-fröccs

2

2

Kisházmester/sportfröccs

1

4

Házmester

3

2

Viceházmester

2

3

Bakteranyós

2,5

2,5

Háziúr

4

1

Alpolgármester

4

6

Polgármester

6

4

Avasi fröccs

7

3

Krúdy-fröccs

9

1

Sóherfröccs

1

9

Maflás

5

5

Puskás-fröccs

6

3

Csatos

10

5

Lámpás

15

5

Kőműves

25

5


Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..