home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
A fotózás szerelmese
Rencsényi Elvira
2013.07.17.
LXVIII. évf. 29. szám
A fotózás szerelmese

Az ember alapjában véve bizakodó és gyakorlatias. Ezek a tulajdonságok segíthetnek neki abban, hogy az ínséges időkben feltalálja magát, s megkönnyítse a családja és a saját sorsát. Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik — noha nincs állandó munkájuk, vagy éppen keveset keresnek — ismerik a boldogulás titkát, és ennek köszönhetően nemcsak hogy talpon tudnak maradni, hanem jó irányba is mozdul el az életük.

A munkanélküli fényképész

A szabadkai Sever villanymotorgyárban eltöltött huszonnégy szolgálati év után 2002-ben maradt munka nélkül. Nem nős, nem is volt az soha. Beteg édesanyjával él egy háztartásban. Kell a pénz gyógyszerekre, élelemre, tüzelőre...
Kenderesi Vilmost sokan ismerik nemcsak Szabadkán, hanem a környező településeken, falvakban is. Vidámságával, kedvességével és segítőkészségével mindenkit levesz a lábáról. Két nagy szenvedélye van: a fényképezés és az olvasás.
— Amikor munka nélkül maradtam, eldöntöttem: hozzáfogok valami olyasmihez, ami amellett, hogy szórakoztat — még jövedelmező is — kezd bele a történetébe. — Régi szerelmem a fotózás, hát alaposabban elkezdtem művelni ezt a mesterséget. Egy ma már igen csekély képességűnek tartott fényképezőgéppel kezdtem el ezt a munkát, de egy idő után már meg tudtam venni magamnak egy jobb masinát. Eleinte csak családi rendezvényeket fényképeztem, esetleg osztálytalálkozókat, de ma már szinte nem múlhat el esemény — művelődési vagy akár politikai —, hogy ne az első sorból igyekezzem megörökíteni a jelentősebb pillanatokat.

Az egyetlen jövedelem

— A legbüszkébb arra vagyok, hogy 2010-ben Orbán Viktor, a FIDESZ elnöke személyesen hívott meg Budapestre, hogy fényképezzem a választási kampányát. Természetesen ott voltam, és megörökítettem mindent, amit csak lehetett. Ez egy életre szóló élmény volt számomra, de egyben nagy kihívás is.
Vili bácsi fotóit időről időre lapunk is közli. Olyan eseményeken van jelen, amelyek képes beszámolója sokakat érdekel.
— Ez a munka sok szaladgálással, utazgatással jár, de én örömmel csinálom. Szeretek az emberek között lenni, jólesik új ismeretségeket kötni. Arról nem is beszélve, hogy a fotókat el tudom adni, így a fényképezés az egyetlen jövedelmem. Ebből tartom el az édesanyámat és önmagamat. De nem panaszkodom, örülök, hogy találtam egy olyan elfoglaltságot, amit szeretetettel végzek, és még jövedelmező is.

Nyugdíjasok között

A szabadkai Peščara helyi közösség nyugdíjasai igen aktív társadalmi életet élnek. Háromhavonta megünneplik társaik születésnapját, közben járják szinte egész Vajdaságot, más helységbeli nyugdíjas-egyesületekkel ismerkednek, szórakoznak. Vili bácsit mindannyiszor magukkal viszik.
— Én vagyok az egyetlen és kizárólagos fényképészük — mondja nevetve. — Nagyon jól megértjük egymást, én fényképezek a rendezvényeiken, időnként kamerával felvételezek is, mindeközben jól szórakozunk. Mindenkinek megfelel így, én pedig boldog vagyok, hogy közéjük tartozhatok.

Saját könyvtár és gyűjtemény

Vilmosnak egy 150 darabból álló fényképezőgép-gyűjteménye van. Régóta gyűjti ezeket a csodálatos masinákat, otthonában külön kiemelt helyet foglalnak el.
— Számomra ezek a gépek igazi kincsek! Nagyon büszke vagyok a gyűjteményemre. Pontosan tudom mindegyikről, hogy melyik évben, hol gyártották. Olvasni is nagyon szeretek, 2900 kötetből álló könyvtáram van. Televíziót ritkán nézek, helyette inkább a könyveket bújom. Igaz, nem sok időm marad erre, de amikor tehetem, a könyveim között pihenek meg. És természetesen igyekszem továbbra is ott lenni minden jeles eseményen, és hódolni a szenvedélyemnek, a fotózásnak — zárta a beszélgetést Kenderesi Vilmos.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..