home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A folyó, mely összeköt bennünket
Tóth Lívia
2022.11.24.
LXXVII. évf. 47. szám
A folyó, mely összeköt bennünket

A Zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Élő archívumok — Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű projektuma (rövidítve LIVES 2), mely az Interreg—IPA CBC Magyarország—Szerbia program keretében valósult meg 2021 augusztusa és 2022 novembere között, november 17-én zárókonferenciával fejeződött be.

A program célja volt feltárni és összegyűjteni a kulturális örökség azon elemeit, amelyek az országhatár mindkét oldalán azonos gyökerekkel bírnak, és összekötik a résztvevőket. Fő feladatként a XIX. és a XX. század fordulóján élő ember természetközeli életmódjának a feltérképezése fogalmazódott meg, különös tekintettel az ártéri gazdálkodásra, a hagyományos halászatra, a fakitermelésre és a hajóépítésre. A kezdeményezés annak az Élő archívumok — A közös kulturális örökség ereklyéi elnevezésű tervezetnek a folytatása volt, amelyet a két intézmény 2018 és 2020 között realizált.


A Zentai Történelmi Levéltár felvételei

Az együttműködésnek köszönhetően a közös kulturális örökségről az elérhető információk mennyisége jelentős mértékben növekszik, a részt vevő intézmények tevékenységi köre színesebbé válik, új kiadványok jelentek meg, a táborokkal és a pályázatokkal pedig a fiatalok körében is népszerűsítették a történelmi, néprajzi, helytörténeti kutatásokat, illetve bővítették a diákoknak a tárgyalt időszakra vonatkozó tudását.

Fodor István, a zentai levéltár igazgatója elmondta, három újabb könyvet adtak ki, melyekkel immár hét kötetet számlál az Élő archívumok sorozat. Egy év alatt több mint húsz rendezvényt — tematikus és nyílt napokat, gyerekfoglalkozásokat, nyári táborokat — szerveztek, melyekkel összesen mintegy 2000 résztvevőt, főként fiatalokat, gyerekeket szólítottak meg.

A záróeseményen beszámoltak a projektum során megvalósított eredményekről, valamint bemutatták a Tisza — a folyó, ami összeköt bennünket című, magyar és szerb nyelvű tanulmánykötetet.

A rendezvény kezdetén Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark (ÓNTE) ügyvezető igazgatója, valamint Fodor István, a levéltár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. A konferencia első részében Simon András, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének tanszékvezetője Néprajzi kutatások az Alsó-Tisza mentén a XIX—XX. században, Mód László, az SZTE Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének munkatársa Ártéri gyümölcsösök az Alsó-Tisza mentén, Gál László, az ÓNTE néprajzkutatója Fejezetek a halászat dél-alföldi történetéből, míg Molnár Tibor, a zentai levéltár főlevéltárosa Zentai hidak címmel tartott előadást.

A tanácskozás második felében Turda Gábor és Pataki Andor, az ÓNTE munkatársai a projektum ópusztaszeri eredményeit ismertették, míg a zentai történésekről Szűgyi Ferenc, a Zentai Történelmi Levéltár levéltárosa számolt be. Emellett megnyílt a projektumhoz kapcsolódó vándorkiállítás is.

Az Élő archívumok — Emlékezzünk a múltra a közös jövőért elnevezésű, határokon átívelő együttműködési program teljes költségvetése 202 000 euró volt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..