home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
A folyamatosan fejlődő egyesület
Tóth Tibor
2022.09.23.
LXXVII. évf. 38. szám
A folyamatosan fejlődő egyesület

Az íjászat nem tartozik a legismertebb sportágak közé. Az országban 40 íjászklub működik, melyek egyike a szabadkai Veterán Paraíjász-egyesület, ahol több korosztályban, összesen 25-en űzik ezt a sportágat. A szabadkai Pataki Zoltán versenyzőként és edzőként is azon fáradozik, hogy minél több fiatalt beavasson az íjászat rejtelmeibe, és a sportág egyre szélesebb körben mind népszerűbbé váljon.

Sportpályafutását kézilabdával kezdte, az általános és a középiskolai csapatnak is oszlopos tagja volt, majd több év sportmentes élet után 2011-ben megismerkedett az íjászattal. Kereste a lehetőséget, hol próbálhatná ki a sportágat, mígnem rátalált az Artemisz Íjászklubra. Az íjak vásárlásához akkor még engedélyre volt szükség, így elvégezte az erre vonatkozó tanfolyamot, majd a megfelelő bizonylattal felkereste a belügyi szerveket, melyek jóváhagyták a kérelmét, és 2011 végén megvásárolhatta első íját.


Pataki Zoltán az érmek, serlegek között

— Olimpiai íjjal kezdtem lőni, de csakhamar rájöttem, hogy edző hiányában semmit sem érek el ezzel a technikai képzettséget igénylő kategóriával. Első versenyemen, 2012 februárjában, még olimpiai íjjal lőttem, és akkor döntöttem el, hogy vásárolok egy csigás íjat, és azzal versenyzem tovább — mondta Pataki Zoltán.

A sportágban három kategóriában folynak a küzdelmek, ezek pedig a pálya-, a 3D- és a terepíjászat. Az olimpiai játékok műsorán szereplő pályaíjászatban meghatározott számú vesszőt kell kilőni a céltáblára, a 3D-s íjászat gumiállatokat vesz célba, a terepíjászat pedig hasonlít a pályaíjászathoz azzal a különbséggel, hogy itt a célokat különböző távolságokra helyezik ki. A sportágat fel lehet még osztani irányzékos és irányzék nélküli kategóriára, de van egy hagyományos ága is, az örömíjászat, mely nem a Szerb Íjászszövetség keretében fejti ki tevékenységét. A pályaíjászat terem- és szabadtéri íjászatra osztható fel. A teremíjászat alkalmával a versenyzők a csigás íjjal 18 méter távolságról úgynevezett szemaforokba lőnek, melynek legkisebb, 10 pontot érő átmérője mindössze 2 centiméter. Az íjász az első és a második körben is tízszer három lövést ad le, az elért pontok összeadódnak, és ez alapján hirdetnek eredményt. Az országos bajnokságon először a selejtezőket bonyolítják le, majd piramisrendszerben folytatódik a versengés, azaz a legjobb eredményt elérő versenyző a legkevesebb pontot szerzővel mérkőzik, és így tovább. A szabadtéri íjászatban a csigás íjászok 50 méterről lőnek a 40 centiméteres lőlapra. Egy-egy verseny menete olyan, mint a teremíjászaté.


A Veterán Paraíjász-egyesület néhány tagja, Pataki Zoltán balról a negyedik, Veselin Uzelac balról a harmadik (Fotó forrása Facebook/Pataki Zoltán)

A Veterán Paraíjász-egyesület 2011-beli megalakulásakor mozgássérült íjászokkal foglalkozott, de már több éve bárki csatlakozhat, aki kedvet érez hozzá. Az egyesület folyamatosan fejlődik, és a tavalyi ranglistán már felkapaszkodott a 3. helyre.

Zoltán terep- és 3D-íjászatban is többszörös országos bajnok, számtalan magyarországi viadalon is diadalmaskodott, valamint rangos nemzetközi versenyeken is íjat ragadott.

— Néhány éve részt vettem a szlovéniai terepíjász-Európa-bajnokságon, ahol azzal szembesültem, hogy világviszonylatban sehol sem tartunk. Hegyes-völgyes-dombos pályával találkoztunk, melyen minden lehetséges trükköt kihasználtak. Árnyékból lőttünk a nap felé, nap felől árnyékba, szóval számunkra szokatlan körülményekkel találtuk szembe magunkat. Az elmúlt évben három 3D-s versenyt nyertem Szerbiában, így kijutottam a kontinenstornára, ott pedig a szerbiai íjászok között a legjobbnak bizonyultam, ami a 32. helyre volt elég mind az 50 versenyzőt figyelembe véve. Az első húsz helyezett között 10 pont különbség sem volt, kiváló eredmény eléréséhez 95 és 100 százalék között kellett teljesíteni. A pályaíjászat nem tartozik a kedvenceim közé, túl statikus számomra, és csak akkor érhető el jó eredmény, ha naponta legalább 3-4 órát edzel, illetve legalább 150-200 vesszőt kilősz. Az utóbbi három hónapban semennyit sem gyakoroltam, Varjú Deján csapattársam viszont igen, és a maximális 720-ból már 690 pont körüli teljesítményre képes — mondta Zoltán, aki Szerbiában egyike a huszonkét, C-licencet szerzett edzőnek.


Versenyen (Fotó forrása Facebook/Pataki Zoltán)

A közelmúltban edzőként és kísérőként Rómában a paraíjász-Európa-bajnokságon vett részt, ahol a Veterán Paraíjász-egyesület elnökét és versenyzőjét, Veselin Uzelacot segítette. Uzelac a selejtezőben 686 pontot lőtt, és a 8. helyen jutott tovább az egyenes kieséses szakaszba.

— A tizenhat közé jutásért nagy fölénnyel, 10 ponttal verte ellenfelét a tikkasztó kánikulában. A nyolc közé jutásért vívott csatát jól kezdte, miután az első, a második és a harmadik körben is két 10-est és egy 9-est lőtt, majd lengyel ellenfelével szemben kétkörös előnyre tett szert. A negyedik körben három 9-est lőtt, ellenfele két 10-est és egy 9-est, amivel pontban beérte a mi íjászunkat. Az utolsó körben mindketten két 10-est és egy 9-est lőttek, ilyenkor pedig egy lövés, az úgynevezett aranynyíl dönti el a továbbjutó kérdését. A lengyel 9-est lőtt, 5 mm-re a 10-estől. Uzelac kihúzta és egyre csak tartotta az íjat. Végül 24 másodperc elteltével lőtte ki a vesszőt, mely a 9-est találta el, 1,5 centiméterre a 10-estől, így nem került a legjobb nyolc közé. Lövéskor 6 és 12 másodperc közötti az az időkeret, amikor tanácsos ellőni a nyilat, mert később már az erő és az összpontosítási képesség is rohamosan fogy — eleveníti fel az Eb történéseit, hozzátéve, hogy a jövő évi csehországi világbajnokságig kijavítják a hibákat.

Már több éve kiváló kapcsolatot ápol a szegedi Banda Tiborral, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitányával, aki nemcsak a szabadkai, hanem a temerini klubot is segíti tudásával, tapasztalatával.

— Tiborral Veselin ügyében is értekeztünk. A mi versenyzőnk a kihúzott íjat lentről felfelé emeli, viszont jobb lenne, ha fentről lefelé engedné, majd a cél közepéhez érve megtartaná, hogy ne süllyedjen tovább. Ezt a szokást, gyakorlatot meg kellene változtatni, és akkor jobb eredményeket várhatnánk — mondta, majd tanítványairól érdeklődve kiemelte, hogy az országos terembajnokságon Tóth Kiss Bence, riválisait 50-60 ponttal megelőzve, a pionírok között az 1. helyet szerezte meg, a fiatalabb pionír korosztályba tartozó Tóth Hunor még nagyobb fölénnyel lett országos bajnok, a pionír korosztályban versenyző Siplika Réka pedig kiváló teljesítménnyel a 4. helyen végzett.

A Veterán Paraíjász-egyesület szervezésében hamarosan Nagyfényen tartják meg az országos felnőttbajnokságot, ahol csapatban a csigás íjjal lövők között a cél az országos bajnoki cím megszerzése, melyre a Pataki—Uzelac—Varjú-hármasnak igencsak nagy esélye van. Zoltán a nagy visszatérést a következő évre tervezi. Szeretne kijutni egy 3D-s vagy terepvilág- és -Európa-bajnokságra, valamint a hazai és a magyarországi versenyeken is gyakrabban részt venne. Emellett természetesen továbbra is egyengetné a fiatal tehetségek útját.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..