home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
A folyamatos munka eredménye
Tóth Tibor
2014.12.03.
LXIX. évf. 49. szám
A folyamatos munka eredménye

Évről évre egyre kiválóbb eredményeket érnek el. 2009-ben még csak a 20. helyen végeztek az év csapata választáson Zentán, majd a lépcsőzetesen felépített munka eredményeként tavaly már a 2. helyet érdemelték ki. Az idén az országos bajnokságról a három ezüstön és a két bronzon kívül öt aranyat, Vajdaság nyílt bajnokságáról pedig két aranyat, három ezüstöt és hat bronzot hoztak haza.

Öten részt vettek a válogatott edzőtáborában, hárman pedig a címeres mezt is felhúzhatták az Olimpiai Reménységek Fesztiválján.

A fent említett eredmények a zentai Tiszavirág Kajakklub nevéhez fűződnek. Az idény a Surčinban megtartott ergométeres országos bajnoksággal kezdődött, ahol hét érem a mérleg, majd a hosszútávú, 5 km-es országos bajnoksággal folytatódott, melyen Fenyvesi Janka aranyérmet szerzett. A szerbiai kupaversenyen, mely egyúttal válogató is volt, nyolc érem a zentai termés, a vajdasági nyílt bajnokságon tizenegyszer állhattak fel a dobogóra, a minikajak-tartományibajnokságon két érmet szereztek, az országoson pedig egy ezüstöt. A Tiszavirág kajakozói a szeptemberben megtartott felnőtt-országosbajnokságon öt aranyat, három ezüstöt és két bronzot nyertek. A dobogó legfelső fokára Fenyvesi Janka és Fenyvesi Abigél (serdülő és junior K-2, 1000 méter), az 500 méteren induló Fenyvesi, Fenyvesi, Subotić Barbara, Barta Éva összetételű serdülőegység, az ob előtt egy hónappal összeültetett Vartus Árpád—Fenyvesi Ákos-duó (junior K-2, 500) és az 1000 méteren rajthoz álló Barta Bence, Fenyvesi, Vartus, Kecskés Balázs alkotta junior K-4-es egység állhatott.

— Nagyon mozgalmas és nehéz idény van mögöttünk — kezdte a beszélgetést a zentai kajakozók sikerkovácsa, Fehér Csaba vezetőedző. — Magasra tettem a lécet, amikor azt mondtam, hogy a mennyiségen kívül a minőségre még nagyobb hangsúlyt helyezünk. Végül e kettő ötvözeteként alakultak ki az idei kiváló eredmények. A versenyzőket igyekeztem csúcsformába hozni az országos bajnokságra, melyen az idén a tavalyinál is sikeresebben szerepeltünk. Borzasztóan erős már a mezőny. Ahogyan születnek a nemzetközi felnőtteredmények, úgy fejlődik az utánpótlás. A minikajak-országosbajnokságon 330 részvevő volt, a nagykajak-országoson több mint 500. Egy kajaknégyest összeállítani nem egyszerű, hiszen négy hasonló típusú versenyző kell a hajóba, az országoson viszont junior és felnőtt korosztályban tizennyolc egység nevezett. A döntőbe kerülést kemény selejtezőkön kellett kivívniuk a versenyzőknek. Betegség miatt csupán Benedek-Ružičić Dalma nem vett részt az országoson, a többi világversenyen érmes szerbiai versenyző mind rajthoz állt. A gyerekeknek nagyon nagy élmény volt, hogy élőben is látták azokat a versenyzőket, akiket korábban csak a televízióból ismertek. Az országos bajnokságon a tíz érmen kívül számtalan negyedik, ötödik és hatodik helyet szereztünk, melyek szintén értékesek, hiszen a negyedik helyen célba érő versenyző is könnyedén beférhet a válogatott négyesbe.

A válogatott edzőtáborába öt zentai kajakozót hívott a szövetségi kapitány: a juniorkorú Vartus Árpádot, a pionírkorú Barta Évát, a serdülőkorú Fenyvesi Jankát és Abigélt, valamint Kecskés Balázst. Az utóbbi három válogatott színekben jelen volt a szlovákiai Pöstyénben, a harminchét ország részvételével megtartott Olimpiai Reménységek Fesztiválján. Janka és Abigél K-2, 500 méteren indult, és egy hellyel maradt le a döntőről, míg Kecskés a 11. helyen zárta a mini-világbajnokságot.

A minikajak egyre nagyobb figyelmet követel

Az idén nagy hangsúlyt helyeztek a minikajak kategóriára, aminek meg is lett az eredménye, hiszen Vajdaság nyílt bajnokságán Kecskés Rozi bronzot, Gere Kata ezüstöt szerzett, amit utóbbi az országos bajnokságon is megismételt.

— Gere még csak kilencesztendős, azaz nulladik éves minikajakos, és már a tízévesek között versenyez. Kiváló adottságokkal van megáldva, fiatal kora ellenére nagyon felnőttesen küzd. Ezer métert teljesít anélkül, hogy valaki megmondaná neki, hogyan építse fel a futamot. Tudja, hogyan kell elkezdeni a futamot, haladni, mikor kell indítani a hajrát. Elképesztő, hogy minikajakban mekkora tülekedés van egy-egy futamban. Egy korosztályban 50-60 versenyző is indul, így mindenki, aki az első tízben végzett, az élmezőnyhöz tartozik. Egyesületünkben több mint húsz minikajakos edz rendszeresen, rajtuk kívül a különböző korosztályokban is legalább ennyien vagyunk, úgyhogy versenyzőink száma negyvenre tehető. Itt vannak még a szabadidős sportolók is, de az ő számukat nem tudom, nagyon sokan vannak — mondta a vezetőedző.

A Tiszavirág, a palánkai után az ország második kajakklubja aszerint, hogy hány versenyzőt adott a válogatott edzőtáborába. A nemzetközi futamok vonatkozásában az idei év a tapasztalatszerzésről szólt, a zentai kajakozók azonban jövőre döntős, sőt akár dobogós helyeket is szerezhetnek.

Az egyesület az önkormányzattól kapott pénzen kívül különféle támogatásokhoz igyekszik hozzájutni, illetve rengeteget számít a szülői háttér is. A klub titkára, Barta Zsolt bekerült a Vajdasági Kajak-kenu Szövetség elnökségébe, és ő is megpróbál minél többet tenni a zentai klub érdekében.

— A vajdasági szövetség sporteszközök beszerzésére kapott pénzt, melyet a klubok között osztanak szét. A mi részünkből egy minikajaknégyest szeretnénk vásárolni. Két-három nagy, páros kajakra is szükségünk van, mivel a legtöbb hajónk már elhasználódott. Az országos bajnokságot Janka és Abigél a bezdáni klubtól kölcsönkapott hajóval nyerte meg. A válogatottviadalra a sajátunkat vittük, de az sajnos nem tudja elérni a szükséges sebességet. Megfelelő csapathajókról kell gondoskodnunk versenyzőink számára ahhoz, hogy esélyesek lehessünk. Egyes kajak szempontjából a klub ugyan nincs jó helyzetben, de a szülők nagy része megvásárolta gyermekének a megfelelő csónakot. A versenyző számára mérföldkő, amikor a minikajakból átül a nagyba, a klubnak azonban nincs egyes kajakja, melybe a gyerekeket ültethetnénk. Négy-öt egyes kajak megoldaná a gondunkat. A vajdasági klubok között kiváló az együttműködés, szükség szerint hajókat adunk kölcsön egymásnak, ezenkívül egy közös edzőtábor gondolata is felmerült a magyarkanizsaiakkal és a bezdániakkal — avat be a tervekbe.

A 2014. évben a klub versenyzői három edzőtáborban vettek részt (áprilisban Maty-éren 11 napot, az országos bajnokság előtt Tiszafüreden szintén 11 napot, ketten pedig Dunaújvárosban voltak egy edzőtáborban kapcsolatfelvétel céljából), a következő évben azonban még három közös edzőtábor a cél, hiszen a jobb eredmények eléréséhez még többre van szükség. A téli edzőtábort, ha az anyagi feltételek megengedik, február végére, március elejére iktatnák be, a helyszín pedig vagy Kotor, vagy Zadar, vagy Trebinje lesz.

— Az áprilisi válogatóra való minél tökéletesebb felkészülés céljából van szükségünk a márciusi táborra. A versenyzőknek ekkorra már tökéletes formába kellene kerülniük. Áprilisban Maty-éren a formacsiszoláson lesz a hangsúly, a mennyiségi munkát a meleg égövi edzőtáborban szeretnénk elvégezni. Az idei évet 2000 km körül fejeztük, a minél jobb formaidőzítéshez viszont már a válogató előtt kell 1000 km a kezekbe. Ezt a munkát csakis úgy lehet elvégezni, ha mindennap ki tudunk menni a vízre. Itthon azonban télen erre nincs lehetőség — mondta a vezetőedző.

A klubban néhány napja évzárót tartottak, melyen kihirdették a 2014. év legsikeresebb versenyzőit, de mindenki, aki részt vett a klub munkájában, kapott valamilyen jutalmat. Platina plakettet Fenyvesi Janka, Fenyvesi Abigél és Kecskés Balázs, arany oklevelet pedig Barta Éva, Cakó Sarolta, Kaszás Szebasztián, Subotić Marko, Vartus Árpád, Fenyvesi Ákos, Barta Bence, Kaszás Ákos, Lassú Ferenc, Túri Csongor, Gere Kata, Kecskés Rozi és Subotić Barbara vehetett át. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..