A fölfedezett almafa (a Létünk 2016/2. számáról)
Turbucz Péter
2016.09.19.
LXXI. évf. 37. szám
A fölfedezett almafa (a Létünk 2016/2. számáról)

A Létünk folyóirat tartalmas és mindenkor aktuális írásaival, mintegy magányos almafaként a vadon termők rengetegében, hosszú évek óta hűen szolgálja már gyümölcsével nemcsak az újvidékiek, hanem az egész magyarság kulturális életét, fejlődését.

Ab initio bőven terem a szellem tápláléka negyedévente ezen a fán mindazoknak, akik hajlandóak azt fölkeresni: ekképp igaz ez a folyóirat most megjelent, bővített, csaknem 300 oldal terjedelmű számára is, ahol tudományos életünk kiválóságainak írásai sorakoznak föl állandó és tematikus rovatokba szedve. A lapszám ezúttal is az Elmélet — történet — kísérlet című rovattal kezdődik, melyben Thomka Beáta a jugoszláv gyökerű transznacionális irodalom kiválóságai — Vladimir Tasić, Saša Stanišić és mások — Szerbián kívüli recepciójával foglalkozik behatóan (tanulmánya főcíme: Lezárulás, újrakezdés, folytatás).

Az Emlékezetben — mely a 2016/2. számnak nem a leghosszabb terjedelmű vagy a legtöbb szerzőt fölvonultató tömbjei közé tartozik, ezeknek dacára mégis a legmarkánsabb rovata a Létünknek — két filozófusnak, a pécsi főlevéltáros Zóka Péternek és az ugyancsak Pécsett, a tudományegyetemen oktató Barcsi Tamásnak olvashatóak saját, szűkebb szakterületükön is túlmutató, szignifikáns tanulmányai. Mindketten aktív szerzői közé tartoznak a folyóiratnak, melyben időről időre értékes írásokat bocsátanak az olvasóközönség szíves figyelmébe — jelenleg sincs ez másképp… Zóka Péter a magyar filozófiatörténet, azon belül Alexander Bernát gondolkozásának nagy ismerője, ám a várttól eltérően most mégsem „a kristályjellemű” polihisztorról osztja meg interpretációit. E tekintélyes helyen napvilágot látott írása nem kevesebbre vállalkozik, mint Eric Hobsbawm és Jürgen Habermas teóriáiból kiindulva a kortárs nacionalizmuselméletek kritikai újragondolása (A kitalált hagyományoktól a posztnemzeti állapotig). Amint a halállal foglalkozó újabb tanulmányából is látszik, Barcsi Tamás a filozófia egy szögesen másik ösvényén halad. Ő a politikum tematikájától elvi (teoretikus) és gyakorlati (módszertani) értelemben is távol marad. Ehelyütt a kegyetlenség és az áldozat egymástól eltérő értelmezéseinek összefüggéseit kutatja. Célja előbb annak a szellemi horizontnak a beláthatóvá tétele, ahol az animális humanizmus eszméje terül el, azé a Dosztojevszkijre visszavezethető elgondolásé, amely az emberben csak egy szenvedésre képes lényt lát, utóbb pedig a „természetes” élethez való visszatérés, valamint a szenvedés felszámolásának kortárs paradoxonjait és azok következményeit vizsgálja (Az animális humanizmus kegyetlensége és az utolsó áldozat).

A bővített lapszám Perspektíva rovatát Beretka Katinka szerkesztette. Az Európa válságmodelljei — A globalizációtól a migrációig alcím egyértelműen utal a kilenc szerzőt felsorakoztató (Arató Krisztina, Koller Boglárka, Varga András, Klenanc Miklós, Roberta Medda-Windischer, Eplényi Kata, Gyeney Laura, Blazsek Virág, Horváthy Balázs) téma aktuális, napjainkban abszolút prioritást élvező voltára. Néhány kulcsszót kiemelve: EU-s válságkezelés, kisebbségek és szociális kohézió, szociális turizmus, globális pénzügyi folyamatok. E fogalmak tárgyalása köré épül a tömb. 

Az Örökség ezúttal egy elfelejtett háború bemutatásáról szól. Jakus János hadtörténész tekinti át részletesen a Központi Hatalmak és Románia összecsapását a fontosabb hadműveletek kiemelésével (A „Z” hipotézis). A folytatásban, a Műhelyben A. Gergely András és Tóth I. János írásai olvashatóak. Jelen számot is a Szemle zárja, melyben Bence Erika és Draginja Ramadanski recenziói kaptak helyet.

E rövid ismertető még végigsorolni is alig volt képes, hogy milyen tartalmas témákat kínál a 46 éve megjelenő Létünk folyóirat idei második száma, mely összeállításának tudományos, egyúttal heterogén voltából adódóan bízván számíthat az olvasók érdeklődésére.                                                            

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..